Alimenty dobrowolna spłata - zajęcie całęgo wynagordzenia

• Autor wątku Autor wątku zalamany8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A ja właśnie stoję na stanowisku, że nie ma podstawy odrzucić. Tak, w dniu dzisiejszym. Co do banku, to na razie nie wiem jeszcze czy jest podstawa do reklamacji, może ktoś coś przeoczył, tam też ludzie pracują... Wszystko wskazuje na to, że bank owszem pieniądze zajął, ale do komornika ich nie przesłał na tym etapie.

@Syphar dziękuję Ci za tak szybkie odpowiedzi. Nawet nie wiesz jak to dla mnie bardzo ważne psychicznie w takiej sytuacji jakiej teraz jestem.
Przecież nie będę się z sekretarką bił żeby mi akta pokazała. Może po prostu po proszę żeby podpisała, że w dniu dzisiejszym akta nie zostaną udostępnione tylko w przeciągu 7 dni taka adnotację czy jak?
Mimo, że mam w przelewie napisane konto komornika i że zostało do niego wysłane - potwierdzenie przelewu to sądzisz, że komornik ich nie dostał?
Ja uważam po dzisiejszej wizycie i podejściu do sprawy, że tutaj po stronie Urzędnika Państwowego są bardzo duże braki.

Też tak uważam, ale nie ma na to żadnych dowodów w kwestii tego przelewu - komornik twierdzi, że nie dostał - należy do banku z tym iść.

Nie no bił to się nie będziesz, kulturalnie zażądasz wglądu, jak powie że nie, albo "w ciągu 7 dni" grzecznie poprosisz o powód odmowy z podaniem podstawy prawnej, na piśmie.

Teraz to już właściwie wszystko wiem teraz czekać na wyjaśnienie niejasności pismo złożone i późniejszym czasie można będzie isć do sekretariatu żeby mieć podstawę prawną do niepokazania akt w dniu pojawienia się w kancelarii.
Teraz się zastanawiam pewnie tydzień się zejdzie zanim zostaną wyjąsnione niejasności i po wyjaśnieniu może na początek wpłacić sumę zaległą FA - oczywiście do komornika. Nie mogę płacić bieżących alimentów bo są przyznane z FA. Potem reszta kosztów? Wtedy komornik powienen wysłać pismo o spłacie zadłużenia i po otrzymaniu takiego pisma składać wniosek do sądu o ten vat?
Czy może inne kroki podjąć ze spłatą?

zalamany8 napisał:
Ja uważam po dzisiejszej wizycie i podejściu do sprawy, że tutaj po stronie Urzędnika Państwowego są bardzo duże braki.

W kancelarii komornika nie ma urzędników państwowych. Komornicy i ich pracownicy nie są włączeni do administracji publicznej. Na dobrą sprawę nikt tam nie musi z tobą dyskutować, mają jedynie obowiązek przyjąć od ciebie wniosek - pisemny, lub ustny do protokołu.

zalamany8 napisał:
Mam takie pytanie można obniżyć koszty komornika?

Próbować można zawsze, ale tymi statystykami ze wskazanych artykułów bym się nie sugerował.

Panowie i Panie jutro chcę wpłacić kwotę znaczącą w kasie komornika tak aby został spłącony FA czy oprócz potwierdzenia wpłaty powinenem złożyć jakieś pismo lub żądać dodatkowych dokumentów?

Panowie i Panie bardzo proszę o odpowiedz. W ostatnich dniach wpłaciłem sporą kwotę do kasy komornika. Dostałem potwierdzenie wpłaty.
Na tą chwilę mam spłacony FA wg moich obliczeń.
Co powinienem dalej zrobić? Złożyć jakieś wnioski o obniżenie kosztów komorniczych? O Vat? Komornik chyba powienien zejść z konta? Jak to dalej wygląda będę wdzięczny za pomoc w dalszych krokach.

Dlaczego nikt nie nie chce mi odpowiedzieć na pytania :(

Sprawa się na tyle skomplikowała, że nawet z pomocą forum sobie tutaj możesz nie poradzić. Z VAT to w ogóle osobna sprawa, zobacz jaki długi jest tu na tym forum wątek o tym.

Dlatego: poszukaj kogoś w realu. Adwokat/Radca Prawny.

@Syphar dzięki za odpowiedź. Chodzi mi o to czy może ktoś mi odpowiedzieć jak to ma dalej wyglądać wpłaciłem odpowiednią kwotę - został spłacony FA i co dalej?
1. Komornik powinien wysłać pismo o zaprzestaniu egzekucji do mnie?
2. Takie pismo również do FA i FA powinien zablokować wypłaty dla wieczycielki?
3. Komornik rónież powinien wysłać pisma do moich dwóch banków że schodzi z kont?

1. Nie. Nie otrzymał w tym zakresie wniosku.
2. To akurat tak.
3. Nie, egzekwuje dalej, tylko, że już dla wierzycielki - bieżące/zaległe.

Syphar napisał:
1. Nie. Nie otrzymał w tym zakresie wniosku.
2. To akurat tak.
3. Nie, egzekwuje dalej, tylko, że już dla wierzycielki - bieżące/zaległe.
@SYphar
1. Czy mogę taki wniosek jeszcze teraz złożyć ? Co w nim napisać?
Wnioskuję o zaprzestania egzekucji z kont bankowych...?

No ma wnioskować wierzycielka. Ale Ty też możesz, tyle, że Tobie komornik może się nie przychylić, a wierzycielce - musi.

Wierzycielka nie będzie wnioskowac bo jest złośliwa.
1. Co mam w takim wniosku napisać?
2. Wierzycielka zgłosiła mnie do KRD? czy mogę tez ubiegać się o to żeby mnie wypisano jak?

Ale przecież co ten komornik teraz egzekwuje? Alimenty bieżące? Czy jeszcze masz jakieś zaleglości?

Zostały alimenty bieżące + jego koszty około 500 zł + Vat :mad:

No to wszystko jest w porządku. Możesz zadziałać jednak, żeby umorzył egzekucję. Wpłać alimenty na 6 miesięcy naprzód i wnioskuj o umorzenie egzekucji w całości.

A jak nie wpłacę za 6 mies alimentów mogę wnioskować o umorzenie?
Z tego co wiem to alimenty za 6 mies. wpłaca się do depozytu Sądowego.

Wnioskować możesz zawsze i o wszystko, wszędzie.
Obowiązek może uchylić sąd albo umorzyć postępowanie wierzycielka - tak w skrócie.
Jedynie depozyt pozostaje, choć to i tak nie jest pewnik w każdym przypadku.

Bywają sytuacje, gdzie po spłacie zaległości pozostaje zajęcie na wynagrodzeniu tylko co do bieżących albo dłużnicy wpłacają co miesiąc do do grosza ale to nie wynika z ustawy, tak samo jak nie wynika z ustawy konieczność uchylenia zajęcia rachunku bankowego w przypadku alimentów, nawet tylko bieżących.

Powrót