Allegro, czyli "nowy" telefon na fakturę vat-marża.

• Autor wątku Autor wątku slavko17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

slavko17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!

Kilka dni temu zamówiłem na Allegro telefon, w tytule jak i w opisie aukcji było napisane, że telefon jest nowy. (mam zapisane zrzuty ekranu) Moją uwagę (dopiero teraz) przykuł fakt, że jest napisane że sprzedawca (to jest niby komis/lombard czy ch...usteczka wie co) wystawia fakturę vat-marża. Zaniepokoiło mnie to i szperając w Internecie dowiedziałem się, że na taką fakturę mogą być sprzedawane tylko przedmioty używane. I teraz mam pytanie, czy w tej sytuacji przysługuje mi prawo do odstąpienia od umowy zawartej na odległość? A może inne opcje, jak np żądanie wymiany na fabrycznie nowy były by lepsze? Zaznaczam, że telefonu jeszcze nawet nie otrzymałem. To jest mój pierwszy zakup na Allegro i już się tak wpakowałem. :/ Chyba sobie daruję ten portal na przyszłość...

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Stan tegoż telefonu może być i bardzo dobry. Nie interesuje mnie to. Wciąż jednak nie jest to telefon nowy (co jest napisane w tytule i opisie aukcji), skoro sprzedawany jest z fakturą vat-marża. O problemach z uznawaniem gwarancji przez producenta w takich przypadkach nawet nie wspomnę.

Do tego ten telefon ma blokadę Simlock, którą jak zdejmę to sprzedawca może odmówić mi prawa do reklamacji gdy telefon się zepsuje.

Ostatnia edycja:
Owszem, byłem świadomy tego, że telefon ma simlocka, ale nie wiedziałem, że faktura vat-marża a faktura VAT 23% to dwie różne sprawy i jakie konsekwencje wynikają z posiadania tej pierwszej.

Jednakże moim głównym pytaniem było, czy przysługuje mi prawo do odstąpienia od umowy w terminie do 10 dni od otrzymania towaru bez podania przyczyny? :)

Jeśli kupiłeś przez KT od przedsiębiorcy w celach nie związanych z działalnością gospodarczą lub zawodową - to tak.

Wszystko się zgadza, serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam. :)

Witam

Nie wiem czy rozwiązałeś swój problem czy nie ale napiszę Ci kilka faktów i obale mity tutaj panujące.

Zacznijmy od poczatku jeżeli telfon jest nowy to dostaniesz pełna fakturę vat 23% lub paragon , tylko na podstawie takiego dokumentu producent nie odmówi ci reklamacji ponieważ od kilku miesięcy nokia i samsung nie uznają czegoś takiego jak faktura vat marża, gdyż marża zawsze wystawiana jest tylko na sprzęt używany. Możesz odstapic od umowy zawartej na odległość jako niezgodność towaru z umową. Ponadto od nowego roku 2013 w celu rozróżnienia w końcu faktury vat marży i faktury cat 23% nie wolno stosować oznaczenia faktura vat marża tylko : ""procedura marży - towary używane" co powoduje , że łatwiej jest teraz rozróżnić co jest nowe a co stare.
Pozostają teraz inne kwestie jeżeli sprzedawca sprzedaje coś jako nowe i jest vatowcem NIE WOLNO mu sprzedawać na była Fakturę vat marże lub nową procedurę marży gdyż łamie tym samym prawo skarbowe i może wobec niego zsotać nałozona kara jak i sankcja w postaci zwrotu vatu.

loco1 napisał:
Nie ma takiego związku przyczynowo -skutkowego. To może być telefon nowy.

Przecież byłeś świadomy tego, dokonując zakupu.

Bzdury kolego piszesz poducz się.

ruffens napisał:
Bzdury kolego piszesz poducz się.

czemu bzdury? czy jak dostanę nowy telefon z którejś sieci, i odrazu go odsprzedam do lombardu, a ten sprzeda dalej na fakturę vat marza to telefon nie będzie nowy?

Ostatnia edycja:
a co broni przekazania do lombardu mojego dowodu zakupu który jest honorowany przez gwaranta i ma wszystkie daty zakupu, a następnie przekazania go przez lombard kupującemu?

Nowy to nowy znaczy nieużywany, niekoniecznie musi miec gwarancję producenta, która jest świadczeniem dobrowolnym.

Zgodzę się, ale wtedy powinno być określone jako "nieużywany od nowości",gdyż ustawa wyraźnie opisuje ten sposób obrotu jako obrót towarem używanym, a kupujący zazwyczaj nie dostaje oryginalnego dowodu zakupu, to tak jak płyta DVD wyjęta z opakowania i uzywana nawet sto razy nie traci swoich włąściwości dopóki nie powstaną na niej ryski, ale nie jest uważana jako nowa. Ponadto tak jak pisałem nie ma już okreslenia faktur marża tyko :"procedura marży-towary używane", skoro jest nowy to nic nie stoi na przeszkodzie żeby sprzedawca wystawił pełna fakturę vat 23% może to uczynić nawet kupując towar od osoby która nie prowadzi działalności gospodarczej. A jeżeli oddasz telefon do serwisu i przedstawisz dokument zakupu w postacis starej marży lub nowej i dodasz, że telefon zakupiłeś jako nowy reklamacja/rekojmia/niezgodność towaru z umową może zostać odrzócony, serwis odpisze :"poprzedni włąściciel uszkodził".

art. 119-120 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (tekst jednolity: Dz.U. nr 54, poz. 535 ze zm.).

dodatkowo cała znowelizowana ustawa opisuje i zabrania stosowania oznaczenia "Faktura Vat marża" lub "Faktura marża" a tak jak pisałem MUSI BYĆ : ""procedura marży - towary używane" co jednoznacznie oznacza towary używane. Tak więc towar na który wystawiona stara marże lub nową procedurę marzy w świetle prawa i przepisów jest towarem używanym, gdyby było inaczej na wszystko wystawiane byłyby marże.

Przeczytaj ze zrozumieniem poniższy fragment ustawy, na którą sie powołujesz:

Art.120
1.Na potrzeby stosowania niniejszego rozdziału[Szczególne procedury w zakresie dostawy towarów używanych, dzieł sztuki, przedmiotów kolekcjonerskich i antyków]:
(...)
4) przez towary używane rozumie się ruchome dobra materialne nadające się do dalszego użytku w ich aktualnym stanie lub po naprawie, inne niż okre-ślone w pkt 1–3 oraz inne niż metale szlachetne lub kamienie szlachetne (CN 7102, 7103, 7106, 7108, 7110, 7112), (PKWiU 24.41.10.0, 24.41.20.0, ex 24.41.30.0, ex 32.12.11.0, ex 32.12.12.0 i 38.11.58.0).

No czyli powinna być według ciebie jaki dokumnet sprzedazy : "Faktura marzą" jak za towary używane czy faktura vat 23%? Czytałes cała ustawę i powiązannia bo ja tylko podałem jeden paragraf, zrozum towar nowy NIGDY NIE MOŻE BYĆ NA Fakturę vat marża według starych zasad lub według nowych na "procedurę marży-towary uzywnae"gdyz według nowych musi być oznaczenie towar uzywany, znasz przypadki że jest gdzieś towar nowy na fakture marżę? Podaj od razu zgłaszam do urzędu skarbowego o wyłudzenie vatu i do UKOIKU.
Cięzko Ci to zrozumieć że marża jest ZAWSZE na towary używane a nie nowe? Czego nie rozumiesz? Napisane jak byk UŻYWANE:

Zgodnie z art. 120 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT przez towary używane należy rozumieć ruchome dobra materialne, nadające się do dalszego użytku w ich aktualnym stanie lub po naprawie, inne niż dzieła sztuki, przedmioty kolekcjonerskie i antyki zdefiniowane w pkt 1-3 oraz inne niż metale szlachetne lub kamienie szlachetne (CN 7102, 7103, 7106, 7108, 7110, 7112), (PKWiU 24.41.10.0, 24.41.20.0, ex 24.41.30.0, ex 32.12.11.0, ex 32.12.12.0 i 38.11.58.0). Wyłączeniu, zatem z tej procedury podlega sprzedaż zakupionych wcześniej towarów, które przed dalszą odsprzedażą były przez podatnika użytkowane.
Kolejnym warunkiem koniecznym do skorzystania z wyżej wymienionej procedury, zawartym w art. 120 ust. 10 ustawy o VAT, jest zakup towarów przeznaczonych do dalszej odsprzedaży od:
1) osoby fizycznej, osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej niemającej osobowości prawnej, niebędącej podatnikiem lub niebędącej podatnikiem podatku od wartości dodanej,
2) podatników, korzystających ze zwolnienia przedmiotowego na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 2 ustawy o VAT lub podmiotowego na podstawie art. 113 ustawy o VAT,
3) podatników, jeżeli dostawa tych towarów była opodatkowana z uwzględnieniem procedury VAT-marży,
4) podatników podatku od wartości dodanej, jeżeli dostawa tych towarów była zwolniona od podatku na zasadach odpowiadających regulacjom zawartym w art. 43 ust. 1 pkt 2 lub art. 113 ustawy o VAT,
5) podatników podatku od wartości dodanej, jeżeli dostawa tych towarów była opodatkowana podatkiem od wartości dodanej z uwzględnieniem procedury VAT-marży, a nabywca posiada dokumenty jednoznacznie potwierdzające nabycie towarów na tych zasadach.
Wspólną cechą wszystkich przedstawionych wyżej przypadków, warunkujących zastosowanie szczególnej procedury opodatkowania marży, jest to, że we wcześniejszej fazie obrotu podmiot sprzedający używany towar pośrednikowi pozbawiony był prawa do odliczenia podatku od towarów i usług naliczonego przy jego nabyciu.

Rodzaj dokumentu nie ma żadnego znaczenia dla określenia faktu, czy towar jest nowy, czy nie.
Tak samo, jak nie ma znaczenia wartość pojazdu określana dla celów PCC dla faktu, za ile dokonano transakcji sprzedaży.

Czy samochód kupiony 50lat temu i nieuzywany przez 50 lat jest nowy?
Czy samochód kupiony wczoraj i sprzedany dzisiaj jest nowy?
Nie bo nowy nie oznacza nieużywany, może coś być nowego ale może być połamane i tez jest nowe moży być nowe porysowane nowe połamane , nie odróżniasz pojęć nowego od nieuzywanego. Telefon kupiony na zula i odpsrzedany do lombardu jako nowy jest stary ponadto jak zul będzie mial sprawę a telefon się odnajdzie dodatkowo kupujący posądzony zostanie o paserstwo dlatego że nie kupił nowego telefonu ale ty tego nie rozumiesz, popytaj w serwisie noki jak czasem kończyły takie nowe telefony wysyłane do reklamacji , zawiasami dla kupującymi i paserstwem dla pośrednika. Ale dla ciebie wszystko jest nowe co jest nie uzytkowane a tak nie jest.

Czy samochód kupiony 50lat temu i nieuzywany przez 50 lat jest nowy?
Czy samochód kupiony wczoraj i sprzedany dzisiaj jest nowy?
Jeśli jest bez śladów używania, a czas nie wpłynął na jego walory użytkowe, to tak.

Powrót