AlcoLock - blokada alkoholowa

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
aras_85 napisał:
ostatnio poznalem osobe, ktorej zostawili wszystko, a zabrali tylko kat B, wiec chyba idzie :o w listopadzie prawko zatrzymane

ale po prawomocnym wyroku moge zlozyc jeszcze jakis wniosek ? czy juz za pozno?

Mi zabrali na b i a2, pytałem adwokata czy zostawia mi a2 to powiedział że nie ma szans, miałem ponad 0,5, stwierdził że za dużo było żeby nawet się osmieszac przed sądem.

Shokei napisał:
Mi zabrali na b i a2, pytałem adwokata czy zostawia mi a2 to powiedział że nie ma szans, miałem ponad 0,5, stwierdził że za dużo było żeby nawet się osmieszac przed sądem.

nie podaje na wlasnym przykladzie, bo ja mialem tylko B, ale tak jak mowie, moj znajomy mial wszystkie kategorie, zlapali go autem kat B i tylko taka mu zabrali, a mial 2 promile..

czy mógłby sie wypowiedziec jakis prawnik / radca / aplikant i ujednolicic na 100% jak to wyglada?

Mojemu wujkowi jak zabrali tylko na B a miał na prawie wszystkie kategorie ale to było parę lat w tył.
Teraz to wygląda trochę inaczej, w momencie kiedy mi zabrali to nie złożyłem żadnych wyjaśnień dlaczego do tego doszło że jechałem itp, na to też patrzyli noi miałem całkiem sporo.
Ale to tylko mój przykład.

Witam, mam pytanie czy kurs reedukacyjny muszę przejść na Podkarpaciu czyli tam gdzie mieszkam czy mogę z tym skierowaniem na kurs reedukacyjny iść do wordu warszawa gdzie teraz przebywam i tam przejść taki kurs.
Prawo jazdy zrobiłem w warszawie (nie wiem czy ma to jakieś znaczenie) a zabrano mi na Podkarpaciu.
Bedę wdzięczny za pomoc
PS. dzwoniłem do wordu wawa i Pani powiedziała mi że to nie ma znaczenia gdzie dobędę ten kurs innymi słowy; tam gdzie mi wygodniej.

Ostatnia edycja:
Witam, w grudniu 2017r zatrzymano mi prawko za jazdę na podwójnym gazie, w wydmuchiwanym miałem 0,34 kara grzywny+utrata prawa jazdy na 3 lata.
chciałbym starać się po upływie 18msc o możliwość jazdy pojazdem z bloKadą alkolock.
Dziś dopiero zacząłem interesować się jak to wszystko będzie wyglądało...
Natrafiłem na artykuł jakiegoś lekarza orzecznika o potrzebnym dokumencie "minimum rocznym okresie abstynencji. Czy faktycznie wymagają tego lekarze ? czy wystarczy ten kurs reedukacyjny ?

krzysiektur1 napisał:
Witam, w grudniu 2017r zatrzymano mi prawko za jazdę na podwójnym gazie, w wydmuchiwanym miałem 0,34 kara grzywny+utrata prawa jazdy na 3 lata.
chciałbym starać się po upływie 18msc o możliwość jazdy pojazdem z bloKadą alkolock.
Natrafiłem na artykuł jakiegoś lekarza orzecznika o potrzebnym dokumencie "minimum rocznym okresie abstynencji. Czy faktycznie wymagają tego lekarze ? czy wystarczy ten kurs reedukacyjny ?

Tego lekarza wypowiadającego się na popularnym serwisie nie słuchaj, lubi straszyć. Po pierwsze czy zrobiłeś już badania w WOMP, a druga sprawa czy miałeś już kiedyś tą wątpliwą "przyjemność" badania w WOMP, bo jeśli tak to wtedy czasem mogą robić jakieś większe problemy. Jeśli to Twój pierwszy raz, to raczej powinieneś je przejść bez problemu - a tego gościa radzę nie oglądać więcej, pozdro

ps. raczej już poczytaj to forum a zwłaszcza inny wątek, a mianowicie:
https://forumprawne.org/prawo-karne...w-jezdzacych-na-podwojnym-gazie-cz-ii-41.html

Ostatnia edycja:
krzysiektur1 napisał:

1-odbycie kursu reedukacyjnego wymaga starosta nie lekarz.
2-musisz również zrobić badania psychotechniczne ,niekoniecznie w WOMP i tak radzę zrobić
3-Badania w WOMP są bardzo ważne i łatwo dupę zmoczyć,przed badaniami zrobić prywatnie kontrolnie badania krwi na wątrobę :ALAT,ASPAT,GGTP i poziom cukru we krwi ,alkoholu 0 /słownie/ ZERO!jak będziesz miał wyniki ok nie powinno być kłopotu i na wizytę w WOMP ubierz się jak człowiek:)
4-Pamiętaj że lekarz orzecznik wszystko może,nawet więcej jak sąd,dlatego nie możesz lekceważyć tej wizyty ,ale spoko jest i nie panikuj!
ja miałem w maju i poczło ok !POWODZENIA

Ostatnia edycja:
Witam
Mam pytanko do osób, którym skończyło się prawo jazdy z 69 kończy mi się okres zasądzonej kary, złożyłem wniosek o wydanie dokumentu bez ograniczeń, lecz Pani w urzędzie nie wie czy da się zamówić nowe w trakcie trwania ograniczeń, a starego mi nie oddadzą. Jak wyglądał odbiór normalnego PJ wyrobiliście wcześniej i odebraliście na następny dzień czy z wyrobieniem czekaliście do końca zakazu bo to trochę bez sensu?

Witam jak tam wam idzie wszystkim ktos czeka na rozpatrzenie wniosku. Pozdrawiam

Dzis dostałem wezwanie na posiedzenie nawet szybko . powiedzcie mi jakie pytania zadają wsądzie i wgl ?mam nadzieje ze bedzie pozytywnie Pozdrawiam

aros123 napisał:
W moim przypadku wszystko trwało - od złożenia wniosku do odebrania prawka - 3 miesiące i chyba 2 dni. Najdłużej czekałem na posiedzenie sądu w sprawie blokady - 1,5 miesiąca. Później tydzień na uprawomocnienie, ok. tydzień na dostarczenie decyzji sądu do wydz. komunikacji, PKK wydali od ręki, tydzień na teorię, tydzień na praktyczny egz. - a po zdaniu egzaminu 4 dni na to aby WK miał wyniki z WORD-u i na końcu na blankiet jakieś niecałe 2 tyg. - czyli nawet w miarę sprawnie to poszło.

Jeszcze jedna sprawa ważna - miałem niezapowiedzianą wizytę pani kurator - po 3 tygodniach od złożenia wniosku - nawet byłem po piwku ;) i chyba raczej wyczuła ;) - ale wydała pozytywna opinię i sędzia na posiedzeniu o niej mi powiedział (opinii) - i to miało duży wpływ na to że zgodził się sędzia na jazdę z blokadą. Pozdrawiam i powodzenia

Ja miesiac temu wyslalem wniosek i dzis dostalem wezwanie do pani kurtator na 25.07. Jak wyglada taka rozmowa ? O co pyta ?

dzieki

aras_85 napisał:
Ja miesiac temu wyslalem wniosek i dzis dostalem wezwanie do pani kurtator na 25.07. Jak wyglada taka rozmowa ? O co pyta ?

dzieki

To fajnie że nie musisz spodziewać się niespodziewanej wizyty pana/pani kurator a znasz datę rozmowy. Ogólnie pyta o wszystko, pracę, rodzinę, do czego potrzebne PJ :confused: , ale raczej luźna rozmowa i bez stresu większego. Tyle że mi powiedziała że musi pójść do sąsiada i była, ale to też przeszło ok. Być może w Twoim przypadku obejdzie się że żadni sąsiedzi nie będą odwiedzani.

