alimenty od dziadków (rodziców ojca)

• Autor wątku Autor wątku pomo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pomo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam

Egzekucja komornicza jest bezskuteczna. Jestem już po pierwszej sprawie, oczywiście udaja, że mnie nie znają. Niestety nie ma równowagi sił ich stać na obrońce, mnie nie.
Wkrotce kolejna sprawa i tu pytanie CZEMU wezwano moich dziadków ze strony matki? co oni mają do tego? bo jest to niezrozumiałe.

Ich obrońca zadawał mi pytania typu jak dawno wysłała pani karte do dziadków itp starajac sie wykazac ze to ja nie utrzymywalam z nimi kontaktu, ze nie jezdzilam do nich (mieszkaja na drugim koncu miasta, w nieciekawej dzielnicy a 10-12 letnia dziewczynka miala do nich jechac a nie oni do mnie...)
ale coz takie sa zagrywki, wiem.
Jakoś sobie radziłam ale teraz jestem na płatnych studiach, a zajęcia mam tak, że albo studia albo praca, zaczynam od 13 nieraz więc chyba w nocy miałabym pracować, obrońca uważa że powinnam sama na siebie zarabiać.
Czyli wychodzi na to, że ojciec nie ma żadnych praw i obowiazków

Czyli mam to rozumieć tak, że pozwać obie strony do sądu i matke i ojca o alimenty, a z uwagi, że ukończyłam 18 lat moim obowiązkiem jest wyprowadzenie się z domu i pracowanie, a nie dalsza nauka... pozostawie to bez komentarza.
Do czego będzie dalej dążyć ich obrońca? na jakie pytania się przygotować?

czy na początku nastepnej rozprawy mogę złozyć wniosek , że nie zgadzam się na wzywanie moich dziadków, gdy ich obrońca skladal taki wniosek nie protestowalam gdyż wierze w prawo, jednak teraz żałuje, dziadkowie sa oboje schorowani maja pod 90tke i sami rozumiecie, poza tym po co oni j.w. pisałam do tego narażeni na zagrywki obroncy

Czy dziadkowie mogą się uchylić od odpowiedzi na pytania?

Jakie pytania na sprawie dziadkom (mamy) zadawac? np czy czujecie obowiazek opieki nad wnuczka, odwiedzania jej?
prosze o pilne odpowiedz

PS obronca zada zwrotu kosztow ode mnie

[cytat:1fhnwdwb]
bo jest to niezrozumiałe.
[/cytat:1fhnwdwb]
Bardzo sprytne posunięcie.
Faktem jest, że następnymi zobowiązanymi po rodzicach są dziadkowie, tak ze strony zobowiązanego (czyli ojca) jak i ze strony matki.
Do czego będzie dalej dążyć ich obrońca?
Do tego, żeby przekręcić kota ogonem i skierować Pani roszczenia do dziadków od strony matki.
Jakie pytania na sprawie dziadkom (mamy) zadawac?
Nie wiem, czy jest to tak istotne dla sprawy?
Pani ma przede wszystkim wykazać, że te roszczenia powinni oni zaspokajać za syna z powodów majątkowych (może mają dobry statut społeczny i finansoowy) , ale przede wszystkim etycznych, bo ich syn nie wywiązuje sie z elementarnych obowiązków wobec dziecka a ich wnuczki.

oni maja z emerytuty 1500zł i 1200zł, moi dziadkowie poniżej 2000zl
i ci dziakowie jak najbardziej ze mną kontakt utrzymują i pomagają, rozumiem gdyby mi nie pomagali, ale pomagają

"Do tego, żeby przekręcić kota ogonem i skierować Pani roszczenia do dziadków od strony matki."
czy to nie absurd?

jesli moi dziadkowie i moja matka wywiazuja sie ze swoim obowiązków,
jak wykazać, tak jak Pan napisał na końcu

PS jak jest z realnością żądań zwrotu kosztów za postępowanie ode mnie?
czy mogę prosić o pełnomocnika z urzędu?

[cytat:2t3b1afc]
PS jak jest z realnością żądań zwrotu kosztów za postępowanie ode mnie?
czy mogę prosić o pełnomocnika z urzędu?
[/cytat:2t3b1afc]
Nie rozumiem o co chodzi z tym zwrotem?
Że dziadkowie niby mają żądać zwrotu kosztów sprawy, czy co?
Pani jako uprawniona i powódka jest zwolniona z takich kosztów.
Obrońca z urzędu należy się osobie, która spełnia pewne warunki finansowe.
Trzeba dostarczyc stosowne dokumenty, które stwierdzą, że nie stać Pani na ponoszenie takich kosztów.

jak pisałam ich obrońca żada ode mnie zwrotu kosztów sprawy. i chodziło mi o to czy ich żadania sąrealne, czyli inaczej czy może byćtak że przegram sprawe jeszcze będę musiała im płacićza obrońce

Jeżeli chodzi o zwrot kosztów zastępstwa jest to - niestety - możliwe.
A więc zapewne ich adwokat stanie na rzęsach, aby zarobić na swoje honorarium i doprowadzić do wygranej swoich klientów.
Trzeba więc liczyć się z taką możliwością.

Powrót