Witam,
Na wstępie podziękowania do przedmówców, dzięki których informacje przydały mi się do tego, aby dziś odebrać PJ do ręki (oczywiście z kodem 69).
Temat był tak wyczerpany, że nie musiałem wcześnie o nic pytać, aż do dziś, ale przed pytaniem opisze czas i koszty mojego odzyskania prawa jazdy, bo mi takie wypowiedzi pomagały i na pewno uspokajały:
Wniosek z gotowca na forum, nic nie podpinałem do tego wniosku (żadnych badan ani nic), złożyłem tydzień przed możliwością starania się o zmianę orzeczenia. Oczekiwanie - 5 tygodni ze skutkiem pozytywnym. Kurator wpadła bez zapowiedzenia, zapytała o prace, rodziców, dziewczynę, zarobki - nic strasznego. Badania WOMP (czekałem 3 tygodnie na termin) - krew, nie piłem ani łyka alkoholu przez miesiąc sam dla siebie i brałem do tego NAC i ostropest, w celu poprawy wyników badań. Z ciekawości przy rozpoczęciu postu od alko zrobiłem wyniki krwii tydzień po mocnej majówce %%, gdzie już brałem wcześniej regularnie te suplementy i wyniki miałem jak w nowej wątrobie, także już spokojnie szedłem na badania krwi w umówionym terminie. Psycholog to ankieta odnośnie picia - lepiej zrobić z siebie abstynenta niż przyznać się do piwka raz na 2 tygodnie w takiej sytuacji w jakiej my jesteśmy (moim zdaniem). Oczywiście pouśmiechałem sie trochę i pozytyw - dostałem badania bezterminowe (ponoć rzadkość w tych czasach). Prawko to już formalność, dwa dni nauki na teorie i praktyka to już luzik. Jak egzaminator widzi, że czujesz auto, to nie chce Cie udupić za zajęcie złego pasa.
Muszę zamontować blokadę alkoholową i mam pytanie - czy ktoś, kto już śmiga na tym urządzeniu miał do czynienia z policją? Co jest potrzebne w razie kontroli? Papierek z kalibracji oraz zaświadczenie z przeglądu?
Chce kupić za śmieszne pieniądze (w porównaniu z cenami rynkowymi innych atestowanych alkomatów) alkomat DRAGER XT CONTROLBOX. Oczywiście używka. Gość od którego chce kupić nie ma do tego żadnych papierów. Pytanie czy muszę mieć jakieś dokumenty do tej blokady do przeglądu? Kalibracje zrobię i dostanę certyfikat od firmy zajmującej się tym. Podłączenie też ogarnę u jakiegoś elektryka samochodowego. No tylko to co mnie obowiązuje w trakcie kontroli policji? Jeśli ktoś umie udzielić mi odpowiedzi, to prosiłbym o pomoc