Allegro, konto Firma

• Autor wątku Autor wątku Borek0073
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Borek0073

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Dzień dobry,
niecały miesiąc temu kupiłem książkę koledze na urodziny poprzez serwis Allegro. Po otrzymaniu przesyłki okazało się jednak, że kolega taką książkę już posiada i zapytałem się sprzedającego o możliwość wymiany na inną. Niestety nie zgodził się, więc napisałem, że zgodnie z przysługującym mi prawem, chciałbym zwrócić towar. Dało się wyczuć niechęć w odpowiedzi, ale zgodził się na zwrot. Odesłałem towar na adres podany na Allegro. Po kilku dniach paczka do mnie wróciła. Okazało się, że adres podany na Allegro jest błędny. W odpowiedzi na maila dowiedziałem się, że to nie moja sprawa jaki jest jego (sprzedawcy) adres z dowodu i powinienem był wysłać przesyłkę na podany przez niego adres. Niestety w żadnym mailu nie otrzymałem adresu pod jaki mam wysłać paczkę, więc wysłałem pod ten z Allegro.
Sprzedawca nie poczuwa się do odpowiedzialności za poniesione przeze mnie straty. Napisałem, więc do Allegro i pozwolę sobie zacytować odpowiedź:
Przepis mówiący o możliwości odstąpienia od umowy bez podania przyczyny w ciągu 14 dni od otrzymania przesyłki nie ma tutaj zastosowania, ponieważ sprzedający nie jest przedsiębiorcą (nie posiada konta Firma w naszym Serwisie).

Oto przedmioty tego sprzedającego: Przedmioty użytkownika maxbooks - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Czy osoba sprzedająca takie ilości nowych towarów nie ma obowiązku posiadania takiego konta? Czy klienci tego Pana nie mają żadnych praw?

Pozdrawiam ;)

Osoba fizyczna nie prowadząca działalności gospodarczej dokonując transakcji z inną osobą fizyczną nie prowadzącą DG, ma prawa do składania reklamacji, opisane są w kodeksie cywilnym (od art. 535 dalej).
Ale jeżeli sprzedawca nie jest firmą to kupujący nie ma uprawnień wynikających z ustawy o prawach konsumenta, to znaczy do odstąpienia od umowy zawartej na odległość i zwrotu towaru bez podawania przyczyny.

W Pana przypadku należało zwrócić się do sprzedawcy z prośbą o wymianę książki, ale sprzedawca nie ma obowiązku zgodzić się na taką wymianę lub przyjąć zwrot towaru bez istotnej przyczyny, np. w ramach reklamacji.

A to czy sprzedający powinien mieć DG to jest zupełnie inna kwestia, powinien to ocenić np. urząd skarbowy.

grzes212225 napisał:
Ale jeżeli sprzedawca nie jest firmą to kupujący nie ma uprawnień wynikających z ustawy o prawach konsumenta, to znaczy do odstąpienia od umowy zawartej na odległość i zwrotu towaru bez podawania przyczyny.
Wystarczy, ze sprzedawca prowadzi działalność gospodarczą. A w tym przypadku ewidentnie tak jest.

Wobec tego czy, i w jaki sposób, powinienem domagać się rekompensaty, skoro Allegro nie uznaje odpowiedzialności sprzedawcy?
Kwota nie jest duża, ale ze względu na nieuprzejme wiadomości, nie chcę tak łatwo odpuścić temu Panu.
Dziękuję za odpowiedzi ;)

loco1 napisał:
Wystarczy, ze sprzedawca prowadzi działalność gospodarczą. A w tym przypadku ewidentnie tak jest.

Na jakiej podstawie twierdzisz, że "ewidentnie" prowadzi działalność gospodarczą?

Jedną z pozycji sprzedał jakiś czas temu i aktualnie daną książkę ma wystawioną ponownie.
Poza tym stan jest określony jako "Nowy".

loco1 napisał:
Na podstawie historii i bieżącej sprzedaży na Allegro.

Przecież nie znasz historii sprzedaży tej osoby, może wczoraj sprzedawał używane książki ze swojej biblioteki a dziś sprzedaje nowe, które dostawał na urodziny przez ostatnie 20 lat i chce się ich wyzbyć.

Podaj podstawę prawną, to jest forum prawne.

grzes212225 napisał:
Podaj podstawę prawną, to jest forum prawne.

Wyjaśnienie masz w #8.

Poza tym możesz chyba zadać sobie trochę trudu i popatrzeć w historię komentarzy?
Dasz radę czy zrobić dokładne zestawienie na gotowo...? :what:

Ostatnia edycja:
arturoooo napisał:
Jedną z pozycji sprzedał jakiś czas temu i aktualnie daną książkę ma wystawioną ponownie.
Poza tym stan jest określony jako "Nowy".

Może podobnie jak kupujący, nie zna prawa i nie rozumie co to znaczy stan nowy, a co nieużywany. Ma książki, które kupił nowe, nie używał i chce sprzedaż.

arturoooo napisał:
Wyjaśnienie masz w #8.

Poza tym możesz chyba zadać sobie trochę trudu i popatrzeć w historię komentarzy?

Sprzedaż ale kupujący nie zapłacił i wystawił raz jeszcze na sprzedaż. Albo dostał na urodziny od dwóch osób taką samą książkę i sprzedaje bo nie potrzebuje.

@grzes212225

To nie jest miejsce dla filozofowania, tylko właściwej oceny rzeczywistości.
Poczytaj o znamionach prowadzenia działalności gospodarczej.

arturoooo napisał:
Po analizie materiału moim zdaniem sprzedający prowadzi (niezarejestrowaną) działalność gospodarczą.

@Borek0073: masz imię i nazwisko sprzedającego zapewne. Sprawdź w https://prod.ceidg.gov.pl/CEIDG/ceidg.public.ui/search.aspx.

Borek0073 napisał:
Wobec tego czy, i w jaki sposób, powinienem domagać się rekompensaty, skoro Allegro nie uznaje odpowiedzialności sprzedawcy?
Kwota nie jest duża, ale ze względu na nieuprzejme wiadomości, nie chcę tak łatwo odpuścić temu Panu.
Dziękuję za odpowiedzi ;)

Kwota jest na tyle mała że sobie odpuść kasę, ale jeśli nie znajdziesz go w tym rejestrze to idź do skarbówki, albo zadzwoń to to będzie najlepszą nagrodą dla tego Pana :)

Powrót