Alimenty dla pełnoletniej studentki

• Autor wątku Autor wątku Josethine
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Josethine

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Jestem osobą pełnoletnią, studiującą zaocznie. Mam przyznane przez sąd alimenty w wysokości 400zł. Ojciec zalega mi trzy miesiące ze spłatą - napisał oświadczenie, że ureguluje dług, niestety tego nie zrobił.

1. Proszę o radę, jak mogę uzyskać alimenty od ojca, który miga się od pracy - jest w pełni sprawny, tylko jak twierdzi, nie znalazł jeszcze satysfakcjonującej pracy.

2. Czy jeśli zgłoszę sprawę do komornika, czy jest on w stanie coś zrobić?

3. Czy lepiej byłoby złożyć sprawę do sądu - słyszałam o więzieniu dla alimenciarzy - pracują w więzieniu i pieniędzmi spłacają zasądzone alimenty.

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam, Josethine

Piszesz, że studiujesz zaocznie, z czego opłacasz czesne??? Z czego się utrzymujesz???

1. Można założyć sprawę u Komornika
2.Komornik może w drodze zapytań i czynności terenowych uzyskać informacje o majątku dłużnika, z którego można skutecznie prowadzić egzekucję.
3.Kara więzienia za niealimentowanie orzekana jest w skrajnych przypadkach.

[cytat="mirun"]Piszesz, że studiujesz zaocznie, z czego opłacasz czesne??? Z czego się utrzymujesz???[/cytat]

Odp: Mieszkam razem z mamą, to ona opłaca czesne na studiach. Pracuję czasem jako hostessa - z tych pieniędzy utrzymuję się.

Alimenciarzy jak ładnie to okresliłaś, a poza tym to chyba bardziej zalezy Ci na tym by ojca posadzic niz na jego alimentach. :o

[cytat="Kris84"] Komornik może w drodze zapytań i czynności terenowych uzyskać informacje o majątku dłużnika, z którego można skutecznie prowadzić egzekucję.
[/cytat]

Ojciec mieszka z rodzicami jeszcze! Nie ma stałego majątku, z uwagi na to, że nie pracuje (w żadnej pracy nie wytrzymał dłużej niż 4 miesiące). Czytałam, że: "Możliwości zarobkowe i majątkowe zobowiązanego określają zarobki i dochody, jakie uzyskiwałby przy pełnym wykorzystaniu swych sił fizycznych i zdolności umysłowych, nie zaś rzeczywiste zarobki i dochody." Czy w takim razie można go jakoś zmusić do pracy (ojciec uważa, że nie ma godnej dla niego pracy - ma średnie wykształcenie), skoro nie ma możliwości, żeby poszedł do więzienia za niepłacenie alimentów?

[cytat="diabelek1968"]Alimenciarzy jak ładnie to okresliłaś, a poza tym to chyba bardziej zalezy Ci na tym by ojca posadzic niz na jego alimentach. :o[/cytat]

Odp: Zależy mi, żeby płacił alimenty, które należą mi się!! Chciałabym, żeby w końcu ustatkował się, znalazł pracę i w niej pozostał, a nie ciągle wymyślał historyjki o tym, jak mu jest źle. Na kontakcie z nim wogóle mi nie zależy, on nie zasługuje na to!!

Receptę postępowania podał tobie Kris84
[cytat:2r27g9fj]
Odp: Mieszkam razem z mamą, to ona opłaca czesne na studiach. Pracuję czasem jako hostessa - z tych pieniędzy utrzymuję się.
[/cytat:2r27g9fj]
Osobiście mam jednak kilka wątpliwości, ponieważ studiując zaocznie masz takie same możliwości zarobkowe jak twój ojciec i w tym momencie powinnaś to wykorzystać, w związku z tym punkt 3 recepty jest raczej mało aktualny. Swoją drogą jeśli zarobki z pracy dorywczej wystarczają tobie na utrzymanie to tym bardziej powinnaś poszukać stałej pracy i matka nie musiałaby opłacać twojego czesnego (ale to już moje osobiste zdanie).
Pozdrawiam

[cytat:3e9md764]
studiując zaocznie masz takie same możliwości zarobkowe jak twój ojciec
[/cytat:3e9md764]

Myślę dokładnie tak samo. Sąd też głupi nie jest...

Ale po co ? przeciez mozna tatusia i mamusie skubać do 25 roku, dzisiaj mlodziez jest nastawiona na branie, nie na dawanie. :(

[cytat="diabelek1968"]Ale po co ? przeciez mozna tatusia i mamusie skubać do 25 roku, dzisiaj mlodziez jest nastawiona na branie, nie na dawanie. :([/cytat]

:wow:

[cytat:3acmgbxr]
Zależy mi, żeby płacił alimenty, które należą mi się!! Chciałabym, żeby w końcu ustatkował się, znalazł pracę i w niej pozostał, a nie ciągle wymyślał historyjki o tym, jak mu jest źle. Na kontakcie z nim wogóle mi nie zależy, on nie zasługuje na to!!
[/cytat:3acmgbxr]

Z jedej strony chcesz żeby się ustatkował a z drugiej chcesz go posłać do więzienia sprzeczność tu widzę, i tak jak bedzie w więzieniu to nie dostanoiesz kasy od niego bo nawet jak cudem uda mu sie dostać prace to i tak bedzie zarabiał 150 zł z czego może ci powłowa zostac oddana. Jezeli nie zależy ci na kontakcie to odpuść ale nie badz zlośliwa i nie wysyłaj go do wiezienia. Studiujesz zaocznie czyli masz wystarczająco dużo czasu żeby samej pracowac i zarabiać na siebie

[cytat="mirun"]
Osobiście mam jednak kilka wątpliwości, ponieważ studiując zaocznie masz takie same możliwości zarobkowe jak twój ojciec i w tym momencie powinnaś to wykorzystać, w związku z tym punkt 3 recepty jest raczej mało aktualny. Swoją drogą jeśli zarobki z pracy dorywczej wystarczają tobie na utrzymanie to tym bardziej powinnaś poszukać stałej pracy i matka nie musiałaby opłacać twojego czesnego (ale to już moje osobiste zdanie).
Pozdrawiam[/cytat]

Studiuję taki kierunek, że niestety nie mogę sobie pozwolić na stałą pracę!! Zarabiam nie dużo, tyle tylko, żeby mieć na drobne wydatki!! Jeśli nie znasz mojej sytuacji rodzinnej, to lepiej wogóle nic nie pisz, bo gadasz bzdury!! To jest forum prawne przypominam, więc skoro nie znasz się na prawie, poprostu nie odzywaj się!!

[cytat="diabelek1968"]Ale po co ? przeciez mozna tatusia i mamusie skubać do 25 roku, dzisiaj mlodziez jest nastawiona na branie, nie na dawanie. :([/cytat]

Nie wiem skąd bierze się Twoja wrogość w stosunku do mnie, chyba powinieneś poważnie się na tym zastanowić, bo może masz jakieś kompleksy i "wyzywasz" innych, zasłaniając dzięki temu swoją twarz. Absolutnie nie jestem nastawiona na branie, pieniądze zostały mi przyznane na drodze prawnej, nie widzę więc powodu, dla którego miałabym ich nie dostać!! A jeśli chodzi o moją mamę, nie znasz - nie wtrącaj się!!

[cytat="ewciaaa"] Z jedej strony chcesz żeby się ustatkował a z drugiej chcesz go posłać do więzienia sprzeczność tu widzę, i tak jak bedzie w więzieniu to nie dostanoiesz kasy od niego bo nawet jak cudem uda mu sie dostać prace to i tak bedzie zarabiał 150 zł z czego może ci powłowa zostac oddana. Jezeli nie zależy ci na kontakcie to odpuść ale nie badz zlośliwa i nie wysyłaj go do wiezienia. Studiujesz zaocznie czyli masz wystarczająco dużo czasu żeby samej pracowac i zarabiać na siebie[/cytat]

Złośliwa nie jestem, powiedziałabym nawet, że to Twoje słowa kąsają!! Odpuścić nie mam zamiaru, człowiek po to się rodzi, żeby walczyć o swoje prawa, a nie poddawać się! Reszta odp./patrz wyżej!

[cytat:1gn8ah6j]
Odpuścić nie mam zamiaru, człowiek po to się rodzi, żeby walczyć o swoje prawa, a nie poddawać się!
[/cytat:1gn8ah6j]

a tak szczerze zależy ci zeby twój ojec jakoś wyszedl na prostą i żebyście zaczeli miec ze sobą normalny staly kontakt czy na tym zeby wyegzekwować od niego kase?
[cytat:1gn8ah6j]
pieniądze zostały mi przyznane na drodze prawnej,
[/cytat:1gn8ah6j]
rozummiem ze alimety masz już zasądzone od pewnego czasu czyli o ile sie nie mylę jeżeli twój ojciec ich nie wyplaca powinnien to robić fundusza alimentacyjny lub sprawa powinna być już u komornika

AA i prosze używaj opcji zmień a nie pisz posta pod postem

Proszę wszystkie osoby zabierające głos o więcej opanowania.
diabelek1968, nie oceniamy zachowań userów, rozmawiamy o prawie
Josethine, proszę używać opcji zmień jeżeli jeszcze nikt nie odpowiedział zamiast pisać jedna notka pod drugą.

Proszę skierować wniosek do komornika o prowadzenie egzekucji.
Jeśli jest nieskuteczna można złożyć zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa.

Był tutaj jakiś czas temu topik o tym, że dziewczyna pobierała alimenty po obronie pracy magisterskiej. Ojciec założył sprawę o zniesienie obowiązku alimentacyjnego - wygrał, i zdaje się jeszcze musiała ona zwrócić te pobrane "nienależnie" alimenty.

Mam więc pytanie: czy zanim ojca komornik zlicytuje, ew. sąd pośle do więzienia - istnieje możliwość, że najpierw pochyli się nad sprawą i dojdzie do wniosku, że studiując zaocznie może się sama utrzymywać? W związku z czym długu być nie powinno?

Nie, nie ma takiej możliwości. Komornik jest organem egzekucyjnym i musi wykonywać orzeczenia sądu. Nie ma możliwości oceniania zasadności danego tytułu.

Powrót