AlcoLock - blokada alkoholowa

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Miłosek 123 napisał:
Witaj. Mam pytanie jak to jest z tym dmuchanien w af1 podczas jazdy i ile Ci ta przyjemność wyniosła? Dzięki za odpowiedź pozdrawiam.

Nie ma stałego interwału co ile dmuchasz podczas jazdy. W instrukcji jest napisane ze raz na jakiś czas może zawołać o pomiar. Na razie przejechaliśmy z tym tylko 50km i nie wolalo. Jak zawola, czyli wyda dźwięk masz 6min na oddanie próbki, jak nie oddasz zacznie piszczeć.
Kaucja zwrotna 1000zl, montaż 600, i miesięczna dzierżawa 89zl.

Mam takie pytanie. Czy blokada alkoholowa musi być zamontowana w autoryzowanym serwisie, czy można u dowolnego elektromechanika?

leon39 napisał:
Mam takie pytanie. Czy blokada alkoholowa musi być zamontowana w autoryzowanym serwisie, czy można u dowolnego elektromechanika?

U mnie sytuacja wyglądała następująco:
Kupiłem blokadę z OLX z prywatnych rąk, nie miała już kalibracji wiec wysłałem ją do dystrybutora lion do Łodzi, zrobili kalibracje i odesłali. Kontaktowałem się z nim odnośnie ustalenia miejsca gdzie będę mógł to zamontować, dzwonił cały dzień do punktu który był najbliżej mnie (ok 50km) i nikt nie odbierał, pogadał ze mną i powiedział, "jeśli masz jakiegoś swojego elektryka czy kogokolwiek w mieście, jedź śmiało z alkolockiem do niego, pokaz schemat i on Ci to zamontuje" :)
Tak też zrobiłem, nie trzeba tego robić w ich autoryzowanych punktach, najważniejsze jest aby mieć dokument kalibracji i potwierdzenie działania sprzętu od diagnosty. Elektryk uporał się z tym w godzinę, nie sprawiło mu to żadnego problemu mimo że robił to pierwszy raz. Cena za usługę - 120zł, a nie 500-1000 jak wypisują i naciągają innych :D
Jeśli ktoś każe płacić sobie takie kwoty za montaż tego czegoś to jest to rozbój w biały dzień i kolejne naciąganie na koszta osoby która w tej sytuacji i tak zapłaci bo jest nieswiadoma :) jak się okazuje przeplaci kilkukrotnie...

Ostatnia edycja:
J69 napisał:
U mnie sytuacja wyglądała następująco:
Kupiłem blokadę z OLX z prywatnych rąk, nie miała już kalibracji wiec wysłałem ją do dystrybutora lion do Łodzi, zrobili kalibracje i odesłali. Kontaktowałem się z nim odnośnie ustalenia miejsca gdzie będę mógł to zamontować, dzwonił cały dzień do punktu który był najbliżej mnie (ok 50km) i nikt nie odbierał, pogadał ze mną i powiedział, "jeśli masz jakiegoś swojego elektryka czy kogokolwiek w mieście, jedź śmiało z alkolockiem do niego, pokaz schemat i on Ci to zamontuje" :)
Tak też zrobiłem, nie trzeba tego robić w ich autoryzowanych punktach, najważniejsze jest aby mieć dokument kalibracji i potwierdzenie działania sprzętu od diagnosty. Elektryk uporał się z tym w godzinę, nie sprawiło mu to żadnego problemu mimo że robił to pierwszy raz. Cena za usługę - 120zł, a nie 500-1000 jak wypisują i naciągają innych :D
Jeśli ktoś każe płacić sobie takie kwoty za montaż tego czegoś to jest to rozbój w biały dzień i kolejne naciąganie na koszta osoby która w tej sytuacji i tak zapłaci bo jest nieswiadoma :) jak się okazuje przeplaci kilkukrotnie...
Czyli policjanta intersuje kalibracja i przegląd? A na przeglądzie nie interesowali sie kto Ci to montował?

leon39 napisał:
Czyli policjanta intersuje kalibracja i przegląd? A na przeglądzie nie interesowali sie kto Ci to montował?

Tak, dla policjanta jest ważny papierek z kalibracji i stacji diagnostycznej.
Przy kontroli nawet nie będzie sprawdzał urządzenia czy działa czy nie.
A co ich to interesuje kto to montował? :) oni mają sprawdzić i potwierdzić właściwe działanie urządzenia, nie potrzebują żadnych rachunków itp gdzie i kto, za ile montował.

Do tych którzy już po: za którym razem zdaliście egzamin po stracie prawka?

Teoria za pierwszym, praktyka za drugim. Dodam jeszcze, że znam takich co pół roku zdawali

Ostatnia edycja:
Zdane za pierwszym dzisiaj. 3h wykupiłem w szkole jazdy, egzaminator nic nie wiedział o mojej sytuacji, pytal czy to mój pierwszy raz.

Bezproblemowo, polecam takie wykupienie kilku godzin bo jeździć to my umiemy ale nie pod egzamin.

Teraz tylko czekam na plastik... Dobrze ze to juz koniec. Kara na całe życie.

bartek0 napisał:
Zdane za pierwszym dzisiaj. 3h wykupiłem w szkole jazdy, egzaminator nic nie wiedział o mojej sytuacji, pytal czy to mój pierwszy raz.

Bezproblemowo, polecam takie wykupienie kilku godzin bo jeździć to my umiemy ale nie pod egzamin.

Teraz tylko czekam na plastik... Dobrze ze to juz koniec. Kara na całe życie.

To samo było u mnie. Pierwszy raz nie zdałem bo nie wykupiłem sobie jazdy. Za drugim pojeździłem trasą egzaminacyjną 2,5 h i poszło bez problemów

Za pierwszym razem zdane B i C, choć nie ukrywam, że przed egzaminem wykupiłem 2h żeby dowiedzieć się, na co i gdzie uważać podczas egzaminu.

Witam . Byłem karany z art 178 a par 4 k.k.
Było to 5 lat temu a zakaz mam na 6 lat czyli jeszcze rok. Moje pytanie , czy mogę pisać wniosek o zamianę środka karnego na tą blokadę alko? Z góry dziękuję za odpowiedź.

leon39 napisał:
Teoria za pierwszym, praktyka za drugim. Dodam jeszcze, że znam takich co pół roku zdawali
Masz swój wniosek gdzieś zapisany co składałes do sądu???

Wzór wniosku ściągnąłem z internetu, sam napisałem i umotywowałem tylko tym że do pracy musze dojeżdżać 15km do wniosku dołączyłem tylko umowe o prace. Nie było żadnych kuratorów, decyzje otrzymałem pocztą

leon39 napisał:
Wzór wniosku ściągnąłem z internetu, sam napisałem i umotywowałem tylko tym że do pracy musze dojeżdżać 15km do wniosku dołączyłem tylko umowe o prace. Nie było żadnych kuratorów, decyzje otrzymałem pocztą
dasz link na taki wniosek???

Byłem karany z art 178 a par 4 k.k.
Było to 5 lat temu a zakaz mam na 6 lat czyli jeszcze rok. Moje pytanie , czy mogę pisać wniosek o zamianę środka karnego na tą blokadę alko?

Flo77 napisał:
Było to 5 lat temu a zakaz mam na 6 lat czyli jeszcze rok. Moje pytanie , czy mogę pisać wniosek o zamianę środka karnego na tą blokadę alko?
Wydaje mi się że w samym artykule jest odpowiedź na pytanie i wystarczy go przeczytać :). Z tego co piszesz minęła już połowa zakazu więc nie widzę przeszkód żeby zastosować wniosek o zmianę :)

Flo77 napisał:
Możesz.

Dziękuje za odpowiedź. Bo chodziło mi oto , że wszyscy piszą wnioski co byli karani ale z 178a,par1 k.k. A ja byłem karany z paragrafu 4 k.k . I dlatego nie wiedziałem czy jest różnica czy jednak jest to bez różnicy odnośnie składania wniosku.;)

Mam pytania do osób które posiadają blokade alkoholową w aucie. Czy fakt że blokada jest zamontowana w pojeździe musi być wbite w dowodzie rejestracyjnym? Czy wystarczy papier od diagnosty?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót