Alimenty z FA, Sprawa z lat 2002-2003

• Autor wątku Autor wątku ZptZpt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ZptZpt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witaj grupo. Mam historię z lat 2002–2003.

Mam córkę – od wielu lat już dorosłą.
W roku 2002 zamknięto mnie na sankcje, na kilkanaście miesięcy.
Miałem dogadane z byłą partnerką, że jak wyjdę, to ureguluję wszystkie miesiące zaległych alimentów.
Zawsze wcześniej – przed aresztem, jak i po wyjściu z aresztu – płaciłem alimenty dla córki.
Niestety, ona złośliwie poszła do GOPS i wzięła alimenty z funduszu, kiedy byłem zamknięty.
Dowiedziałem się o tym po kilku latach, kiedy szukał mnie komornik.
Od 2004 roku mieszkałem za granicą, także GOPS nigdy nie odzyskał tego FA.
Teraz ciężko choruję – mam nowotwór, rokowania bardzo złe.
Napisałem do tego GOPS o umorzenie długu, bo chciałbym odejść z czystą głową.
Pierwsze pismo, jakie napisałem, zawierało prośbę o umorzenie z art. 30 ustawy.
Po tym piśmie dostałem odpowiedź z wezwaniem do uzupełnienia braków formalnych – bo nie napisałem, według którego punktu z tego art. 30 ma być rozpatrzona moja prośba.
Z tego, co wyczytałem, to pkt 1 odnosił się do umorzenia, jeśli egzekucja jest skuteczna przez ileś tam lat.

U mnie nie było jej w ogóle, więc powołałem się na pkt 2, który brzmi:

Art. 30 ust. 2 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów stanowi, iż organ właściwy wierzyciela może na wniosek dłużnika alimentacyjnego umorzyć jego należności z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego łącznie z odsetkami w całości lub w części, odroczyć termin płatności albo rozłożyć na raty, uwzględniając sytuację dochodową i rodzinną.

Opisałem dokładnie całą swoją historię. Opisałem, że nie mam jak tego spłacić, że ciężko choruję itd.

Dopisali w piśmie również, że:

Art. 30 ust. 2, na który się Pan powołuje, dotyczy umorzenia postępowania zaległości powstałych z tytułu wypłaty świadczeń z funduszu alimentacyjnego, uwzględniając sytuację dochodową i rodzinną (nie posiada Pan zaległości z tego tytułu).

Nie znam się kompletnie na prawie. Jakie zaległości posiadam? Bo nic z tego nie rozumiem.

I jeszcze na koniec taki zapisek:

W związku z faktem, iż Pana wniosek z prośbą o umorzenie zaległości z dnia 24.03.2025 r. pozostawiono bez rozpatrzenia, informuję, że nie zamyka to Panu drogi do wystąpienia z kolejnym wnioskiem.

To na co mam się powoływać w kolejnym wniosku?
Ten urzędowy bełkot to jakaś masakra.

W latach o jakich Pan pisze za Fundusz Alimentacyjny (w tym za wypłatę świadczenia na rzecz uprawnionego) odpowiedzialny był Zakład Ubezpieczeń Społecznych. Jeżeli przeciwko Panu egzekucja komornicza nie jest prowadzona odnośnie tych alimentów to swoje zadłużenie może Pan sprawdzić w Krajowym Rejestrze Zadłużonych. Odpowiedź jaką Pan otrzymał wskazuje, że nie ma Pan zaległości wobec funduszu alimentacyjnego - i to jest jasne, ponieważ ten fundusz zaczął wypłacać świadczenia dopiero, zdaje się, od 2007 roku. Natomiast nie oznacza to, że nie ma Pan zaległości wobec likwidatora fundusz alimentacyjnego (tego wcześniejszego ZUS-owskiego, który wypłacał świadczenie w latach o jakich Pan pisze).

Ostatnia edycja:
Byrhtnoth napisał:
W latach o jakich Pan pisze za Fundusz Alimentacyjny (w tym za wypłatę świadczenia na rzecz uprawnionego) odpowiedzialny był Zakład Ubezpieczeń Społecznych. Jeżeli przeciwko Panu egzekucja komornicza nie jest prowadzona odnośnie tych alimentów to swoje zadłużenie może Pan sprawdzić w Krajowym Rejestrze Zadłużonych. Odpowiedź jaką Pan otrzymał wskazuje, że nie ma Pan zaległości wobec funduszu alimentacyjnego - i to jest jasne, ponieważ ten fundusz zaczął wypłacać świadczenia dopiero, zdaje się, od 2007 roku. Natomiast nie oznacza to, że nie ma Pan zaległości wobec likwidatora fundusz alimentacyjnego (tego wcześniejszego ZUS-owskiego, który wypłacał świadczenie w latach o jakich Pan pisze).

Bardzo dziękuje za odpowiedz. Być może to było rok później od 2003/2004 ale na 100% były to wypłaty z GOPS a nie z ZUS. I na 100% było to przed 2006. Ze względu na chorobę z moja pamięcią nie jest najlepiej.
GOPS odpisał mi w tym piśmie że

"Ponadto ponownie informuję, że posiada Pan zaległości wobec Skarbu Państwa z tytułu wypłaconej zaliczki alimentacyjnej w kwocie....."

Nie figuruje z żadnym rejestrze odnośnie tego zadłużenia.
Brak wpisu w Krajowym Rejestrze Zadłużonych, ani żadnym innym typu KRD. BIG itd.

więc masz zadłużenie z tytułu zaliczki (ale jest wypłacana od 2005), właściwy do rozpatrzenia jest GOPS - z orzecznictwa sądów wynika że art 30 ma również zastosowanie do zaliczki.

Możesz się zwrócić do GOPS albo komornika z pytaniem jakie masz zadłużenie i ile.

Co do zasadności umorzenia - najdalej idąca ulga jest wyjątkiem. od zaliczki nie ma odsetek więc ile możesz zalegać - kilka tysięcy ? naprawdę przez 20 lat nie poczułeś poczucia obowiązku spłaty długu gdy to Państwo łożyło na utrzymanie Twojego dziecka.
Pomijając moralny i społeczny obowiązek - większą masz szanse na egzekucje z emerytury lub nieruchomości niż na umorzenie

Ostatnia edycja:
Agnieszka3M napisał:
więc masz zadłużenie z tytułu zaliczki (ale jest wypłacana od 2005), właściwy do rozpatrzenia jest GOPS - z orzecznictwa sądów wynika że art 30 ma również zastosowanie do zaliczki.

Możesz się zwrócić do GOPS albo komornika z pytaniem jakie masz zadłużenie i ile.

Co do zasadności umorzenia - najdalej idąca ulga jest wyjątkiem. od zaliczki nie ma odsetek więc ile możesz zalegać - kilka tysięcy ? naprawdę przez 20 lat nie poczułeś poczucia obowiązku spłaty długu gdy to Państwo łożyło na utrzymanie Twojego dziecka.
Pomijając moralny i społeczny obowiązek - większą masz szanse na egzekucje z emerytury lub nieruchomości niż na umorzenie

Pani Agnieszko bardzo dziękuje za odpowiedź. Po kilku miesiącach od wyjścia z aresztu przekazałem byłej partnerce zaległe alimenty za te miesiące które byłem na sankcji. Dopiero dużo później dowiedziałem się że pobrała te pieniądze z GOPS. Ale nic już z tą sprawą nie zrobiłem.

Czy mogłaby Pani przytoczyć jakiś przykładowe wyroki - sygnatury odnośnie art 30 do zaliczki ? Chętnie bym poczytał.
Pozdrawiam serdecznie.

Ostatnia edycja:
Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Łodzi
z dnia 23 kwietnia 2024 r.
II SA/Łd 92/24
Zaliczki alimentacyjne również objęte zostały dyspozycją art. 30 ust. 2 u.p.o.u.a

Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego
z dnia 16 listopada 2011 r.
I OSK 1095/11
Norma art. 30 ust. 2 u.p.o.u.a. pod pojęciem "z funduszu alimentacyjnego" obejmuje również należności powstałe pod rządami ustawy z 2005 r. o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych oraz zaliczce alimentacyjnej, czyli z tytułu wypłaconych zaliczek alimentacyjnych.

Dzień dobry Pani Agnieszko.
Powołałem się na powyższe wyroki we wniosku ale niestety otrzymałem odmowę:

"postanawiam odmówić
wszczęcia postępowania w sprawie umorzenia na podstawie art. 30 ust. 2 ustawy z dnia 7 września 2007r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz. U. z 2025r. poz. 438) zaległości powstałych z tytułu wypłaconych zaliczek alimentacyjnych na podstawie ustawy z dnia 22 kwietnia 2005 r. o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych oraz o zaliczce alimentacyjnej z przyczyn podanych w uzasadnieniu.
UZASADNIENIE
W dniu 30.04.2025r. do Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w xxxxxxxxxx wpłynął Pański wniosek o umorzenie zaległości powstałych z tytułu wypłaconych zaliczek alimentacyjnych. W swoim wniosku prosi Pan o umorzenie zaległości na podstawie art. 30 ust. 2 ustawy z dnia 7 września 2007r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów z dnia 7 września 2007r. (Dz. U. z 2025r. poz. 438). Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w xxxxxxx w okresie od 01.09.2005r. do 31.10.2006r. prowadził postępowanie w sprawie
wypłaty zaliczki alimentacyjnej. Z tego też tytułu posiada Pan zaległość wobec Skarbu Państwa w kwocie xxxxxxxxxxx
Na podstawie art. 30 ust 2 cytowanej ustawy organ właściwy wierzyciela może na wniosek dłużnika alimentacyjnego umorzyć jego należności z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego łącznie z odsetkami w całości lub w części, odroczyć termin płatności albo rozłożyć na raty, uwzględniając sytuację dochodową i rodzinną. Powołany przepis odnosi się do kwestii umorzenia należności z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego, a nie z tytułu wypłaconej zaliczki alimentacyjnej.
W wyroku NSA z 27.10.2010 r., I OSK 980/10 wskazano, iż: "Przepis art. 30 ust. 2 u.p.o.u.a. dotyczy tylko należności, powstałych na skutek świadczeń wypłaconych z funduszu alimentacyjnego. Nie dotyczy on natomiast należności powstałych z tytułu zaliczek alimentacyjnych, wypłaconych uprawnionemu na podstawie ustawy z dnia 22 kwietnia 2005 r. o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych oraz o zaliczce alimentacyjnej. Umarzanie tych ostatnich należności określa natomiast art. 30 ust. 1 w związku z art. 28 ust. 1 pkt 1, 2 i 4 ustawy nowej, tj. ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów. W myśl ww. regulacji organ właściwy dłużnika może umorzyć należności, o których mowa w art. 28 ust. 1 pkt 1, 2 i 4 ustawy, jeżeli został spełniony, określony w tym przepisie w sposób procentowy, warunek skuteczności egzekucji. Przepis art. 28 ust. 1 pkt 2 odnosi się przy tym do należności powstałych z tytułu zaliczek alimentacyjnych, wypłaconych osobie uprawnionej na podstawie ustawy z dnia 22 kwietnia 2005 r. o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych oraz o zaliczce alimentacyjnej. Nadmienić w tym miejscu należy, że przedstawiona wyżej wykładnia omawianego zagadnienia została również dokonana przez Naczelny Sąd Administracyjny w postanowieniach z dnia 4 listopada 2009 r. i z dnia 22 grudnia 2009 r. zapadłych przy rozpoznawaniu sporów o właściwość w sprawach o sygnaturach akt I OW 89/09 i I OW 113/09".
W związku z faktem, iż nie posiada Pan zaległości z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego Wójt Gminy xxxxxxxx nie ma możliwości wszczęcia postępowania na podstawie art. 30 ust 2 ustawy z dnia 7 września 2007r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz. U. z 2025r. poz. 438).
Zgodnie z art. 61a § 1 k.p.a., gdy żądanie zostało wniesione przez osobę niebędącą stroną lub z innych uzasadnionych przyczyn postępowanie nie może być wszczęte, organ administracji publicznej wydaje postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania.
Jednocześnie informuję, iż ma Pan możliwość wystąpić do organu właściwego dłużnika o umorzenia należności powstałych z tytułu wypłaconej zaliczki alimentacyjnej na podstawie art. 30 ust. 1 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów. Ponadto informuję, ze jeśli dłużnik/wierzyciel zamieszkuje za granicą, to należy zastosować art. 21 § 1 pkt 3 ustawy z 14.06.1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego w zw. z art. 25 u.p.o.u.a. Właściwość miejscową organu administracji publicznej ustala się w innych sprawach - według miejsca zamieszkania (siedziby) w kraju, a w braku zamieszkania w kraju - według miejsca pobytu strony lub jednej ze stron; jeżeli żadna ze stron nie ma w kraju zamieszkania (siedziby) lub pobytu - według miejsca ostatniego ich zamieszkania (siedziby) lub pobytu w kraju.
Mając powyższe na uwadze orzeczono jak na wstępie"

Powrót