S
szarlotta
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 152
Witam, chciałam się zapytać w następującej sprawie. Mój chłopak dostał wezwanie z Niemiec, że ma zwrócić swojej byłej żonie 3tyś Eur za utrzymanie dziecka. Z poprzedniego związku ma 2dzieci. Jedno jest pełnoletnie,mieszka z chłopakiem i pracuje. Drugie dziecko ma ok.10lat, mieszka z matką w nowym, mniejszym mieszkaniu. Rozwód był w sierpniu 2008roku. Dowiedziałam się, że państwo płaci do 72m-cy "alimenty"matce. Po tym czasie przestaje płacić, więc matka oddała sprawę do sądu. Mój chłopak chciał płacić alimenty dobrowolnie, jednak matka twierdziła, że woli brać pieniądze od państwa. Sama jest na bezrobotnym. Wiem, że ma nowego partnera i nawet jeździ na wycieczki za granicę. Obecnie chłopak stracił pracę od listopada, ma status osoby bezrobotnej i nie ma prawa do zasiłku. Mieszka u rodziny, płaci im 500zł, wszystkie opłaty szły przez konto, jednak tytuł wpłaty widniał jako wpłata własna. Ma także auto. Na chwile obecną nie jest w stanie płacić alimentów, chciałam się zapytać jak można sprawdzić, czy matka dostawała pomoc od państwa i przez jaki okres,na ile dzieci i w jakiej wysokości? Jak podejść do tego rozsądnie, aby nie mieć kłopotów i uniknąć komornika. Chłopak jest w stanie płacić ok.300zł na miesiąc. Zazwyczaj na umowie miał najniższą krajową.Jesteśmy w stanie w przysżłości płacić alimenty, jednak chciałabym zrobić to na spokojnie. Czy możemy prosić, aby wysłano nam potwierdzenia jaki ma też dochód matka?Przecież utrzymanie dziecka powinno być podzielone na 2osoby. Jak mają się do tego przeliczenia waluty?Przecież ich zarobki i pomoc państwa mają się nijak do naszych. W De minimum komornicze wynosi 900Eur. Jak podejść do tego rozsądnie. Nie chcemy stracić auta bo chłopak wcześniej korzystał z auta w pracy. Czy warto dołączyć do pisma pit11 jako potwierdzenie dochodów z poprzednich lat?Wg jakiego prawa są przydzielane alimenty?W dodatku matka utrudnia kontakt z dzieckiem, przeprowadziła się nie informując chłopaka o tym fakcie.Prosząc o nr tel. odmówiła podania,będąc w Pl nie zezwoliła na kontakt z dzieckiem. Prawo do opieki ma matka, jednak sąd w postanowieniu zezwolił na widzenia z ojcem. Jak do tego podejść?Pisma wysyłane są w j. niemieckim. Nie stać nas tłumaczyć każdej strony. Czy mamy prawo żądać wysyłki pisma w j. polskim?
Proszę o szybką odp.
Proszę o szybką odp.