Alimenty dobrowolna spłata - zajęcie całęgo wynagordzenia

• Autor wątku Autor wątku zalamany8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O to chodzi ze mam długu 8 tys zostało wpłacone 3 tys pobrane z konta + 1200 bieżących opłat. Do spłaty zostałoby ok. 4 tys które byłbym w stanie zapłacić natomiast komornik nie uwzględnił tego i muszę zapłacić 8 tys czyli dwa razy tyle a takiej kwoty już nie posiadam. Dlatego pytam o czynności jakie powienienem podjąć iść do komornika i to wyjaśnić? napisać skarę do sądu? itp?

Przypadkiem bieżących nie było co miesiąc ?
Ogólnie czy chcesz wpłacać czy nie chcesz, to idź do tego komornika w dzień przyjęć a wszystkiego się dowiesz.

Poprosiłem o wysłanie zestawienia długu i nie ma w ogole uuwzględnionych kwot w zestawieniu które wpłacałem. Ostatnia wpłata jest w maju a wpłacone było czerwiec, lipiec bieżące + pod koniec czerwca pobrane ponad 3 tys. z konta to mnie zdziwiło. Zestawienie dotyczy wszystkich wpłat: bieżących, na FA, koszty itp. i nie widnieją w nich wpłaty o których wspomniałem wyżej i dług powinien wynosić mniej o ponad 4 tys.
Tak na marginesie komornik jesr bardzo dziwny za każdym razem jak się z nim umawiam to odwołuje wizytę i sekretarka mówi że go nie ma.

Ostatnia edycja:
Może najzwyczajniej bez teorii o tym, że komornik na pewno oszukuje dłużnika, dokument sporządzono przed zaksięgowaniem tych wpłat i tyle.

Nie, no to akurat jest niemożliwe @LLawyer, wpłaty nawet przez pocztę są księgowane przez bank (a zapewne wpłata była na konto bankowe kancelarii komornika) w ciągu maksymalnie 3 dni roboczych, a tu mowa o miesiącach...

Tak czy siak, najłatwiej wybrać się do kancelarii każdego dnia w celu przejrzenia akt egzekucyjnych a sprawie wyjaśnień do komornika w dzień przyjęć.
Nie wiem ile upłynęło czasu od wniosku, przez sporządzenie do doręczenia dłużnikowi i z czym się w miedzy czasie minęło.

Mogę normalnie iść do kancelarii komorniczej przejrzeć akta? Potrzebne jest pismo jakieś?
wniosek o pismo wydanie zadłużenia 6.07 na pismie mam 7.07 doręczone zostało 13.07 rozumiem ostatniej wpłaty mogli nie zaksięgować bo 6.07 wpłcałem bieżące alimenty natomiast dlaczego nie zostały zaksięgowane te kwoty sprzed miesięcy + zajęta pensja 30.06 :x

Tak, każdego dnia. Pismo zbędne tylko dokument tożsamości konieczny.

Czyli poza ostatnią reszta powinna uwzględniona.

Ostatnia edycja:
Dostęp do akt w Sądzie to słyszałem a do komornika to pierwszy raz słyszę. Po prostu idę do komornika czy do sądu? i proszę o dostęp do akt? Czy mogą mi w sekretariacie odmówić? Że nie są przygotowani lub w tym stylu wymówiki? Czy mogę robić zdjęcia? Co taki dostęp do akt może mi dać?
Dziwne jest to że mimo tych wpłat kwoty są takie same w Maju i teraz w lipcu :mad:

Ostatnia edycja:
Akta sądowe w sądzie, akta egzekucyjne u komornika.
Jeśli akta znajdują się w kancelarii to odmówić nie mogą.
Mogą poprosić o poczekanie w celu zweryfikowania czy dołączona jest cała korespondencja, zwrotki.

NieAndrzej napisał:
Kolejność zaspokajania: alimenty bieżące -> FA -> zaległość na rzecz wierzyciela, jeśli nie ma zachowanej tej kolejności, to coś jest nie tak.

