alimenty ojca w Pl do Niemiec

• Autor wątku Autor wątku szarlotta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szarlotta

Użytkownik
Odpowiedzi
152
Witam, chciałam się zapytać w następującej sprawie. Mój chłopak dostał wezwanie z Niemiec, że ma zwrócić swojej byłej żonie 3tyś Eur za utrzymanie dziecka. Z poprzedniego związku ma 2dzieci. Jedno jest pełnoletnie,mieszka z chłopakiem i pracuje. Drugie dziecko ma ok.10lat, mieszka z matką w nowym, mniejszym mieszkaniu. Rozwód był w sierpniu 2008roku. Dowiedziałam się, że państwo płaci do 72m-cy "alimenty"matce. Po tym czasie przestaje płacić, więc matka oddała sprawę do sądu. Mój chłopak chciał płacić alimenty dobrowolnie, jednak matka twierdziła, że woli brać pieniądze od państwa. Sama jest na bezrobotnym. Wiem, że ma nowego partnera i nawet jeździ na wycieczki za granicę. Obecnie chłopak stracił pracę od listopada, ma status osoby bezrobotnej i nie ma prawa do zasiłku. Mieszka u rodziny, płaci im 500zł, wszystkie opłaty szły przez konto, jednak tytuł wpłaty widniał jako wpłata własna. Ma także auto. Na chwile obecną nie jest w stanie płacić alimentów, chciałam się zapytać jak można sprawdzić, czy matka dostawała pomoc od państwa i przez jaki okres,na ile dzieci i w jakiej wysokości? Jak podejść do tego rozsądnie, aby nie mieć kłopotów i uniknąć komornika. Chłopak jest w stanie płacić ok.300zł na miesiąc. Zazwyczaj na umowie miał najniższą krajową.Jesteśmy w stanie w przysżłości płacić alimenty, jednak chciałabym zrobić to na spokojnie. Czy możemy prosić, aby wysłano nam potwierdzenia jaki ma też dochód matka?Przecież utrzymanie dziecka powinno być podzielone na 2osoby. Jak mają się do tego przeliczenia waluty?Przecież ich zarobki i pomoc państwa mają się nijak do naszych. W De minimum komornicze wynosi 900Eur. Jak podejść do tego rozsądnie. Nie chcemy stracić auta bo chłopak wcześniej korzystał z auta w pracy. Czy warto dołączyć do pisma pit11 jako potwierdzenie dochodów z poprzednich lat?Wg jakiego prawa są przydzielane alimenty?W dodatku matka utrudnia kontakt z dzieckiem, przeprowadziła się nie informując chłopaka o tym fakcie.Prosząc o nr tel. odmówiła podania,będąc w Pl nie zezwoliła na kontakt z dzieckiem. Prawo do opieki ma matka, jednak sąd w postanowieniu zezwolił na widzenia z ojcem. Jak do tego podejść?Pisma wysyłane są w j. niemieckim. Nie stać nas tłumaczyć każdej strony. Czy mamy prawo żądać wysyłki pisma w j. polskim?

Proszę o szybką odp.

jezeli pobierala od panstwa Unterhaltsvorschuss(6 lat)
on mial to oddawac , dokładnie wplacac na konto urzędu i napewo dostal pismo od nich..

bo na jej konto nie moze wplacac w momencie jak pobiera z Jugendamt
tylko na ich konto

a to ,ze wolała brać od nich to na pewno tak doradzili jej urzędnicy
bo dziecko każdego miesiąca musi mieć pieniądze regularnie(pewne),
dlatego oni wola płacić a on oddaje im na konto
i dlug ma u nich tak czy tak jak nie wpłacał!

Unterhaltsvorschuss jest placony 6 lat..i tylko do 12 roku zycia dziecka(w tym okresie)

für Kinder bis unter 6 Jahren-(ponizej 6 roku zycia dziecka) -mit Kindergeldanrechnung 133 Euro/ Monat
i od 6 roku do 12 ego-mit Kindergeldanrechnung 180 Euro/ Monat

jak matka jest bezrobotna to ma tylko zasilek na siebie , rodzinne plus alimenty
czyli dziecko ma wiecej niz powinno a wiec jej odliczaja ta roznice z zasilku

zasadza mu pewnie aliemnty jak przedstawi zarobek,,,hmm
pewnie te najnizsze ,tyle co z panstwa miala

Ostatnia edycja:
nie moge edytowac wiec pisze jeszcze raz nizej

nie wysla pisma wam w jezyku polskim,tylko w niemieckim

Witam
A czy ja mogę odpisać w j.polskim?Napisałam już pismo po polsku,nie stać nas na tłumaczenie.

generalnie nie mozesz wysylac pism po polsku do Niemiec, bo jezykiej urzedowym w Niemczech jest niemiecki, jak przypadkiem nie beda mieli kogos, kto zna polski, to twoje pisma wyladuja na kupce i nikt sie nimi nie bedzie zajmowal, odwrotnie byloby tak samo.

Tlumaczenie wcale nie musi byc przez tlumacza przysieglego, tylko przez kogos, ktos zna jezyk w stopniu komunikatywnym, tzn. musi byc zrozumiale, ale moze miec bledy ortograficzne i gramatyczne.

Witam,
Czy istnieje możliwość anulowania długu, jeśli jest bezrobotny?Jakie są szanse na ugode?

Witam
Chciałam się dopytać jeszcze w tej sprawie. Chłopak posiada samochód. Czy jest możliwość zajęcia przez komornika samochodu, jesli wykorzystuje go do pracy?Jak działa w tej kwestii prawo niemieckie? Dostał pismo od adwokata, że ma wypełnić wniosek odnośnie dochodów, ile wynoszą dochody partnera itp. Przetłumaczyłam ze słownikiem pismo i wyszło, że chodzi o jakąś karę. W piśmie jest zawarte, że chodzi o alimenty nie płacone od 2008roku. Czy istnieje takie coś jak nałożenie kary za niepłacenie?W liście nie pisze nic o ustanowienie alimentów aktualnie.Nie rozumiem za bardzo tego pisma. Mam na nie odpowiedzieć do 21. Jest też adnotacja czy przyznaje się do zarzutu?Ale jakiego?Prosze o pilną odpowiedź.

Jeśli jest osobą bezrobotną to w jakiej wysokości mogą przyznać mu alimenty?Jakie jest minimum na dziecko w 2011. Znalazłam tylko kwoty za poprzednie lata. Czy na rozłożenie na raty miasto może pobierać jakieś odsetki?

Powrót