Allegro - towar bez gwarancji - zwrot

• Autor wątku Autor wątku mcris
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I jeszcze, w UK nawet duże sieci handlowe które sprzedają czasem towar powystawowy sprzedają go wtedy BEZ GWARANCJI i BEZ PRAWA DO ZWROTU.
Taki towar jest sprzedawany w bardzo obniżonej cenie, czasem nawet z 90% zniżką.

loco1 napisał:
Piszesz to dopiero tutaj w 17 poście?

Spełnij warunki stawiane przez Allegro.

Nie sądziłam że to jest takie istotne. (wiem głupio zabrzmi :) ale jestem od 7 lat na allegro i nigdy nie miałam z tym problemów).

Warunki spełniłam. I nadal nic.
Nawet nie wiem jak Kupujący przedstawił sprawę Allegro, bo oni tylko żądają dokumentów ode mnie (które wysłałam) i każą dogadać sie z Kupującym.
Tylko jak mam dogadać się?

loco1 napisał:
A niby dlaczego ma mnie obchodzić, w jaki sposób i na jakich warunkach sprzedają towary sieci handlowe w UK?

Napisałam to tylko po to, żeby było jasne że nie wyssałam z palca i nie wymyśliłam sobie brak gwarancji na sprzęt powystawowy.

Z tego co kojarze...dokładnie nie pamiętam...chyba ktoś na forum pisał, że sprzedający ma się dostosować do systemu prawnego kraju kupującego...

...albo się mylę...

arturoooo napisał:
sprzedający ma się dostosować do systemu prawnego kraju kupującego
bardzo ciekawe. Zastanowiłeś się w ogóle jak by to było, gdyby kupujący z korei północnej oskarżył cię o oszustwo? :D Przykładowo taki Kim Dżong wystawiłby ci rachunek na twoją głowę, plus 4 kolejne pokolenia :)

GrubyMiś napisał:
bardzo ciekawe. Zastanowiłeś się w ogóle jak by to było, gdyby kupujący z korei północnej oskarżył cię o oszustwo? :D Przykładowo taki Kim Dżong wystawiłby ci rachunek na twoją głowę, plus 4 kolejne pokolenia :)

Zanim zacząłbym sprzedawać w w/w państwie najpierw poznałbym zasady handlu i system prawnym danego kraju.

arturoooo napisał:
Zanim zacząłbym sprzedawać w w/w państwie
Wybacz, ale co to znaczy "sprzedawać w danym państwie"? To gdzie sprzedajesz byłoby przecież uzależnione od prawa kraju kupującego :D

GrubyMiś napisał:
Wybacz, ale co to znaczy "sprzedawać w danym państwie"? To gdzie sprzedajesz byłoby przecież uzależnione od prawa kraju kupującego :D

Widzę, że NIE rozumiesz o co mi chodzi albo po prostu nie chcesz zrozumieć...

fragment z opracowania firmy PayPal dotyczącego sprzedawania za granicą:

"Różnice w przepisach prawa
Zanim oferta zostanie przygotowana i udostępniona, należy ze szczególną starannością zapoznać się z obowiązującymi w danych krajach przepisami prawnymi. Unia Europejska dąży do unifikacji prawa określającego zawieranie umów handlowych na odległość, jednakże poszczególne państwa mają również swoje przepisy, które nieznacznie różnią się między sobą. Jeżeli sprzedawca kieruje swoją ofertę do danego kraju, konsument chroniony jest prawem w nim obowiązującym. W związku z tym na etapie projektowania oferty oraz tworzenia regulaminu należy dostosować je do prawa obowiązującego w wybranym kraju."

Trzeba byłoby jeszcze pogrzebać jak kto jest z osobami prywatnymi.

Może sam znajdziesz?

Najwidoczniej nie zrozumiałeś do końca zapisu który przytoczyłeś. Nie ma w nim słowa na temat prawa jakie obowiązuje w przypadku transakcji. Jest jedynie napisane, że w niektórych krajach konsument JEST CHRONIONY. Przykładowo w Polsce chroniony jest przez konstytucję.

Powrót