1.@NieAndrzej w takim razie dlaczego u mnie po dostaniu wykazu spłat zadłużenia w pierwszej kolejności jest spłatany FA-potem koszty komornicze- a w rubryce wierzyciel widnieje 0 :???:
2. Czy w dalszym ciągu FA wypłaca alimenty? Kiedy FA może przestać wypłacać alimenty?
3. Jak można obniżyć koszty komornicze? Bezpośrednio u komornika?

Panie i Panie jestem po rozmowie z aplikantem - komornika nie było, przyjmował aplikant.
1.Na wstępie pytając Panią w sekretariacie, że chciałbym zobaczyć akta sprawy. Pani powiedziała, że trzeba złożyć wniosek i za tydzień będzie można zobaczyć akta.:rolleyes: ( aplikant miał akta w ręce)
2. Mimo wpłaty (tak jak mi poradziliście bieżących alimentów w kasie komornika 356 zł) aplikant powiedział, że suma poszła na zadłużenie z FA a nie bieżące alimenty.
3. Zajęcie pensji z konta nie zostało odnotowane we wpłatach. Dziwne. Przesłałem do aplikanta emailem wykaz przelewu.
4. Podliczylem kwotę zadłużenia z maja - dostałem wykaz i lipca - również mam wykaz mimo wpłat 1200 zł różnica w kwocie wynosi tylko ok.380.
Około 1000 zł wyparowało :rolleyes: Przedstawiłem te wyliczenia aplikantowi na to on stwierdził, że coś źle liczę.
5. Komornik dodatkowo nalicza opłaty za wysłanie pism do mnie może tak ?
6. Powiedziałem, że chciałbym to zadłużenie spłacić jak najszybciej i proszę o zestawienie zadłużenia na to aplikant, że księgowa jest na urlopie, później on idzie na urlop i powiedział żebym przyszedł na początku sierpnia a odsetki lecą :rolleyes: można w ogóle tak zwlekać ?
7. Byłem w FA. Pani powiedziała, że najlepiej by było to spłacić u komornika. Wiem, że wierzycielka od komornika nie dostaje alimentów bo ten przeznacza wszystkie wpłaty na zadłużenie w FA, wiec wierzycielka ma przyznane dalej z FA alimenty. Co mam teraz zrobic proszę pomóżcieeeeee :-(

1. Masz to na piśmie? To skarga na czynność komornika.
2. Znów: masz nagrane? To skarga.
3. To mogło jeszcze nie zostać zaksięgowane.
4. Też mi się tak wydaje. Niech przedstawi dokładne rozliczenie.
5. Tak.
6. Nie, masz nagrane > skarga.
7. Wyprostować sprawę. Ewidentnie komornik nie wykonuje swoich obowiązków, właśnie w takich sytuacjach służy skarga na czynność/bezczynność komornika. Składamy wraz z dowodami.

Przed, ale jak nie udowodnisz, że takie miały miejsce, to nie ma sensu jej składać. Jak masz udokumentować rozmowę? Przychodzi mi do głowy tylko stanowisko kancelarii na piśmie lub nagranie.

Mam po prostu napisać pismo i wysłać pocztą: Dlaczego wpłaty bieżących alimentów wierzyciel ich nie dostał?
WIerzycielka nie dostaje bo komornik do FA wydał zaświadczenie o bezkutecznej egzekucji i FA wypłaca alimenty.
W 2015 była bezskuteczna egzekucja. Płacę dopiero od 1,5 roku

Jak wydał a płacisz, to na podstawie w/w skarga z kolei na czynnośc komornika. Poparta dokumentami.

Dzisiaj mi aplikant powiedział, że decyzja taka została wydana bo cały czas jest zadłużenie. Mimo, że wpłacam aby wydać pozytywną decyzję powinienem spłacić całość zadłużenia. SKuteczna jest wtedy egzekucja kiedy spłacony zostanie cały dług FA. Można tak? Każdy mówi co innego.
To jak to jest :rolleyes: :(

Ostatnia edycja:
Czyli na czynności komornika powinno się założyć skargę?
Dołączam pisma do postu z maja i lipca wg mnie wszystkie wydatki się nie zgadzają. Prosiłbym o podliczenie Państwa czy mam rację :)
Pierwsze dwa zdjecia to są ostatnie wpłaty z maja
Kolejne dwa to jest pismo z lipca.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Powrót