Alimenty dobrowolna spłata - zajęcie całęgo wynagordzenia

• Autor wątku Autor wątku zalamany8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zalamany8

Użytkownik
Odpowiedzi
75
Witam serdecznie dzisiaj załamał mi się cały świat proszę o wyrozumiałość i pomoc co mogę zrobić :-(
Mam zasądzone alimenty, komornika, fundusz alimentacyjny.
Był pewien okres w życiu że unikałem spłaty i trochę narosło wszystkiego.
Jednak postanowiłem, żeby dobrowlnie zacząć spłacać dług.
1. Zawarłem na piśmie z komornikiem że zobowiązuję się dobrowolnie spłacać aliementy do 5 każdego miesiąca kwotą 700 zł. ( wiem, że formalnie nie ma czegoś takiego jak ugoda z komornikiem)
Spłacam już tak około 1,5 roku.
2. W między czasie wierzycielka pobiera cały czas świadczenia z FA.
3. Dostałem pismo z FA. Wynika z niego, że komornik cały czas twierdzi, że uchylam się od płacenia co jest nieprawdą.
3. Pracuję na umowę o dzieło i kilka dni temu dostałem pismo od komornika, że zajmuje mi konto w tym cała moja pensja została zajęta :( błagam pomózcie co mam zrobić, z tego co się orientuje to komornik nie może zająć całej pensji. Czy skarka na komornika ma w ogole sens?
Nie chce mi się w ogóle żyć :rolleyes:

Moi drodzy sprawa jest tak skomplikowana, że nikt nie może udzielić mi odpowiedzi?

Nie jest skomplikowana.
Komornik zajął rachunek w nie wierzytelność z tytułu umowy cywilnoprawnej.
W przypadku alimentów nie ma kwoty wolnej przy egzekucji z wierzytelności rachunku bankowego.

Błędem było nieinformowanie komornika o umowie.

LLawyer napisał:
Nie jest skomplikowana.
Komornik zajął rachunek w nie wierzytelność z tytułu umowy cywilnoprawnej.
W przypadku alimentów nie ma kwoty wolnej przy egzekucji z wierzytelności rachunku bankowego.

Błędem było nieinformowanie komornika o umowie.
@LLawyer dziękuję za odpowiedź.
Umowa została zawarta z komornikiem o to chodzi. Więc jak nie poinformowanie komornika? jak w jego kancelarii jest umowa w akatach i ja mam tą umowę na piśmie również i się do niej stosuje od 1,5 roku.

W interesie dłużnika było informowanie kancelarii komornika o umowie agencyjnej i rachunku bankowym na jaki wpływają środki z tej umowy.

Dłużnik wie ile wynoszą bieżące, zaległości na rzecz wierzycielki ile na fal.

Ostatnia edycja:
Ale przeciez komornik pracuje w tej samej kancelarii co jest zawarta umowa że dobrowolnie spłacam zadłużenie. Na dodatek raz w miesiącu prosiłem o wykaz wpłat i na piśmie w którym dostawałem były odnotowane moje wpłaty. Wieć to mnie bardzo dziwi.
Tak wiem ile wynosi zadłużenie w FA i u komornika ale mimo tylu wpłat bardzo powoli to maleje prawie wcale.
Zostałem na tą chwilę bez środków do życia co teraz powienenem poczynić? Iść do komornika i wyjaśnić tą sytuację? Uważałem, że skoro spłacam dobrowolnie to nie muszę o koncie informować gdyż konto mam już ponad rok. Czyżby złośliwa wierzycielka chciała mnie zniszczyc? :(

? Uważałem, że skoro spłacam dobrowolnie to nie muszę o koncie informować gdyż konto mam już ponad rok.
I to był Twój błąd. Bo w toku postępowania egzekucyjnego, a takie tutaj się toczy, masz obowiązek informować komornika o wszelkich Twoich ruchach majątkowych - w tym, np. założeniu rachunku bankowego, fakcie, że wpływa na nie część Twojego wynagrodzenia z tyt. umowy o dzieło, którego jak rozumiem komornik nie zajął w całości, albo i wcale.

Krótko mówiąc zostałeś i słusznie potraktowany jak osoba, która uchyla się od spłaty.

Teraz to tak, idź do komornika i wszystko wyjaśnij, poproś o ograniczenie zajęcia, jeśli to Twój jedyny dochód i módl się, żeby to pomogło.

Problem polega na tym, że pytający mimo że zawsze jest to w interesie dłużnika, zwłaszcza w sprawach alimentacyjnych gdzie do zapłaty poza zaległymi na rzecz fal, wierzycielki są jeszcze bieżące, nie widział potrzeby informowania komornika ani o tym, że na rachunek będzie coś wpływało ani o zawarciu umowy agencyjnej.

Z takim podejściem i brakiem zrozumienia swojej sytuacji niewiele zyska po wizycie w kancelarii.

Zakładam, że bieżące są wysokie albo zaległość jest powyżej średniej.

LLawyer po raz kolejny dziękuję za wyjaśnianie i odpowiedzi. Takie łopatologiczne to dla mnie ważne w tej sytuacji :)
1. W piśmie od komornika mam opisane że zaległe alimenty wynoszą 300 + odsetki + do tego opłaty komorcznie ( egzekucyjna, VAt, i jakieś tam koszty) ok. 1500 zł
Teraz jak zajęte zostały moje oszczędnośći to nie muszę wpłacać tej ustalonej kwoty 700 zł? Nie mam z czego.
2. Dług w FA wynosi ok. 8000 Jak to spłacać?
W wykazie komornika przy moich wpłatach była taka kolejność: FA, odsetki komornika.
3. Jakie teraz jest rozwiązanie tej sprawy?
4. Może udać się bezpośrednio do FA i poprosić o rozłżenie na raty? Jak to wygląda?
5. "Zawarciu umowy agencyjnej" mówimy tutaj o mojej umowie z kancelarią komorcznią czy o tym że pracuję na umowie o dzieło?

Ostatnia edycja:
Syphar napisał:
....wpływa na nie część Twojego wynagrodzenia z tyt. umowy o dzieło, którego jak rozumiem komornik nie zajął w całości, albo i wcale.
@Syphar
1.mam umowę o dzieło, pensja została w całości sciągnięta!zostałem bez środków do życia, zachowanie komornika jest bardzo dziwne.
2. Nie uchylam się od spłaty - przecież napisałem, że od 1,5 roku dobrowolnie wpłacam do kasy komornika 700 zł. - dobrowolne wpłaty to jest uchylanie się?

1. Wnioskowałeś o ograniczenie?
2. Nie, uchylasz się od obowiązku informowania komornika o takich rzeczach.

Umowę cywilnoprawną - podpisaną umowę o dzieło - jak to napisałeś pracujesz na umowę o dzieło
U komornika złożono deklarację jedynie.
Nie ma czegoś takiego jak odsetki komornika. Odsetki same się naliczają, oblicza je komornik a należą się wierzycielom.
Zawsze można rozmawiać z wierzycielem czy to FA czy wierzycielki zaległe czy bieżące.
Jeśli nie starczy na bieżące alimenty to jak to inaczej nazwać ?

Jaką kwotę bieżących alimentów masz zasądzoną ?
zalamany8 napisał:
do kasy komornika 700 zł. - dobrowolne wpłaty
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, poza dobrowolnymi wpłatami na poczet zadłużenia, płacisz alimenty na bieżąco ?

Syphar napisał:
1. Wnioskowałeś o ograniczenie?
2. Nie, uchylasz się od obowiązku informowania komornika o takich rzeczach.
@Syphar
1. Ograniczenie czego pensji? Konto mam od 1,5 roku na które wpływają pieniądze dopiero pod koniec czerwca zostało zajęte. Dziwna sytuacja. Czyżby złośliwa wierzycielka zasugerowała komornikowi? Komornik przecież nie może sam działać. Tak?

@LLawyer
1. Werzycielka jest złośliwa i bardzo mściwa więc bezpośredni kontakt odpada.
2. Jak rozmawiać z FA? Rozłożenie na raty? Z tego co mi wiadomo mając komornika nie wolno wpłacać do FA jakichkolwiek kwot.
3. Jak sprawdzić czy zaległe czy biegące w pismie od komornika napisane zaległe alimenty 300 zł + odsetki nic nie pisze o biezących.
4. CO powinno się najpierw spłacić?
5. Mimo zajęcia przez komornika teraz mojej pensji to alimenty bieżące nie są zapłacone? Jak to wygląda. Powinienem po za tym wpłacać jeszcze alimenty do komornika?Nie ogarniam tego. Czy po za tym, że została zajęta pensja bezpośrednio przekazem pocztowym powinienem plącić alimenty bieżące do wierzycielki?

Ostatnia edycja:
Kanas napisał:
Jaką kwotę bieżących alimentów masz zasądzoną ?

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, poza dobrowolnymi wpłatami na poczet zadłużenia, płacisz alimenty na bieżąco ?
Kwota jest 300 zł bieżących alimentów.
Nie nie płacę, komornik mi doradził, że to bez sensu stwierdzil ze wierzycielka moze to potraktowac jako prezent :mad: jednym słowem zostałem wydymany przez urzędnika?

Ostatnia edycja:
Jest to Twój jedyny dochód, masz prawo zawnioskować do komornika o ograniczenie wysokości zajęcia. Wtedy nie będzie już przekazywana całość.

Co do tego, że tak stwierdził komornik - nie bardzo w to wierzę, płać po prostu tytułem "alimenty za miesiąc X, rok Y" i już.

Słowo daję tak mi powiedział komornik!! Żeby nie płacić bezpośrednio do wierzycielki na adres! :sad: W sumie to rozumiem go bo nie będzie miał z tego odsetek tak?
1.Wiec jak mam to złożyć takie pismo? Jest jakiś wzór?
2. Zacząć już w lipcu płacić alimenty przekazem pocztowym np Alimenty biezące za miesiąć LIpiec 2017. Zgłaszać te kwitki do komornika i do FA?
Wtedy FA zaprzestaje płącić wierzycielce? Jak to jest?
3. Myślicie żeby udać się do jakieś radcy prawnego na poradę bezpłatna? :(
Dodatkowo dodam, że raz w miesiącu proszę aby komornik wysłał stan zadłużenia i dostaję takie oto kwoty:
w pismie pisze tak:
" Zawiadamiam, że zaległość w powyższej sprawie na 29-05-2017 wynosi:
alimenty bierzące 300 zł + opłata 56,35 łącznie miesięcznie 356,35
płatne z góry do 10 każdego miesiąca
alimenty zaległe dla wierzyciela 600 zł
odsetki do 29.05.2017 182 zł
Świadczenia wypłacone z FA 9900 zł
Odestki zaległe dla FA 159,86 zł
Opłata egzekucyjna 1776,28 zł
POdatek VAT 408,54 zł
Wydatki gotówkowe 139,44 zł "

Ostatnia edycja:
Komornik lub jego pracownik mógł powiedzieć, że nie można wpłacać do bezpośrednio do wierzyciela, żeby pobrać wyższą opłatę. Po wpłacie bezpośredniej wierzyciel powinien złożyć wniosek o częściowe umorzenie postępowania i od tej wpłaty komornik mógłby pobrać 5% zamiast 15%. Odsetki natomiast należą się wierzycielom za opóźnienie.

Z zawiadomienia komornika wynika, że dolicza VAT do opłaty, do czego nie ma żadnych podstaw prawnych. Tym też chyba warto się zainteresować.

Z NFAL można się dogadać, ale po ugodzie powinni od razu przygotować wniosek o zawieszenie postępowania egzekucyjnego i uchylenie zajęć. W przeciwny wypadku komornik dalej będzie działał. Z wierzycielką też najlepiej byłoby się dogadać, żeby płacić jej bezpośrednio, wyszłoby taniej.

Koniecznie trzeba zbierać wszystkie kwitki / potwierdzenia wpłat, dla bezpieczeństwa.

1. Mimo, że wpłacam dobrowolnie 700 zł co miesiąc, teraz pobrana mi została cała pensja to odsetki nie powinny być naliczane? Jak to udowodnić od kiedy nie powinny być mi naliczane odsetki?
2. Czy mimo, że mam komornika mogę płacić przekazem alimenty do wierzycielki?
Może napisać pismo do wierzycielki, że od lipca dobrowilnie będę przesyłał przekazem pieniądze? I wtedy zacząć płacić?
3. CO znaczy NFAL? Fundusz alimentacyjny u nich po wizycie mówił ze oni nic nie mogą zrobić jak komornik ma tytuł wykonawczy.

Powrót