Alcolock - blokada alkoholowa

• Autor wątku Autor wątku Alex73
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Kalibracja to 300zł jakoś.

ibiszek napisał:
Na tak krótki okres nie opłaca się kupować.
aa na długi się opłaca? Co to za różnica, jak ktoś i tak będzie chciał się tego pozbyć...?

Jeździ się normalnie tak samo jak i bez, tylko dochodzi dmuchanie i dmuchanie 8-) .

Można się przyzwyczajać, ponieważ podobno jest taki projekt żeby w każdym aucie to było 8)

Dzis testowalem blokade po wypiciu Lecha Shandy 2% bo mnie ciekawilo czy faktycznie zablokuje mi auto no i tak sie stalo. Auto zostalo czasowo unieruchomione. Z blokada jest troche uciazliwa jazda bo co ok 20 minut trzeba dmuchac ale lepsze to niz chodzenie na nogach :-)

2% to aż dziwne, przekroczyłeś 0,2 promila po tym?

Poza tym jaki masz model alkomatu?

Blokada alkoholowa Lion DS-20. Urzadzenie nie pokazuje wyniku pomiaru. Jest wyswietlane albo OK - ODBLOKOWANY lub STOP - ZABLOKOWANY. Pomiaru dokonalem odrazu po wypiciu Lecha Shandy 2% o pojemnosci 0,5 litra

Wiem, że nie wyświetla, tylko w takim razie musiałeś przekroczyć 0,1 mg ... Wydaję mi się to mało możliwe po takim piwie "dla kierowcy" .

Jednak skoro mierzyłeś od razu po wypiciu to mogłeś zawyżyć stężenie i dlatego taki wynik. Żeby mieć prawdziwy wynik to trzeba odczekać te 15-20 min . Gdyby to była vodka to potężne stężenie może nawet uszkodzić alkomat.

pasterze napisał:
Powiedzcie mi jeszcze ile mniej więcej czasu zajmuje załatwienie wszytkich spraw. I z waszych wypowiedzi widzę, że powinienem się zainteresować firmą z Łodzi jako jedyni mają dobre warunki wynajmu. Zadowoleni jesteście z ich obsługi jeszcze nie miałem okazji do nich zadzwonić
Ja mam prawo jazdy odebrane na rok. Wniosek mogłem złożyć w lipcu, ale uczyniłem to trochę wcześniej. Napisałem jedynie pismo przewodnie, że chcę, aby rozpatrzyli moje podanie dopiero w momencie kiedy minie ustawowe pół roku. Tak też uczynili - ale nie wiem czy w przypadku każdego województwa (sądu) będzie podobnie. Potem standard - rozprawa, decyzja (bez kuratora) i sprawy związane z egzaminem. Za niedługo będę mógł rozglądać się za blokadą. Myślę, że w grę wchodzi tylko wynajem.

aliaton7035333 napisał:
Jakim egzaminem skoro odebrane na rok?
Prawo jazdy odebrane z początkiem stycznia 2016 na rok, więc w lipcu mogłem składać wniosek. Stosunkowo szybko wyznaczono mi termin rozprawy, a potem cała reszta:)

Chodzi mi bardziej o to, że skoro odebrane na rok to nie ma egzaminu, nie wiem co miałeś na myśli pisząc o egzaminie.

aliaton7035333 napisał:
Chodzi mi bardziej o to, że skoro odebrane na rok to nie ma egzaminu, nie wiem co miałeś na myśli pisząc o egzaminie.
Fakt - standardowo tak jest.
W moim przypadku było tak, że miałem na koncie jakieś punkty karne (chyba 15), w związku z tym sąd stwierdził, że konieczny jest ponowny egzamin. Nie protestowałem, bo w sumie ustawa o blokadach i tak daje mi dużą szansę. Mój adwokat stwierdził - wyjątek potwierdzający regułę!

Sąd stwierdził? Po po prostu w takim wypadku przekroczyłeś 24pkt karne i dlatego automatycznie utraciłeś uprawnienia. Od nowego roku jakoś ma być za to kurs reedukacyjny...

aliaton7035333 napisał:
Sąd stwierdził? Po po prostu w takim wypadku przekroczyłeś 24pkt karne i dlatego automatycznie utraciłeś uprawnienia. Od nowego roku jakoś ma być za to kurs reedukacyjny...
Opisuję swój przypadek, nie wiem jak bywa zwykle.
Jeżeli sąd ma możliwość wydania negatywnej decyzji ze względu na to, że ktoś otrzymywał mandaty za przekroczenie prędkości itp, to równie dobrze może wydać konieczność udania się na ponowny kurs. Masz jednak rację - planują jakieś zmiany. Nie ważne. Powoli będę szukał blokady.

aliaton7035333 napisał:

Kurs reedukacyjny jest, ale przed przekroczeniem 24 pkt. karnych...a nie po...

DddMajk napisał:
równie dobrze może wydać konieczność udania się na ponowny kurs
Może kogoś pozbawić uprawnienia na okres powyżej roku i wtedy jest egzamin. Na wszystko musi być podstawa prawna.

maniek-02 napisał:
Kurs reedukacyjny jest, ale przed przekroczeniem 24 pkt. karnych...a nie po...
Nie chodziło mi o ten do zbicia 6pkt tylko ten który będzie po przekroczeniu 24pkt.

Art. 99 pkt. 4 lit. a

Ostatnia edycja:
aliaton7035333 napisał:
Nie chodziło mi o ten do zbicia 6pkt tylko ten który będzie po przekroczeniu 24pkt.
Chodzi Ci chyba o skierowania na kontrolne sprawdzenie kwalifikacji przez staroste

Nie, wyraźnie jest napisane przecież:

Starosta wydaje decyzję administracyjną o skierowaniu kierowcy lub osoby posiadającej pozwolenie na kierowanie tramwajem na: 4) kurs reedukacyjny w zakresie bezpieczeństwa ruchu drogowego, z zastrzeżeniem ust. 3, jeżeli:
a) przekroczyła liczbę 24 punktów otrzymanych za naruszenie przepisów ruchu drogowego

A ja zapytam z innej beczki ;)

Mam zatrzymane prawo jazdy na 3lata za alko od lutego 2016, będę się odwoływał po połowie okresu.
Będę traktowany jako młody kierowca zgodnie z zasadami które wejdą w 2017? Czyli jakieś zielone listki i inne głupoty i rygory? Z tego co mi się wydaję to będę na starych zasadach, niech ktos potwierdzi ;)

Inna sprawa, zatrzymane prawko które miałem, bylo normalne w sensie manual/automat, jako że od początku zawsze jezdzilem automatami i już nie wroce nigdy do manuala mam pytanie czy wówczas po odwołaniu, czyli polowie kary, w przypadku pozytywnej decyzji mogę podejść do prawka na automat i miec wówczas w nim wypisane kody ze to prawko tylko na automat i z wbudowanym alkolockiem?

Tak czy siak będę "uwiązany" do mojego auta, które jest w automacie i w którym planuje założyć alkolocka do konca wyroku, na co liczę ;) zawsze później w razie w będę mógł zdać normalne prawko i na manual...
Z góry dzieki :)

Ostatnia edycja:
Jesli zdasz egzamin to nikogo nie bedzie obchodzilo w jakim aucie zamontujesz blokade i czy jezdzisz na manualu czy automacie

Ja od złożenia wniosku do decyzji ostatecznej czekałem ponad miesiąc, ale jest ostateczna i dobra dla mnie. Teraz tylko egzaminy i wybór blokady.. jakieś pomysły??

Jacyków69 napisał:
Będę traktowany jako młody kierowca zgodnie z zasadami które wejdą w 2017?
Nie, to obejmuje tylko osoby które dostaną PJ po raz pierwszy, Ty masz "zatrzymane" .

Jacyków69 napisał:
w przypadku pozytywnej decyzji mogę podejść do prawka na automat i miec wówczas w nim wypisane kody ze to prawko tylko na automat i z wbudowanym alkolockiem?
O to musisz zapytać w WK, wg mnie powinna być taka możliwość, ale nie jestem pewien.

pasterze napisał:
jakieś pomysły??
W jakim sensie?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót