AlcoLock - blokada alkoholowa

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
witja66: musisz isć do wydziału komunikacji w takim razie i wyjaśnić sprawę. Badania musisz zrobić aby WK wydał Ci profil kandydata na kierowce. Przed tobą dwa badania, psychotesty i badania w WOMP. Badania a wyrok sądu to dwie odrębne kwestie. I to czy chcesz jeździć z blokadą to jest twoja sprawa, bo to ty piszesz wniosek do sądu.

irek115: blokady nie mam jeszcze, ale na pewno podczas kontroli trzeba mieć papier ze stacji diagnostycznej + świadectwo kalibracji.

BTW jaką blokadę montowałeś ? Dmuchasz podczas jazdy ?
Kupiłeś nową czy z drugiej ręki ?

Dzięki kolego.Mam umówioną wizytę do W.K. na wtorek 16-go.Ciekawy jestem co mnie czeka. Pozdro.

Witajcie, mam pytanie do tych co już pisali wniosek o blokadę - czy bardzo szczegółowo rozpisywać się w uzasadnieniu wniosku, bo wiadomo sam brak prawka utrudnia życie, a tutaj trzeba uzasadnić do czego i czy aż tak bardzo potrzebujemy prawka. Napisałem o utrudnionych dojazdach do pracy bo pracuję na zmiany, noce , święta, oraz o tym że chcę częściej odwiedzać rodziców i w razie czego móc szybciej im pomóc. Nie wiem czy jeszcze zagłębiać się w jakieś sprawy osobiste i prywatne typu leczenie specjalistyczne i mogące wystąpić potrzeby wyjazdu nawet do innego miasta (wraz z żoną jezdzimy tak przynajmniej raz w miesiącu, z tym ze teraz to ona musi kierować). Jutro składam wniosek i nie chcę aby był rozpatrzony negatywnie i żałować że czegoś tam we wniosku nie napisałem. Wiadomo, zrobiłem badania psycho oraz lekarskie w WOMP, oraz mam zaświadczenie o psychoedukacji nt,. uzywania szkodliwego alkoholu. Dołączę jeszcze zaświadczenie o zatrudnieniu i o opłaconych karach. Co jeszcze mógłbym napisać we wniosku?

Ja napisałem że nie mam czym dojeżdżać do pracy i dołączyłem umowe o prace, nic więcej.
Sąd przychylił sie do wniosku, bez kuratorów itp jak niektórzy piszą
Moim zdaniem najważniejsze dla sądu jest karalność przed i po zatrzymaniu prawka i to biorą pod uwage

Witam ile czekałes od wysłania wniosku do decyzji , kurde sie tak zastawiam bo mam 25 lat to napewno tez patrzą na wiek , nie karany , nie którzy mają kuratorów a nie którzy nie dziwne kazde sądy inaczej . zobacze jak tu w wielkp. Patrzą na to . pozdrawiam

Witam. No i schody się zaczęły.... W W.K.powiedziano mi ,że nie mają do tej pory wyroku sądu(wyrok zapadł w październiku 2016),ktoś coś nie dopatrzył i jestem w tzw.dupie.Zgłosiłem sprawę mecenasowi i ,,załatwił",że wysłali do W.K.Jutro zadzwonię i czekam na skierowania.Co do kursu reedukacyjnego to dotyczy on wszystkich po alkoholu za kółkiem niestety.Niektórzy z przedmówców ogarnęli temat bez tego,ale to chyba kolejny fart ,bo ustawa działa od 2013 r.Kolega Leon 39 np.nie miał tego kursu.23 -go mam posiedzenie Sądu z obecnością obowiązkową i jestem w nerwach.Nie warto było pić tego piwa....

Ostatnia edycja:
no to wygląda jak by sąd zawalił sprawę, ale nie dostałeś z W.K nawet później oficjalnej informacji o zatrzymaniu prawka ?

Na temat kursu reedukacyjnego nie wiadomo mi nic, żadnego takiego skierowanie nie dostałem, więc jednak nie dotyczy chyba on wszystkich...

Wniosek do sądu wysłałem, czekam na informację

Tak ale dopiero od 1 stycznia 2017r starostwa mają prawo kierować na te kursy reedukacyjne.
Jeżeli ktoś dostał skierowanie na psychotesty i badanie lekarskie przed 2017r to obyło sie bez tych kursów

Ciekawe czy mógłbym zgłosić skargę na czyjeś niedopatrzenie i po tym ominąć ten kurs.

Właśnie jestem po posiedzeniu sądu.Jest zgoda i czekam na uprawomocnienie.WK wysyła skierowania na badania i kurs reedukacyjny i zaczynam iść ,,do przodu";)

jak wyglądało to posiedzenie ? Pewnie też będę musiał iść, skoro tak dużo przypadków ze wstawiennictwem :)

Spoko.Trochę miałem stresa bo było opóźnienie w sądzie.Ogólnie sędzia dał mi możliwość wypowiedzenia się.Wszystko zależy od Twojego przypadku.Będzie dobrze!

Witam wszystkich. 30 maja 2018 mija mi połowa zakazu prowadzenia pojazdów, po tej dacie piszę wniosek o zmianę środka karnego. 25.08.2016 otrzymałem skierowanie na kurs reedukacyjny, kursu nie zrobiłem. Chce to zrobić teraz w wolnym czasie. Ktoś wcześniej pisał, że jeśli ktoś dostał takie wezwanie przed 1 stycznia 2017, takiego kursu robić nie musi. Trzeba go w końcu robić czy obędzie się be tego? Ile kosztuje taki kurs? :what:

ja miałem zabrane w kwietniu 2016 roku i nie przyszlo do mnie zadne pismo o zrobienie kursu redukacyjnego, juz jestem po odebraniu PKK i przejsciu egzaminu teoretycznego

Skierowania na badania nie dostałem w ogóle, na dniach pójdę do WK o to zapytać. Czy mogę zrobić takie badania przed już teraz, przed zmianą środka karnego?

aras_85 napisał:
Skierowania na badania nie dostałem w ogóle, na dniach pójdę do WK o to zapytać. Czy mogę zrobić takie badania przed już teraz, przed zmianą środka karnego?

Czy możesz zrobić?? Ja od tego zacząłem, no i tak bym radził, będzie to jakimś tam punktem zaczepienia aby sąd zmienił orzeczenie na jazdę z blokadą. Chociaż czytałem gdzieś że dostawali zgodę sądu nawet bez zrobionych badań w WOMPie, ale te badania i tak prędzej czy później musisz zrobić bo nie dostaniesz profilu kierowcy. Mi z WK przyszły skierowania na badania w miesiąc po wyroku, ale na ten kurs nie dostałem żadnego skierowania (PJ zatrzymane w lipcu 2016). Niestety musiałem zrobić psychoedukację bo badania w womp ciężko było przejść - zacząłem je robić w lipcu 2017 a pozytywne orzeczenie dostałem w grudniu 2017. Dziwne że nie dostałeś jeszcze skierowań - idz do wydziału komunikacji albo zadzwoń do nich i dowiedz się czemu nie dostałeś tych skierowań

aros123 napisał:
Czy możesz zrobić?? Ja od tego zacząłem, no i tak bym radził, będzie to jakimś tam punktem zaczepienia aby sąd zmienił orzeczenie na jazdę z blokadą. Chociaż czytałem gdzieś że dostawali zgodę sądu nawet bez zrobionych badań w WOMPie, ale te badania i tak prędzej czy później musisz zrobić bo nie dostaniesz profilu kierowcy. Mi z WK przyszły skierowania na badania w miesiąc po wyroku, ale na ten kurs nie dostałem żadnego skierowania (PJ zatrzymane w lipcu 2016). Niestety musiałem zrobić psychoedukację bo badania w womp ciężko było przejść - zacząłem je robić w lipcu 2017 a pozytywne orzeczenie dostałem w grudniu 2017. Dziwne że nie dostałeś jeszcze skierowań - idz do wydziału komunikacji albo zadzwoń do nich i dowiedz się czemu nie dostałeś tych skierowań

Wydali mi dziś skierowanie na badania psychologiczne i lekarskie. Dzięki za pomoc Kolego.

orientuje się ktoś czy kurs reedukacyjny też jest konieczny skoro od nowa trzeba zdawać PJ?

aras_85 napisał:
orientuje się ktoś czy kurs reedukacyjny też jest konieczny skoro od nowa trzeba zdawać PJ?

Jeżeli skierowanie dostałeś od stycznia 2017 to tak.Ja skierowanie na kurs i badania dostałem dopiero teraz a prawko zatrzymano w maju 2016.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót