AlcoLock - blokada alkoholowa

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Szybkie pytanie ad. blokady
czy, aby ubiegać się o nią muszę mieć już zainstalowane tego typu urządzenie w samochodzie?
spotkałem się ze stanowiskiem, że koniecznie tak.

otóż spotkałem się z orzeczeniem że tak i przywołaniem w tym rozstrzygnięciu komentarza niejakiego Pana Lelentala do KKW że właśnie TAK

Pan Lelental nie zna prawa, ja przeszedłem całą procedure blokady alkoholowej od A do Z

Gizmok napisał:
Szybkie pytanie ad. blokady
czy, aby ubiegać się o nią muszę mieć już zainstalowane tego typu urządzenie w samochodzie?
spotkałem się ze stanowiskiem, że koniecznie tak.

absolutnie nie musisz mieć nic takiego aby się starać o zmianę orzeczenia w sądzie, możesz zrobić prawko do jazdy z blokadą, ale nie musisz jeździć przecież, można czekać aż skończy się zakaz i od razu jeździć już bez blokady, bez zabawy dopiero wtedy w zdawanie prawka i wyrabianie blankietu

Witam a jak wygląda sprawa gdy skończy się cały zakaz wtedy do wydziału komunikacji z prośbą o wyrobienie nowego pj bez kodu że jazda tylko z blokadą?

Powitać, miałem dziś posiedzenie odnośnie blokady, stawiennictwo obowiązkowe. Sąd przychylił się do mojego wniosku, posiedzenie było ogólnie spoko, kilka pytań, np. dlaczego wsiadłem po alkoholu za kierownicę (wyraziłem skruchę i że żałuje tego), do czego potrzebne mi PJ, czy piję (chociaż wszystkie odpowiedzi na te pytania były w opinii kurator). Trwało to może 5 min, po czym kazali mi wyjść bo sąd się musi zastanowić, po 3 min wszedłem ponownie i została mi oznajmiona decyzja sądu. Teraz muszę czekać na to aby postanowienie było prawomocne (sprzeciw w ciągu 7 dni od otrzymania może wnieść prokurator - oby nic takiego się nie stało). Myślę że może za tydzień pójdę do sądu upewnić się czy nie została decyzja zaskarżona, no i spytam czy oni wysyłają do WK no i jeśli tak to kiedy wyślą tą decyzję już uprawomocnioną.

aros123. mam pytanie:dostałem decyzję o skierowaniu na badania w Womp i jest ok.ale czy ten dokument jest skierowaniem na badania, czy jeszcze dostanę osobno ,skierowanie na badania?
Gratuluję sukcesu !jeszcze troszkę i wracasz do świata żywych:)

Brunonz napisał:
aros123. mam pytanie:dostałem decyzję o skierowaniu na badania w Womp i jest ok.ale czy ten dokument jest skierowaniem na badania, czy jeszcze dostanę osobno ,skierowanie na badania?
Gratuluję sukcesu !jeszcze troszkę i wracasz do świata żywych:)

Ja dostałem tylko same skierowania, żadnych decyzji o skierowaniu na badania nie miałem i nie dostałem. Pisałeś wcześniej że jest różnica bo na jednym jest ile się wydmuchało (na decyzji) a na drugim nie ma. W moim przypadku jak zgłaszałem się telefonicznie na badania w WOMP to przez tel mi powiedzieli abym wziął jeszcze kopię wyroku sądu - a tam jest ile się miało promili. Ale już jak byłem w WOMPie to już tego nie chcieli, chociaż pani lekarz orzecznik pytała ile miałem jak mnie złapano to się przyznałem że 2 prom., no i wywnioskowałem że raczej jej to nie robiło różnicy , po prostu wpisała w komputer i tyle.

Witam, dostałem niedawno pismo z sądu o pozytywnym rozpatrzeniu mojego wniosku. Posiedzenie się odbyło bez mojego wstawiennictwa i nawet nie wiedziałem nic, że takowe będzie, od razu decyzja. Teraz tylko po PKK i na egzamin.

Pytanie do was. Kupując używaną blokadę, muszę ją odesłać do kalibracji, dostaje świstek na moje dane, montuje, stacja diagnostycznia i można jeździć ? Dobrze myślę ?

Powitać, właśnie się dowiedziałem że nie było sprzeciwu prokuratury odnośnie pozytywnej decyzji sądu dotyczącej zgody na alkolocka, czyli mogę już rozglądać się za jakąś sensowną blokadą. Chodzi mi raczej o wynajem, pytanie do użytkowników tego czegoś, co by polecili, bo na rynku zauważyłem trzy urządzenia. chodzi mi głównie o koszt miesięczny , kaucję oraz czy trzeba dmuchać w czasie jazdy i ile możemy mieć tzw. "parkingowego" - czyli po jakim czasie odpalimy ponownie samochód po zgaszeniu silnika bez podania próbki, np. przy tankowaniu czy krótkim postoju (spotkałem się że może to być 15 lub 30 min). Proszę użytkowników o jakąś podpowiedz, z góry dzięki

aros123 napisał:
Powitać, właśnie się dowiedziałem że nie było sprzeciwu prokuratury odnośnie pozytywnej decyzji sądu dotyczącej zgody na alkolocka, czyli mogę już rozglądać się za jakąś sensowną blokadą. Chodzi mi raczej o wynajem, pytanie do użytkowników tego czegoś, co by polecili, bo na rynku zauważyłem trzy urządzenia. chodzi mi głównie o koszt miesięczny , kaucję oraz czy trzeba dmuchać w czasie jazdy i ile możemy mieć tzw. "parkingowego" - czyli po jakim czasie odpalimy ponownie samochód po zgaszeniu silnika bez podania próbki, np. przy tankowaniu czy krótkim postoju (spotkałem się że może to być 15 lub 30 min). Proszę użytkowników o jakąś podpowiedz, z góry dzięki

Ja używam LION DS-20.
Kupiłem używany na własność bo bardziej mi się to opłacało niż płacić kaucję i kase co miesiąc (będzie na sprzedaż 10 lutego 2019😀)
Nie dmuchasz w czasie jazdy, nawet gdy robisz długą podróż (sprawdzone na trasie 500km)
Alkolock zapamiętuje ostatnie dmuchanie na około 15min, więc starczy to na zatankowanie czy szybkie zakupy w sklepie.
Już się do niego przyzwyczaiłem, póki co używany w okresie zimowym (mam go od listopada) i tylko czasem denerwuje mnie rozgrzewanie tego sprzętu, zanim się dmuchnie trzeba poczekać z 30-60 sekund, niby nic ale trochę to trwa 😀

J69 napisał:
Ja używam LION DS-20.
Kupiłem używany na własność bo bardziej mi się to opłacało niż płacić kaucję i kase co miesiąc (będzie na sprzedaż 10 lutego 2019😀)
Nie dmuchasz w czasie jazdy, nawet gdy robisz długą podróż (sprawdzone na trasie 500km)
Alkolock zapamiętuje ostatnie dmuchanie na około 15min, więc starczy to na zatankowanie czy szybkie zakupy w sklepie.
Już się do niego przyzwyczaiłem, póki co używany w okresie zimowym (mam go od listopada) i tylko czasem denerwuje mnie rozgrzewanie tego sprzętu, zanim się dmuchnie trzeba poczekać z 30-60 sekund, niby nic ale trochę to trwa 😀

A jak sprawa kalibracji i montażu wyglądała? Mogłeś montować na własną rękę ? i Świadectwo kalibracji jak wygląda ? Jest na nim VIN i inne dane ?

Wczoraj z rana odwiedziła mnie Pani kurator 😁 Rozmawiała najpierw z moją matką 😂 później ze mną 😃 Nawet nie wiedziała co to jest alkolock 😂 W czwartek mam posiedzenie 😃

J69 napisał:
Ja używam LION DS-20.

Jak tez używałem w zimie i gdy wiedziałem że będzie zimno to odpinałem "słuchawkę" i brałem do domu i potem rano podpinałem ją i potem przekręcałem kluczyk i było zdecydowanie szybciej niż zostawiłem w aucie na całą, mroźną noc.

teo00 napisał:
A jak sprawa kalibracji i montażu wyglądała? Mogłeś montować na własną rękę ? i Świadectwo kalibracji jak wygląda ? Jest na nim VIN i inne dane ?

Gdy kupujesz/wynajmujesz używaną od dystrybutora przyślą Ci już skalibrowaną.
Jeśli używaną od kogoś, kontaktujesz się z dystrybutorem, wysyłasz im kurierem słuchawkę, oni Ci kalibrują, wysyłają Ci sprzęt i dokument o kalibracji, płacisz 250zł i masz skalibrowane na rok.
Montażu dokonywałem na własną rękę u elektronika samochodowego, zeszła mu godzina i wziął bodajże 100zł, Ci dystrybutorzy nacigaja jednak klientów i często wysyłają do swoich "wyspecjalizowanych zakładów" i kasują za tą usługę 300-700zł, zależne od auta, ZŁODZIEJSTWO 😊
Na świadectwie kalibracji jest oczywiście VIN, Nr seryjny urządzenia, do kiedy jest skalibrowane itp.

ibiszek napisał:
Jak tez używałem w zimie i gdy wiedziałem że będzie zimno to odpinałem "słuchawkę" i brałem do domu i potem rano podpinałem ją i potem przekręcałem kluczyk i było zdecydowanie szybciej niż zostawiłem w aucie na całą, mroźną noc.

A widzisz, a mi pierdzielili głupoty żeby nie odlaczac urządzenia od kabla, może myśleli że będę coś kombinował. Czyli można śmiało sobie odłączac? Nawet nie wiedziałem.

ENZO_89 napisał:
Wczoraj z rana odwiedziła mnie Pani kurator 😁 Rozmawiała najpierw z moją matką 😂 później ze mną 😃 Nawet nie wiedziała co to jest alkolock 😂 W czwartek mam posiedzenie 😃

Dziwne żeby jakas babka kurator wiedziała co to jest alkolock. U mnie to nikt nie wiedział począwszy od elektryka, diagnostów, mechaników którym oddalem auto, znajomych itp. Wszyscy reagują ze zdziwieniem i pytają o ten sprzęt 😀

Witam natrafiłem na taki artykuł" Po odbyciu połowy kary, a w przypadku odebrania uprawnień dożywotnio – po dziesięciu latach kierowcy mogą wystąpić o zmianę zakazu. To sąd zdecyduje, czy ponownie dopuścić do prowadzenia pojazdów, biorąc m.in. pod uwagę opinię środowiskową. Jeśli się zgodzi, kierowca musi zainstalować w samochodzie blokadę alkoholową, która tylko trzeźwemu pozwoli uruchomić silnik pojazdu. Tak ma podróżować przez trzy lata" a w rzeczywistości pół okresu kary mija i kolejne pół jeżdżę z blokada po czym ja ściągam a z tego artykułu wynika inaczej albo to ja źle rozumiem? Z góry dziękuję za odpowiedź.

makuma napisał:
Witam natrafiłem na taki artykuł" Po odbyciu połowy kary, a w przypadku odebrania uprawnień dożywotnio – po dziesięciu latach kierowcy mogą wystąpić o zmianę zakazu. To sąd zdecyduje, czy ponownie dopuścić do prowadzenia pojazdów, biorąc m.in. pod uwagę opinię środowiskową. Jeśli się zgodzi, kierowca musi zainstalować w samochodzie blokadę alkoholową, która tylko trzeźwemu pozwoli uruchomić silnik pojazdu. Tak ma podróżować przez trzy lata" a w rzeczywistości pół okresu kary mija i kolejne pół jeżdżę z blokada po czym ja ściągam a z tego artykułu wynika inaczej albo to ja źle rozumiem? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Głupoty pisza w tym artykule. Alkolock musisz mieć do końca wyroku, tzn, przykładowo zabrali prawko 1 stycznia 2018, po półtora roku składasz wniosek.do sądu, zdajesz prawko, montujesz sprzęt i masz w prawku kod na alkolock do 1 stycznia 2021. Po prostu wykonujesz karę do samego jej końca lecz już z blokadą, a nie żadne 3 lata od momentu założenia tego do auta.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót