alimenty

• Autor wątku Autor wątku nomka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nomka

Użytkownik
Odpowiedzi
111
Były mąż od początku roku nie płacił alimentów, niedawno zapłacił za styczeń i cząstkowo za luty, przeglądam wniosek egzekucyjny http://www.komornik.nysa.pl/files/WniosekEgzekucyjnyOWyegzekwowanieAlimentow.pdf i są tam rubryki, których nie jestem w stanie wypełnić. Obecnie nie ma on stałego miesjca zameldowania, znam jedynie miejsce pobytu. Nie wiem czy jest zatrudniony, jaki ma nr konta i czy posiada jakieś ruchomości czy nieruchomości.Mam się "bawić" w detektywa czy to leży w gestii komornika?.
Spytam jeszcze tylko o dokumenty jakie muszę załączyć:
-prawomocny wyrok rozwodowy w którym jest ustalona wysokość alimentów
-akty urodzenia dzieci
-dowód osobisty

czy coś jeszcze??
z góry dziękuję za podpowiedzi.

1.Tytul wykonawczy z klauzula wykonalnosci.Sam wyrok nie wystarczy.

Akty urodzenia dzieci nie sa potrzebne.Skladasz wniosek do Komornika podajesz miejsce zameldowania,jego date urodzenia,imiona rodziców,jak znasz NIP i Pesel to tez podaj.Komornik sam powinien do wszystkiego dojść-gdy cała suma alimentów przez okres dwoch miesiecy nie zostanie sciagnieta mozesz sie starac o wydanie zaswiadczenia o bezskutecznej egzekucjii z takim zaswiadczeniem mozesz udac sie do FA jeslie nie przekarczasz dochodu 725 zl.

emma210 napisał:
Akty urodzenia dzieci nie sa potrzebne.Skladasz wniosek do Komornika podajesz miejsce zameldowania,jego date urodzenia,imiona rodziców,jak znasz NIP i Pesel to tez podaj.Komornik sam powinien do wszystkiego dojść-gdy cała suma alimentów przez okres dwoch miesiecy nie zostanie sciagnieta mozesz sie starac o wydanie zaswiadczenia o bezskutecznej egzekucjii z takim zaswiadczeniem mozesz udac sie do FA jeslie nie przekarczasz dochodu 725 zl.

http://forumprawne.org/alimenty-egzekucja/313669-pomoc-w-odzyskaniu-alimentow.html
Przeczytaj,a dowiesz sie ,ze komornik nie musi dojsc do wszystkiego,ale Ty musisz pilnowac wszystkich jego spraw(majatku,ewentualnych spadkow itp.).

Adres zameldowania jest drugorzędny.
Najważniejszy jest adres zamieszkania dłużnika...chyba że są takie same.

No więc dziś złożone papiery u komornika ale powiedzcie mi proszę, czy mogę rownolegle wnieść o podwyżkę ich? 5 lat po rozwodzie, wciąż w tej samej wysokosci.

dzięki :) ale to jest tak, że eks najprawdopodobniej pracuje na czarno i pewnie alimenty pójdą z FA bo on się nie poczuwa... a jak myślicie, jak moze się sąd ustosunkować do wniosku o "wyprawkę" raz w roku na potrzeby szkolne? Przerabialiscie to?
Chodzi mi o to, żeby poza podwyżką limentów raz w roku (lipiec/sierpień) eks się dokładał do wyprawki.

jeszcze jedno pytanie mam w kwestii alimentów.
Jak pisałam wyżej, najprawdopodobniej będzie problem z egzekwowaniem należności wobec dzieci, więc po decyzji komornika idę do FA, tak?
I jak to jest wtedy wypłacane? Zaległości też? W jakiej formie? Jednorazowo czy jak? Zupełnie tego nie kumam...

Jezeli Komornik przez dwa miesiace nie sciągnie pełnej kwoty zasadzonych alimentów-wyda zaswiadczenie o bezskutecznej egzekucjii.Z tym zaswiadczeniem udajesz sie do FA-FA nie wypłaca zaległych alimentów.
Jesli np bys złozyła dokumenty w FA 31.05-to w czerwcu dostałabys jeszcze alimenty za maj.
FA wyplaca najwiecej 500 zl na dziecko i teraz jak złozysz dokumenty to alimenty bede wyplacane jak dobrze pamietam do konca wrzesnia a od sierpnia bedzie można skladac wnioski na nowy okres zasiłkowy.
A masz juz złożony wniosek u Komornika??

Wniosek u komornika złożony dopiero wczoraj, więc połowa lipca mnie zastanie.... ja mam troje dzieci, na ktore łącznie dostaję 750 zł a w tym roku otrzymałam tylko za styczeń i połowę lutego (w kwietniu...) na chwile obecną jest więc już 2 550. Jeżeli nie wypłaca zaległych to co z tą kasą? Eks pozostanie bezkarny? <oficjalnie bez pracy i meldunku, faktycznie ma i mieszkanie i prace>

Moze posiada jakis majątek do zajęcia itp??Jesli nie posiada to tylko pozozstaje Tobie FA-jemu bedzie rósł dług z którego zazwyczaj jest trudno wyjsc.Jezeli bedzie uchylał sie od spłacania alimentów do gminy to gmina może skierowac wniosek do prokuratury z art.209 kk-za niealimentacje grozi dwa lata więzienia

Masakra jakaś, z jednej pensji starcza ledwie na jedzenie a dzieci mają swoje potrzeby a wkrotce nowe szkolne zakupy... w tej sytuacji to nawet chyba nie ma sensu wnosić o podwyżke bo co to da :(? Jestem zdolowana bo on totalnie niefrasobliwy a na dodatek oświadczyl mi "i tak za dużo placilem" nosz...

Jak składałaś papiery do komornika to zaznaczałaś od kiedy jest niepłacone. Zaległości z FA nie dostaniesz ale u komornika od tej kwoty zadłużenia będą cały czas rosły odsetki.

Ciężko to widze ale moza wizja zakratkowania go osadzi na wlasciwym miejscu. Jak walczyć z taka glupotą?
A w kwestii podwyzki alimentow.... ide o zaklad, ze on przedstawi zaświadczenie z PUP, że nie pracuje, ja przedstawie zaświadczenie o dochodach, mam jakiekolwiek szanse? Czy wazne jest, że zrezygnowal z obiecującej pracy za granicą? Jest dobrym gosciem od remontow tylko, ze mu sie nie chce...

I jeszcze jedno, nie mieszka z nami już 6 lat ale mam podejrzenia, że skorzystał w tym roku z ulgi na dzieci, przecież to jemu nie przysluguje skoro z dziecmi nie mieszka, czy siel myle?
Moge wnioskować do US o sprawdzenie tego?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nomka próbuj złozyc pozew o podwyzszenie alimentów bo 750 zl na trójkę dzieci to naprawde mało.Licza sie mozliwosci zarobkowe jego a nie tyle co przedstawi na papierku.Nawet jesli przedstawi zaswiadczenie z UP to alimenty moga byc podwyzszone.
A jesli chodzi o ulge na dzieci-to szkoda,że czekałas tak długo z tym Komornikiem bo takto komornik zajął by mu zwrot z urzedu skarbowego-chyba,że sie postanowil rozliczyc w tym roku z koncem kwietnia to moze jeszcze nic straconego

nomka jeżeli chodzi o podwyższenie alimentów to nie masz się co obawiać. Koleżanki były partner też tak zrobił bo myślał że jak się zwolni z pracy i zarejestruje w PUP to sędzia nie podwyższy. Przeliczył się, sędzia odroczyła sprawę na miesiąc i powiedziała że jak w tym czasie nie znajdzie pracy to ona sama znajdzie mu oferty. Na następnej sprawie się już nie pojawił i koleżanka dostała tyle podwyżki ile było na pozwie. A co do US to Ty się nie rozliczałaś z ulgą na dzieci?

Rozliczałam ale nie pokryło to całości nadplaty a on twierdzi, ze skoro zabiera dzieci co jakiś czas w niedziele na pare godzin to mu się nalezy ...
W tamtym roku wniosłam pozew przeciwko niemu bo przestał się zupełnie dziećmi interesować... co się nasluchałam od niego to koszmar no ale nic...
Z tego co wyczytałam na forumku to on jest w grupie, której chętnie dorzucają podwyżki alimentów
z wyksztalcenia elektryk, pracował jako hydraulik również, poza tym pracuje w wyoknczeniówce a i niedawno zrezygnował z intratnej pracy za granicą bo.... cięzko było :)
Powiedzcie mi jeszcze bo w pozwie chcę umieścić zestawienie pokazujące na co tak naprawdę idą alimenty, jego 750 i taki sam obowiązek mój czyli razem 1 500
czy mogę umiesci te pozycje, które są ponizej? to są najłatwiej policzalne koszta miesięczne, (wszystkie kwoty poza lekami syna są na wszystkie dzieci)... tu widać dokładnie, ze resztę utrzymania dzieci ponoszę ewidentnie ja i są to niemałe koszta...

Opał 3 000/12/4*3=188
Prąd 450/2/4*3=169
Mleko 110
Pieczywo 113
Jogurty 110
Owoce 120
Internet 40
Dojazdy do szkoły i inne 3*120=360
Leki syna 70 (ma astme)
Artykuły szkolne uzupełnianie miesięcznie 50
Szkolne składki, wycieczki, wyprawy do kina 500/10*3=150
Bielizna dzieci 30
Srodki czystości 80/4*3=60

emma210 napisał:
z takim zaswiadczeniem mozesz udac sie do FA jeslie nie przekarczasz dochodu 725 zl.

na osobę, tak?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Możesz dołączyć w uzasadnieniu pozwu. FA - tak, 725zł na osobę.

Powrót