Mi został jeszcze rok jazdy z blokadą, a po tym czasie kupuję dobry alkomat, bo czasem można się nieźle zdziwić. Miałem w jeden dzień mocną imprezę a na drugi dzień nie musiałem nigdzie jechać. Ale kontrolnie sprawdzałem się na blokadzie i około 12 na drugi dzień gdy czułem się w miarę ok to blokada nie wpuściła za kółko. Dopiero po 20 mogłem odpalić. Bardzo czułe i mądre urządzenie ;)

Witam,

Na wstępie podziękowania do przedmówców, dzięki których informacje przydały mi się do tego, aby dziś odebrać PJ do ręki (oczywiście z kodem 69).

Temat był tak wyczerpany, że nie musiałem wcześnie o nic pytać, aż do dziś, ale przed pytaniem opisze czas i koszty mojego odzyskania prawa jazdy, bo mi takie wypowiedzi pomagały i na pewno uspokajały:

Wniosek z gotowca na forum, nic nie podpinałem do tego wniosku (żadnych badan ani nic), złożyłem tydzień przed możliwością starania się o zmianę orzeczenia. Oczekiwanie - 5 tygodni ze skutkiem pozytywnym. Kurator wpadła bez zapowiedzenia, zapytała o prace, rodziców, dziewczynę, zarobki - nic strasznego. Badania WOMP (czekałem 3 tygodnie na termin) - krew, nie piłem ani łyka alkoholu przez miesiąc sam dla siebie i brałem do tego NAC i ostropest, w celu poprawy wyników badań. Z ciekawości przy rozpoczęciu postu od alko zrobiłem wyniki krwii tydzień po mocnej majówce %%, gdzie już brałem wcześniej regularnie te suplementy i wyniki miałem jak w nowej wątrobie, także już spokojnie szedłem na badania krwi w umówionym terminie. Psycholog to ankieta odnośnie picia - lepiej zrobić z siebie abstynenta niż przyznać się do piwka raz na 2 tygodnie w takiej sytuacji w jakiej my jesteśmy (moim zdaniem). Oczywiście pouśmiechałem sie trochę i pozytyw - dostałem badania bezterminowe (ponoć rzadkość w tych czasach). Prawko to już formalność, dwa dni nauki na teorie i praktyka to już luzik. Jak egzaminator widzi, że czujesz auto, to nie chce Cie udupić za zajęcie złego pasa.

Muszę zamontować blokadę alkoholową i mam pytanie - czy ktoś, kto już śmiga na tym urządzeniu miał do czynienia z policją? Co jest potrzebne w razie kontroli? Papierek z kalibracji oraz zaświadczenie z przeglądu?

Chce kupić za śmieszne pieniądze (w porównaniu z cenami rynkowymi innych atestowanych alkomatów) alkomat DRAGER XT CONTROLBOX. Oczywiście używka. Gość od którego chce kupić nie ma do tego żadnych papierów. Pytanie czy muszę mieć jakieś dokumenty do tej blokady do przeglądu? Kalibracje zrobię i dostanę certyfikat od firmy zajmującej się tym. Podłączenie też ogarnę u jakiegoś elektryka samochodowego. No tylko to co mnie obowiązuje w trakcie kontroli policji? Jeśli ktoś umie udzielić mi odpowiedzi, to prosiłbym o pomoc :)

Ewentualnie jeśli ktoś zna i korzysta z jakiś tańszych opcji niż alkomat za 3 tysiące to proszę o podpowiedź gdzie co i jak :D

Witam mam tylko pytanie byłes na rozprawie ? Jakies pytania zadawali bo nie wiem jak sie nastawic bo mam rozprawe zadwa tygodnie

Wy naprawdę myślicie że Sąd czy kurator to mają stały zestaw pytań i w całej Polsce są te same pytania ??

Kon1111 napisał:
Witam mam tylko pytanie byłes na rozprawie ? Jakies pytania zadawali bo nie wiem jak sie nastawic bo mam rozprawe zadwa tygodnie

Miałem, ale o tym nie wspomniałem bo to też formalność. Nie zadawali żadnych pytań, odczytali wyrok i po sprawie. W moim przypadku "sąd przychylił się do zmiany orzeczenia"

krk69 napisał:
Witam,

Na wstępie podziękowania do przedmówców, dzięki których informacje przydały mi się do tego, aby dziś odebrać PJ do ręki (oczywiście z kodem 69).

Temat był tak wyczerpany, że nie musiałem wcześnie o nic pytać, aż do dziś, ale przed pytaniem opisze czas i koszty mojego odzyskania prawa jazdy, bo mi takie wypowiedzi pomagały i na pewno uspokajały:

Wniosek z gotowca na forum, nic nie podpinałem do tego wniosku (żadnych badan ani nic), złożyłem tydzień przed możliwością starania się o zmianę orzeczenia. Oczekiwanie - 5 tygodni ze skutkiem pozytywnym. Kurator wpadła bez zapowiedzenia, zapytała o prace, rodziców, dziewczynę, zarobki - nic strasznego. Badania WOMP (czekałem 3 tygodnie na termin) - krew, nie piłem ani łyka alkoholu przez miesiąc sam dla siebie i brałem do tego NAC i ostropest, w celu poprawy wyników badań. Z ciekawości przy rozpoczęciu postu od alko zrobiłem wyniki krwii tydzień po mocnej majówce %%, gdzie już brałem wcześniej regularnie te suplementy i wyniki miałem jak w nowej wątrobie, także już spokojnie szedłem na badania krwi w umówionym terminie. Psycholog to ankieta odnośnie picia - lepiej zrobić z siebie abstynenta niż przyznać się do piwka raz na 2 tygodnie w takiej sytuacji w jakiej my jesteśmy (moim zdaniem). Oczywiście pouśmiechałem sie trochę i pozytyw - dostałem badania bezterminowe (ponoć rzadkość w tych czasach). Prawko to już formalność, dwa dni nauki na teorie i praktyka to już luzik. Jak egzaminator widzi, że czujesz auto, to nie chce Cie udupić za zajęcie złego pasa.

Muszę zamontować blokadę alkoholową i mam pytanie - czy ktoś, kto już śmiga na tym urządzeniu miał do czynienia z policją? Co jest potrzebne w razie kontroli? Papierek z kalibracji oraz zaświadczenie z przeglądu?

Chce kupić za śmieszne pieniądze (w porównaniu z cenami rynkowymi innych atestowanych alkomatów) alkomat DRAGER XT CONTROLBOX. Oczywiście używka. Gość od którego chce kupić nie ma do tego żadnych papierów. Pytanie czy muszę mieć jakieś dokumenty do tej blokady do przeglądu? Kalibracje zrobię i dostanę certyfikat od firmy zajmującej się tym. Podłączenie też ogarnę u jakiegoś elektryka samochodowego. No tylko to co mnie obowiązuje w trakcie kontroli policji? Jeśli ktoś umie udzielić mi odpowiedzi, to prosiłbym o pomoc :)

Ewentualnie jeśli ktoś zna i korzysta z jakiś tańszych opcji niż alkomat za 3 tysiące to proszę o podpowiedź gdzie co i jak :D

Hej, ja od 3 mies śmigania na blokadzie kontroli policyjnej jeszcze nie miałem, ale wiem że do przeglądu potrzebna jest właśnie ta kalibracja, w moim przypadku zdecydowałem się na wynajem. Z tego co pamiętam to ktoś pisał na forum że miał takową kontrolę, policjanci poprosili o kalibrację, dokument od diagnosty, no i nie sprawdzali czy działa i nie interesowało ich nawet czy jest zamontowana - czyli ważne dla nich było aby papiery się zgadzały, a w sumie w nich jest wszystko.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót