AlcoLock - blokada alkoholowa

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam
12 miesięcy i jedno spotkanie z Policją, nawet się nie pytali podejrzewam że nawet się nie połapali ze mam ograniczenia.

Dziękuję za odpowiedzi.
Kupiłem alkomat, wysyłam go do kalibracji i montuje.

Pytanie dla posiadaczy alkoblokady - Jak wyglądał przegląd na stacji diagnostycznej? Gość jakoś Wam specjalnie oglądał montaż, jak podpięte itp? Lub sprawdzał działanie?

W moim przypadku przegląd na stacji diagnostycznej polegał na tym że odczekałem 15 min i wtedy diagnosta sprawdził czy da się odpalić samochód. Okazało się że nie, wtedy ja dmuchnąłem i mając 0 promili udało się uruchomić silnik samochodu. Reszta to papierologia.

Mam jednak takie swoje pytanie - bo nie wiem czy ten przegląd wystarczy na cały okres mojej jazdy z blokadą, czyli 15 miesięcy, czy też będę musiał robić za 12 miesięcy jeszcze raz?? Na zaświadczeni mam że nast. termin badania do: xxx, czyli brak daty, ale kalibracja ważna jest tylko rok i data ostatniej kalibracji wpisana jest przez diagnostę w wydanym zaświadczeniu.

Wie może ktoś jak jest z tym przeglądem po 12 miesiącach??

Ostatnia edycja:
krk69 napisał:
Witam,

Na wstępie podziękowania do przedmówców, dzięki których informacje przydały mi się do tego, aby dziś odebrać PJ do ręki (oczywiście z kodem 69).

Temat był tak wyczerpany, że nie musiałem wcześnie o nic pytać, aż do dziś, ale przed pytaniem opisze czas i koszty mojego odzyskania prawa jazdy, bo mi takie wypowiedzi pomagały i na pewno uspokajały:

Wniosek z gotowca na forum, nic nie podpinałem do tego wniosku (żadnych badan ani nic), złożyłem tydzień przed możliwością starania się o zmianę orzeczenia. Oczekiwanie - 5 tygodni ze skutkiem pozytywnym. Kurator wpadła bez zapowiedzenia, zapytała o prace, rodziców, dziewczynę, zarobki - nic strasznego. Badania WOMP (czekałem 3 tygodnie na termin) - krew, nie piłem ani łyka alkoholu przez miesiąc sam dla siebie i brałem do tego NAC i ostropest, w celu poprawy wyników badań. Z ciekawości przy rozpoczęciu postu od alko zrobiłem wyniki krwii tydzień po mocnej majówce %%, gdzie już brałem wcześniej regularnie te suplementy i wyniki miałem jak w nowej wątrobie, także już spokojnie szedłem na badania krwi w umówionym terminie. Psycholog to ankieta odnośnie picia - lepiej zrobić z siebie abstynenta niż przyznać się do piwka raz na 2 tygodnie w takiej sytuacji w jakiej my jesteśmy (moim zdaniem). Oczywiście pouśmiechałem sie trochę i pozytyw - dostałem badania bezterminowe (ponoć rzadkość w tych czasach). Prawko to już formalność, dwa dni nauki na teorie i praktyka to już luzik. Jak egzaminator widzi, że czujesz auto, to nie chce Cie udupić za zajęcie złego pasa.

Muszę zamontować blokadę alkoholową i mam pytanie - czy ktoś, kto już śmiga na tym urządzeniu miał do czynienia z policją? Co jest potrzebne w razie kontroli? Papierek z kalibracji oraz zaświadczenie z przeglądu?

Chce kupić za śmieszne pieniądze (w porównaniu z cenami rynkowymi innych atestowanych alkomatów) alkomat DRAGER XT CONTROLBOX. Oczywiście używka. Gość od którego chce kupić nie ma do tego żadnych papierów. Pytanie czy muszę mieć jakieś dokumenty do tej blokady do przeglądu? Kalibracje zrobię i dostanę certyfikat od firmy zajmującej się tym. Podłączenie też ogarnę u jakiegoś elektryka samochodowego. No tylko to co mnie obowiązuje w trakcie kontroli policji? Jeśli ktoś umie udzielić mi odpowiedzi, to prosiłbym o pomoc :)

szybko u Ciebie poszlo :) ja dzis mialem dopiero rozmowe z kuratorem, a wniosek wyslalem odebral sad 11/06. Wczesniej ten drager ktos uzywal w Szwecji ? tez kupilem taka blokade, z tego co sie orientowalem to wystarczy ja wyslac do kalibracji, gdzies mam instrukcje montazu do niej jakbys chcial. Blokada ta spelnia normy wymagane w Polsce, takze powinno byc ok. Dzis mialem rozmowe z kuratorem, pytania w zasadzie ogolnikowe, nic strasznego jak piszesz, praca, do czego potrzebne pj, karalnosc itp, ale kuratorka powiedziala, ze nie wie jaka bedzie decyzja sadu i skoro jestem w mlodym wieku sad moze sie nie przychylic do wniosku, zeby nauczyc mnie dyscypliny, w ogole w czarnym swietle to przedstawila, ale zobaczymy... ;) pozdrawiam wytrwalych :rolleyes:

witam. 10 sierpnia mini połowa czasu na jaki zabrano mi prawo jazdy. Chce wysłać do sądu wniosek o zmiane sposobu wykonywania kary. Czy ktoś mógłby podesłać mi wniosek który przeszedł? Z góry dziękuje i pozdrawiam!

gapa07 napisał:
witam. 10 sierpnia mini połowa czasu na jaki zabrano mi prawo jazdy. Chce wysłać do sądu wniosek o zmiane sposobu wykonywania kary. Czy ktoś mógłby podesłać mi wniosek który przeszedł? Z góry dziękuje i pozdrawiam!

Sąd Rejonowy dla
[MIEJSCOWOSC,DATA]​
[NAZWA SĄDU I ADRES]

Dotyczy sprawy:
[SYGNATURA SPRAWY
Skazany: [IMIĘ NAZWISKO]
[ADRES]

Wniosek o zamianę sposobu wykonywania środka karnego z zakazu prowadzenia pojazdów
mechanicznych na zakaz prowadzenia pojazdów niewyposażonych w blokadę alkoholowa

Na podstawie art. 182a kkw wnosze o zamiane, że środek karny orzeczony wyrokiem Sądu Rejonowego
[TWOJEGO] z dnia [DATA WYROKU] w sprawie [SYGNATURA SPRAWY] został wykonany.

Uzasadnienie:
Wyrokiem z dnia [DATA WYROKU] sąd skazał mnie na karę grzywny oraz orzekł środek karny w
postaci zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych na okres 3 lat.
Środek ten był stosowany przez okres 18 miesięcy, który mija (lub minął) [DATA]- a więc przez ponad
połowę okresu na który został orzeczony.
Skazany od dnia wydania powołanego wyroku przestrzega porządku prawnego i cieszy się
nienaganną opinią w miejscu zamieszkania, pracy oraz znajomych. Jednocześnie wskazuje, że
prawo jazdy jest mu niezbędne do [WYMYŚL DO CZEGO]. Prawo jazdy
bardzo pomoże w życiu codziennym, ponieważ praca, która wykonuje na codzień, wiąże się z wielokrotnym
przemieszczaniem po mieście oraz po terenie całej Polski.
Z tych względów uprzejmie proszę o pozytywne rozpoznanie mojego wniosku.​

................
Podpis

Wczoraj zamontowałem blokadę, jutro jadę na przegląd i na urlop za kierownicą.

W odpowiedzi do poprzednika - dokładnie, blokada ze Szwecji. W takim wypadku musiałem doliczyć koszt zmiany języka i kalibracji - 240zł. Jeśli chodzi o montaż to sam założyłem, schematy są faktycznie w internecie i nie ma w tym większej filozofii (nie czaję, jak można kasować za to 500zł)

Koszt blokady w moim przypadku - 850zł plus 50zł na przegląd - 900zł za całość.

Ostatnia edycja:
Zastanawia mnie jedno, nigdzie nie mogę dostać rzetelnej odpowiedzi a mianowicie czy można zamontować taka blokadę w motocyklu bo miałem także PJ na A2, pytałem kilku producentów tych blokad i każdy odpowiedział jednoznacznie że można taka blokadę zamontować do motocykla (pod warunkiem że się "pudło" zmieści) i że w żaden sposób nie koliduje to z prawem.
Robil/zamierza robić ktoś z was na motocykl? Tzn odzyskać.
Jak to wygląda czy na egzaminie w samochodzie/motocyklu musi być alkolock przy zdawce?
Będę wdzięczny za pomoc, komuś się jeszcze na pewno przyda, kiedyś dzwoniłem do jednego sklepu w Rzeszowie z tymi blokadami i pytałem czy do motocykla też mozna, powiedzieli mi że mozna, że jest coraz większe zainteresowanie montażu tych blokad w motocyklu tylko muszą zrobić tzw "etui" na słuchawkę w razie czego żeby podczas deszczu jej nie zalało.

krk69 napisał:
Sąd Rejonowy dla
[MIEJSCOWOSC,DATA]​
[NAZWA SĄDU I ADRES]

Dotyczy sprawy:
[SYGNATURA SPRAWY
Skazany: [IMIĘ NAZWISKO]
[ADRES]

Wniosek o zamianę sposobu wykonywania środka karnego z zakazu prowadzenia pojazdów
mechanicznych na zakaz prowadzenia pojazdów niewyposażonych w blokadę alkoholowa

Na podstawie art. 182a kkw wnosze o zamiane, że środek karny orzeczony wyrokiem Sądu Rejonowego
[TWOJEGO] z dnia [DATA WYROKU] w sprawie [SYGNATURA SPRAWY] został wykonany.

Uzasadnienie:
Wyrokiem z dnia [DATA WYROKU] sąd skazał mnie na karę grzywny oraz orzekł środek karny w
postaci zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych na okres 3 lat.
Środek ten był stosowany przez okres 18 miesięcy, który mija (lub minął) [DATA]- a więc przez ponad
połowę okresu na który został orzeczony.
Skazany od dnia wydania powołanego wyroku przestrzega porządku prawnego i cieszy się
nienaganną opinią w miejscu zamieszkania, pracy oraz znajomych. Jednocześnie wskazuje, że
prawo jazdy jest mu niezbędne do [WYMYŚL DO CZEGO]. Prawo jazdy
bardzo pomoże w życiu codziennym, ponieważ praca, która wykonuje na codzień, wiąże się z wielokrotnym
przemieszczaniem po mieście oraz po terenie całej Polski.
Z tych względów uprzejmie proszę o pozytywne rozpoznanie mojego wniosku.​

................
Podpis

Wczoraj zamontowałem blokadę, jutro jadę na przegląd i na urlop za kierownicą.

W odpowiedzi do poprzednika - dokładnie, blokada ze Szwecji. W takim wypadku musiałem doliczyć koszt zmiany języka i kalibracji - 240zł. Jeśli chodzi o montaż to sam założyłem, schematy są faktycznie w internecie i nie ma w tym większej filozofii (nie czaję, jak można kasować za to 500zł)

Koszt blokady w moim przypadku - 850zł plus 50zł na przegląd - 900zł za całość.

Powiedz mi i na przeglądzie normalnie ci dali papierek ?? Mam taką samą blokade i na kalibracji powiedział mi koleś że ta jest jakaś starsza i nie moge na niej jeździć niby i musze nowszą mieć i jeszcze chciał mi wcisnąć kolege swojego który jest przedstawicielem od tych blokad.

Dzis miałem rozprawe dostałem zgode 😁 rozumiem ze teraz tydzien mam czekac na uprawomocnienie wyroku a potem moge isc do sądu po wyrok i do wydziału po profil kierowcy ? Czy mozecie mi polecic dobrą blokade gdzies wielkopolsce jakis zakład zakłada ? Pozdrawiam

Są jakieś tańsze blokady czy tylko te co na allegro bo w takim razie w ogóle nie opłaca się ich kupować, lepiej wypożyczyć.

ile czasu czekaliście na odpowiedź sądu? 18 miesięcy mija 10 sierpnia. pismo wysłałem 3 sierpnia, a dziś dostałem potwierdzenie, że sąd je odebrał 7 sierpnia. (Miasto ok 60 tyś. ludności)

Ja 2 miesiace bez kuratorów posiedzenie 5 min i była zgoda

Ja mam takie pytanie .mam odpis postanowienia z sądu. Sąd dopiero wysle papiery do WK początek wrzesnia czy ja moge isc z tym odpisem a załozą mi profil kierowcy czy musze czekac az sąd mi wysle do nich ?

Flo77 napisał:
Powiedz mi i na przeglądzie normalnie ci dali papierek ?? Mam taką samą blokade i na kalibracji powiedział mi koleś że ta jest jakaś starsza i nie moge na niej jeździć niby i musze nowszą mieć i jeszcze chciał mi wcisnąć kolege swojego który jest przedstawicielem od tych blokad.

Przegląd przeszedł bez problemu na tej blokadzie. Alkomat ten spełnia normy, które są wskazane w ustawie o blokadzie alkoholowej. A gość z kalibracji po prostu chciał na Tobie zarobić. Oni mają tylko skalibrować i wystawić zaświadczenie zgodne z użytkownikiem oraz pojazdem. Diagnosta mając ten dokument powinien wystawić papier z przeglądu.

Patryk122 napisał:
Są jakieś tańsze blokady czy tylko te co na allegro bo w takim razie w ogóle nie opłaca się ich kupować, lepiej wypożyczyć.

Drager XT Interlock - poluj na allegro bądź OLX. One są koło 1000zł, 1200zł używane (jak się będziesz dobrze targował to kupisz i za połowe tej ceny :)). W razie czego jak Ci sie trafi z językiem szwedzkim, można zmienić na polski w miejscu, gdzie zajmują sie alkomatami i kalibracją (bo kalibracje będziesz musiał zrobić na bank, koszt to ~250zł i jest ważna na rok). Śmigam już miesiąc na tej blokadzie i jest wszystko git. Nie dmuchasz w trakcie jazdy i po wyłączeniu samochodu masz 30 minut na ponowne włączenie samochodu bez dmuchania. Schematy do podłączenia w necie, także jak masz trochę żyłki majsterkowicza to sam to ogarniesz, bądź byle elektryk samochodowy bądź elektronik ogarnie Ci to za 100zł.

A i pamiętaj (w sumie to wskazówka dla każdego, kto będzie musiał zamontować blokadę) - wypożyczając to też czasami nie interes - Kaucja 1000zł (niby zwrotna, ale czasem wyjąć z portfela na raz taką kwotę nie jest lekko. Do tego montaż 500zł, demontaż 300zł oraz abonament z 99zł/msc. Czyli defacto blokada wychodzi Cie np. przy roku jazdy 1188zł abonament oraz z 800zł montaż/demontaż (czyli prawie 2k) i na start płacisz 1600zł (kaucja, montaż i abonament). A kupując taką blokadę jak wspomniałem to zapłacisz na start max 1500zł i to koniec (mnie wyszło 850zł). Potem sprzedajesz w podobnej cenie i wychodzisz może nawet i na zero, a nie jak przy wypożyczeniu na minus. Sukcesem jest znaleźć blokadę w dobrej cenie i jazda.

Powodzenia dla każdego, kogo będzie czekała instalacja owego sprzętu w samochodzie.

Ostatnia edycja:
krk69 napisał:
Przegląd przeszedł bez problemu na tej blokadzie. Alkomat ten spełnia normy, które są wskazane w ustawie o blokadzie alkoholowej. A gość z kalibracji po prostu chciał na Tobie zarobić. Oni mają tylko skalibrować i wystawić zaświadczenie zgodne z użytkownikiem oraz pojazdem. Diagnosta mając ten dokument powinien wystawić papier z przeglądu.

Drager XT Interlock - poluj na allegro bądź OLX. One są koło 1000zł, 1200zł używane (jak się będziesz dobrze targował to kupisz i za połowe tej ceny :)). W razie czego jak Ci sie trafi z językiem szwedzkim, można zmienić na polski w miejscu, gdzie zajmują sie alkomatami i kalibracją (bo kalibracje będziesz musiał zrobić na bank, koszt to ~250zł i jest ważna na rok). Śmigam już miesiąc na tej blokadzie i jest wszystko git. Nie dmuchasz w trakcie jazdy i po wyłączeniu samochodu masz 30 minut na ponowne włączenie samochodu bez dmuchania. Schematy do podłączenia w necie, także jak masz trochę żyłki majsterkowicza to sam to ogarniesz, bądź byle elektryk samochodowy bądź elektronik ogarnie Ci to za 100zł.

A i pamiętaj (w sumie to wskazówka dla każdego, kto będzie musiał zamontować blokadę) - wypożyczając to też czasami nie interes - Kaucja 1000zł (niby zwrotna, ale czasem wyjąć z portfela na raz taką kwotę nie jest lekko. Do tego montaż 500zł, demontaż 300zł oraz abonament z 99zł/msc. Czyli defacto blokada wychodzi Cie np. przy roku jazdy 1188zł abonament oraz z 800zł montaż/demontaż (czyli prawie 2k) i na start płacisz 1600zł (kaucja, montaż i abonament). A kupując taką blokadę jak wspomniałem to zapłacisz na start max 1500zł i to koniec (mnie wyszło 850zł). Potem sprzedajesz w podobnej cenie i wychodzisz może nawet i na zero, a nie jak przy wypożyczeniu na minus. Sukcesem jest znaleźć blokadę w dobrej cenie i jazda.

Powodzenia dla każdego, kogo będzie czekała instalacja owego sprzętu w samochodzie.

Faktycznie są dużo tańsze, prawdopodobnie będę pierwszy (z tego forum) co zamontuje ja w motocyklu. ;)

Wytłumaczy mi ktoś po co robienie jakiś badan w Wompie, psycholodzy kursy w wordzie jakieś spotkania z terapeutami i wszystko kosztuje po 400 złoty każde ? Wytłumaczy mi to po co sie to dokładnie robi ?
Czy jeżeli nie zrobie tych pierdół i okres kary mi minie to nie moge zrobić sobie prawa jazdy za granicą ?

Gdzieś słyszałem że jakaś Pani miała zakaz prowadzenia i wyjechała do Niemiec, o ile dobrze pamiętam to zrobiła tak kwity bo tam mieszkala, tu jej zakaz minął i przy kontroli w PL miała problemy bo tam porobiła wszystko a w Polsce badań nie miała zrobionych tylko w Niemczech...
Chyba Kraśnicki to mówił ale u niego wszystko jest problemem.

Wczoraj dostałem że sądu pozytywnie rozpatrzony wniosek. Ile się czeka na uprawomocnienie? Można iść do sądu po jakiś odpis i zanieść do wydzialu komunikacji czy trzeba czekac aż to do nich przyjdzie?

Witam. Dziś dostałem pismo, że posiedzenie odbędzie sie 5 pazdziernika.

I teraz moje pytanie. Po stracie prawa jazdy w 2017 roku otrzymałem skierowanie na badanie lekarskie, psychotesty i kurs reedukacyjny oczywiscie z terminem 30 dniu. Nie robilem tych badan ponieważ byłem wtedy za granicą. Więc czy jest możliwość uzyskania znow tych skierowań przed posiedzeniem? Lub czy można je zrobić bez skierowania? Zeby zrobić te badania na wypadek pozytywnej decyzji sądu.

gapa07 napisał:
Witam. Dziś dostałem pismo, że posiedzenie odbędzie sie 5 pazdziernika.

I teraz moje pytanie. Po stracie prawa jazdy w 2017 roku otrzymałem skierowanie na badanie lekarskie, psychotesty i kurs reedukacyjny oczywiscie z terminem 30 dniu. Nie robilem tych badan ponieważ byłem wtedy za granicą. Więc czy jest możliwość uzyskania znow tych skierowań przed posiedzeniem? Lub czy można je zrobić bez skierowania? Zeby zrobić te badania na wypadek pozytywnej decyzji sądu.

Idź z tymi starymi skierowaniami, chyba, że zgubiłem, bez skierowan nie zrobisz

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót