Allegro, sprzedaż zdjęć

• Autor wątku Autor wątku Tynaaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tynaaaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam, wiem, że ten temat był tu już poruszany, ale chciałabym się dowiedzieć w oddzielnej kwestii..
Wystawiłam pewno zdjęcie, o tematyce komputerowej na allegro, w aukcji jest wyraźnie napisane zarówno w temacie "zdjęcie" jak i w opisie "mam na sprzedaż zdjęcie.. " po czym opis przedmiotu znajdującego się na zdjęciu. Zamieszczone jest w kategorii komputerowej, lecz nie jako komputer.
w opisie, dużymi, pogrubionymi literami jest również napisane "PROSZĘ O PRZEMYŚLANE ZAKUPY I DOKŁADNE CZYTANIE OPISU AUKCJI W CELU UNIKNIĘCIA JAKICHKOLWIEK PROBLEMÓW."
do zdjęcia mam 100% prawa autorskie.

Czy podlega jakiejś karze? Wolę się upewnić..
Prosze o nie umoralnianie mnie, bo nie o to chodzi.
To już sprawa moja i mojego sumienia ;)
pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

a masz prawa autorskie na sprzedaz wizerunku danej rzeczy? nie to czy sam je robiles bo to nie istotne

Nie będę umoralniał, ale zaapeluję o olanie Twojego problemu przez forumowiczów. Skutkiem jakiejkolwiek dyskusji jest wzrost Waszej bezczelności. Proponuję, żebyś upewniła się, gdy któryś z oszukanych wystąpi na drogę sądową.

Drogi kolego, po to jest forum prawne by ludzie mogli dowiedzieć się czy to co robią jest legalne, jeśli nie, mogę wycofać aukcje..

Nikogo nie oszukuje, w aukcji wyraźnie zaznaczone jest, że jest to ZDJĘCIE.
I to nie jednokrotnie.. Ludzie piszą mail'e czy to zdjęcie czy nie i oczywiście odpisuje prawdę.
A to, że ludzie nie czytają to już nie moja wina, za głupote trzeba płacić.

m4rps masz racje cos czuje ze nie dlugo bedzie wesolo z takimi cwaniakami zwlaszcza jak firmy zaczna szlec o prawa autorskie i beda sie iopierac o prawo ale w ich krajach a maja naprawe ostre.Pisze ze ma prawa autorskie do danej rzeczy co zrobiles zdjecie tylko ciekawe jakim cudem bo nie sadze ze firma co produkuje dany sprzet wyrazila zgode to ze zaciera sie loga firmy nie zawsze jest wystarczajace bo moga sie powolac na sam wizerunek sprzetu ze taki produkują.

a nie sądzisz, że firma produkująca taki sprzęt może być naszą własnością?
jakie cwaniaki, to ludzie niech nauczą się czytać ze zrozumieniem.
Moi znajomi nigdy nie złapali by się na coś takiego, zwłaszcza, że pare razy w aukcji podkreślone jest że jest to zdjęcie, również w tytule.

to wstaw link z ta aukcja bedzie latwiej ocenic a z drugiej strony jak produkujesz to czemu musisz lapac na blad klienta zamist rozkrecac interes.Lapiac negatywy a napewno beda to tracisz konto bo klient potencjalny bedzie patrzyl na oceny innych a to ze cos dopiszesz do negatywa to i tak ludzie beda mysleli ze sie tylko tlumaczysz

Ostatnia edycja:
Widziałem tą aukcję i zastanawiam się nad nią.
Dla zainteresowanych - mogę wysłać na PW :D
a nie sądzisz, że firma produkująca taki sprzęt może być naszą własnością?
Konto z jakiego jest sprzedawany owy "przedmiot" oznaczone jest jako "junior". Hmmm...
Z tego co piszesz można jednoznacznie stwierdzić, że chcesz wykorzystać kogoś pośpiech, brak dokładnego czytania etc. w celu sprzedania zdjęcia przedmiotu. Jak dla mnie to jest to sprzeczne z zasadami współżycia społecznego (a wtedy np. art. 58 § 2. KC).

Trudno też tu mówić o doprowadzeniu do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd (art. 286 k.k.). Hmmm... ciekawe jak się aukcja zakończy - będę obserwował ;)

EDIT:
Sprzedający sam zalicytował - najwyższa oferta ;) haha...

Ostatnia edycja:
mnie zastanawia ze wujek google nie mowi o polskich produkcjach epada tylko z polskim jezykiem wiec niechce mi sie wierzyc ze go produkujesz no moze wgrywasz softy ale to nie daje prawa do sprzetu i tak jak pisalem ktos kto prowadzi dosc chodliwy sprzet nie bawilby sie w takie gierki.Ja wiem jak bym to zalatwil jesli opis jest taki :

Mam dziś do sprzedania zdjęcie TABLETu ePad.
TABLET jest fabrycznie nowy, Wyposażony on jest w nowoczesny ekran dotykowy o przekątnej 10.2" jak i równierz G-sensor. Tablet ten posiada wgrany system operacyjny ANDROID 2.1Który jest w polskiej wersji językowej, ponadto. Urządzenie to posiada wbudowaną pamięć o pojemności 2 GB, jeśli w jakikolwiek sposób nas to ogranicza możemy rozbudować tą pamięć poprzez karty SD / TF. Tablet ten posiada bardzo dobrą baterię która podtrzyma nasz tablet nawet do 7 godzin pracy. Dzięki małym gabarytom oraz dotykowym ekranem jesteśmy w stanie obsługiwać go w niemal każdym miejscu, w szczególności tam gdzie jest łącze bezprzewodowe z internetem.
to moje kupione zdjecie musi posiadac to wszystko co jest opisane np.rozbudowac pamiec i ja chce to zrobic i ma dzialac mi internet bezprzewodowy bo nie opisalas ze podajesz tylko opis techniczny tylko co zdjecie posiada :)

Ostatnia edycja:
A mi nie chce się bawić w gierki z wami ;)
zadałam pytanie, nie odpowiedziano mi, a bawicie się w dochodzenie, sądziłam że nie o to chodzi we forum prawnym ;)
Ludzie wysyłają maile i pytają co sprzedaję - oczywiście odpowiadam, że zdjęcie.
Jeden facet się wycofał i oczywiście wyraziłam na to zgodę..
sprzedaję zdjęcie i prawa autorskie do niego by ktoś mógł sobie to użyć na jakimś portalu, lub w innych aukcjach ;) taki jest mój cel.

najbardziej ciekawi mnie to "Sprzedający sam zalicytował - najwyższa oferta " bo ja nic nie licytowałam.. ale spoko ;)

Robi się ciekawie ;)
A sprzedajesz prawo do korzystania z utworu czy przenosisz autorskie prawa majątkowe?

Ostatnia edycja:
chlopie jaka oferta sprzedającego..
wycofana została oferta jakiegoś gościa, a nie moja, bo ja nie licytowałam.. następny nie umiejący czytać ze zrozumieniem..

Opis techniczny jest po to, że gdyby ktoś ze chciał sprzedać takowego epada to może wystawić to zdjęcie tylko pod względem, że będzię miał dane techniczne jak epad na zdjęciu :D pozdr.

Oferty wycofane przez Sprzedającego
Data odwołania Data złożenia oferty Użytkownik Cena: Powód
2011-01-24 19:24:57 2011-01-24 15:07:23 s...m (293) 142,50 zł Na prośbę Kupującego

ludzie nauczcie się czytać, bo każdy z was tak wpadnie.. po co wam to?

ludzie nauczcie się czytać, bo każdy z was tak wpadnie.. po co wam to?
A więc z tego wydedukować mogę, że jednak chcesz aby ludzie "wpadali" na tego typu aukcje. Została zgłoszona do administracji allegro. Jeśli obecny licytant został wprowadzony w błąd to chętnie mu pomożemy. Oj mama byłaby na Ciebie zła ;)

EDIT:
To po co w opisie tekst:
"Tablet jest fabrycznie nowy"?

i tu sie mylisz jak liczysz na blad kupujacego w tym momencie moge wykorzystac blad sprzedajacego jesli piszesz ze cos ma miec to musi miec :) przeczytaj to co napisalas w aukcji to sama zobaczysz ze tak mozna to odebrac.Az korci mnie zeby zalicytowac i spotkac sie w sadzie bo nie dostalem tego co kupilem.
Powinno byc nie tablet fabrycznie nowy tylko jest to zdjecie nowego tableta ktory posiada.....

Zalicytujmy - załóżmy "spór" na Allegro - a potem o stwierdzenie nieważności czynności :D

PS fajnie to wystawiać najpierw aukcję, a potem pytać o "legalność". No i jak to się ma do tego co pisałaś:
"a nie sądzisz, że firma produkująca taki sprzęt może być naszą własnością? "
Wprowadzasz ludzi w błąd nawet tu na forum?

Ostatnia edycja:
jak sie oszukuje to trzeba umiec.nie wierze ze produkujesz tablety i masz prawa autorskie a to ze zrobisz zdjecie i wtedy uwazasz ze to wystarczy no ok mnie szukasz kolege oszukasz a w sadzie bedzie trzeba to udowodnic :P.Ciekawa rzecz tablet z zdjecia z takimi funkcjami szczyt technologi

Wyciąg z regulaminu Allegro.
Przepis prawny:
5.5.
Opis Towaru powinien być rzetelny i kompletny oraz nie może wprowadzać w błąd innych Użytkowników, (...). Użytkownik ponosi pełną odpowiedzialność za treści umieszczone przez siebie w opisie Aukcji, w tym jest odpowiedzialny za wszelkie błędy lub nieścisłości takiego opisu.
5.6.
Aukcję należy umieścić w kategorii odpowiedniej ze względu na rodzaj Towaru.

Powrót