Allegro Kup Teraz a odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku arturoo23456
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arturoo23456

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Zakupiłem laptopa na Allegro od firmy metodą Kup Teraz. Laptop sprzedawany jako nowy. Jako metodę odbioru wybrałem odbiór osobisty. Płatność gotówką.

Znalazłem w nim drobną wadę którą opisałem w mailu do nich. Złożyłem oświadczenie o odstąpieniu od umowy w terminie do 14 dni od daty odbioru towaru listem poleconym.

Po dotarciu listu dzwoni do mnie Pan z firmy że nie zwrócą mi pieniędzy bo towar odbierałem osobiście i nie przysługuje mi prawo do odstąpienia, gdyż towar został na allegro jedynie zarezerwowany, a umowa została zawarta w siedzibie firmy (jednym z punktów odbioru z aukcji allegro). Nie podał przy tym żadnej podstawy takiej decyzji. Sprawdziłem regulamin sklepu zarówno na stronie allegro jak i na stronie sklepu internetowego i nie znalazłem żadnego zapisu traktującego o tym, jakoby odbiór osobisty wykluczał możliwość odstąpienia.
Czy mogę skutecznie odstąpić od umowy?
pozdrawiam arturoo.

dziękuje za pomoc.
w takim razie co robić jeśli sprzedawca nie zechce odstąpić od umowy?

arturoo23456 napisał:
w takim razie co robić jeśli sprzedawca nie zechce odstąpić od umowy?

Jeśli jesteś konsumentem, to idź do Rzecznika Konsumentów, często pracują tam energiczni ludzie, którzy chcą pomóc. Po interwencji rzecznika dostaniesz odpowiedź. Nie ma sensu wdawać się w "pyskówkę" ze sprzedawcą.

arturoo23456 napisał:
Sprawdziłem regulamin sklepu zarówno na stronie allegro jak i na stronie sklepu internetowego i nie znalazłem żadnego zapisu
Jeśli dokonałeś rezerwacji, to prawo do odstąpienia nie przysługuje CI. Sprawdź dokładnie albo podaj adres sklepu.

Rozumiem oczywiście, że to zakup konsumencki?
Tak, kupowałem jako osoba prywatna.
Adres sklepu to Sklep komputerowy - ALEJAPC.PL. Na dole strony znajduje się odnośnik do regulaminu. Tam również nie znalazłem nic o Allegro ani o utracie możliwości odstąpienia od umowy. Z tym że ja kupowałem laptopa przez Allegro, gdzie nie było odnośników do regulaminu sklepu.
Adres sprzedającego na Allegro to Informacje o Użytkowniku ALEJAPC_PL - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Witam ponownie.
Sprawę przedstawiłem Panu sprzedającego pytając o wyjaśnienie sprawy, gdyż Pan rzecznik twierdzi że jednak mogę od tej umowy odstąpić. Zostałem natychmiast poproszony o przywiezienie laptopa, i po oględzinach i stwierdzeniu braku śladów użytkowania niezgodnego z przeznaczeniem został on im zwrócony.
Zostałem także poproszony o weryfikację numeru konta bankowego w oświadczeniu na które mają zostać zwrócone pieniądze. Niestety zwrotu dokonałem 7 marca, pismo z oświadczeniem dotarło do nich 2 marca (wtedy do mnie zadzwonili że dostali pismo) a pieniędzy na koncie jak nie było, tak nie ma. Do kiedy firma ma czas na zwrócenie mi pieniędzy, i jeżeli nie zwróci w terminie, co robić dalej?

Powrót