Allegro zakup telefonu towar niezgodny z opisem.

• Autor wątku Autor wątku Lamer777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lamer777

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
26 lutego 2017r licytowałem na aukcji allegro tel Samsung Galaxy S5 16GB Gold 2 etui BCM od 1zł (6724581626) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Jak podał sprzedający aukcja dotyczyła tel Samsung Galaxy S5 16GB Gold licytacja od 1zł.
Po otrzymaniu paczki i sprawdzeniu zawartości sprzedawca wysłał sam tel bez żadnych akcesori (ładowarki). Sam tel. udało się włączyć i dało się z niego dzwonić na naklejce z tyłu obudowy był opis Samsung oraz model G900F. Takie dane potwierdzały dane z opisu sprzedającego. Jednak po dokładniejszym sprawdzeniu tel. przez program cpu-z okazało się że naklejka z tyłu obudowy prawdopodobnie została zamieniona inny model G900H oraz nr imei, oraz dane z opisu nie tel 16Gb a pamięć 500Mb co jest na tyle uciążliwe że z danego tel. nie można korzystać z internetu (pozostałe dane odbiegały również od S5 procesor nie 4rdzenie a 2rdzenie). Po kontakcie ze sprzedającym poinformował mnie że dostał informacje że telefon jest z oznaczeniem H bo to nie był tel przeznaczony na rynek europejski.
W treści ogłoszenia sprzedający zaznaczył "Telefon dostałem w rozliczeniu za inny, nie znam historii jego napraw, oryginalności, daty ani miejsca zakupu. W związku z czym nie przyjmuję zwrotów ani negatywnych komentarzy. Nie wycofuję ofert, licytuj z głową."
Po negocjacjach ze sprzedającym sprzedający napisał:

"W ogłoszeniu nigdzie nie jest napisane, że to telefon marki samsung i nie jest podany konkretny model.(było podane samsung S5 z 16Gb) Nigdzie nie jest napisane, że 16 GB to pamięć urządzenia. Nawet oryginalne deklarowane 16 gb to tak na prawdę koło 10. Jeżeli nie wie Pan jak nazywa się ten telefon proszę wejść w ustawienia i informacje o telefonie tam jest napisane co to za telefon i jego model. Jest to zgodne z moim opisem. Nigdzie nie napisałem, że do telefonu dodaje jakieś słuchawki czy ładowarkę bo ich nie dostałem.

Telefon nazywa się Samsung galaxy s5. Jest to nazwa figurująca w informacjach o telefonie. Nigdzie nie napisałem, że jest to telefon marki Samsung. Podałem jedynie jego nazwę, która figuruje w jego ustawieniach. Co jest zgodne z prawem. Co do 16 gb nigdzie nie napisałem, że jest to pamięć jaką dysponuje urządzenie. Jest to pamięć jaką według internetu (szkoda że internet za to nie płacił tylko ja) posiada oryginalny model. To, że jest to podróbka bazująca na tym modelu nie jest już moim problemem, ponieważ poinformowałem Pana o ewentualności nieoryginalności. Nie podałem także żadnych innych informacji odnośnie procesora czy innych podzespołów, więc nie może Pan miec do mnie o to pretensji. To samo tyczy się słuchawek i ładowarki. Proszę po prostu uważnie czytać opisy aukcji. Informacja o ewentualnej podróbce jak i nie przyjmowaniu zwrotów znajduje się w opisie."
W ostatnim czasie telefon przestał działać system uległ awarii i prawdopodobnie bateria uległa uszkodzeniu dodając niedziałający głośnik dzwonka co było zaznaczone w aukcji, sprawia że naprawa urządzenia jest dosyć kosztowna niestety bez włączenia tel. chyba nie mogę potwierdzić że otrzymany towar wg mnie nie odpowiada opisowi z aukcji posiadam tylko zdjęcia danych technicznych zrobione wcześniej z cpu-z
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
.
Jaką mam szansę na uzyskanie czegokolwiek allegro poinformowało mnie "Obowiązkiem Sprzedającego jest wskazać warunki do reklamowania towaru oraz odnieść się do konkretnych wad wskazanych przez Klienta. Ustosunkowanie się do reklamacji powinno nastąpić w czasie do 14 dni od daty zgłoszenia.
W przypadku, gdy osiągniecie porozumienia nie będzie możliwe, Kupujący będzie miał możliwość dochodzenia swoich praw na drodze sądowej, lub po zgłoszeniu sprawy policji - również do skorzystania z Programu Ochrony Kupujących."
Chciał bym jakoś zakończyć tą sprawę jakie mam możliwości?
Zależy mi na tym z tego względu że sprzedający zaznaczył że mam do niego pretensje. Jeżeli sytuacja była by odwrotna z mojej strony mógł bym się odważyć żeby zapytać czy jest pan zadowolony z zakupu. Z góry dziękuję za pomoc.

Załączniki

Ostatnia edycja:
Lamer777 napisał:
To, że jest to podróbka bazująca na tym modelu nie jest już moim problemem, ponieważ poinformowałem Pana o ewentualności nieoryginalności.

Jeśli jest to faktycznie podróbka to jest to sprawa dla Policji z podejrzeniem popełnienia przestępstwa z art. 286 § 1 kk. No chyba, że to oryginalny telefon tylko inny model niż miał być. Jakoś nie widzę aby autor ogłoszenia pisał o tym, że to jest podróbka, ale z tego co pokazujesz też nie wynika że to podróbka telefonu, chyba że czegoś nie rozumiem.

To w końcu to jest oryginalny telefon czy nie ? Sprawdź w ustawieniach telefonu co tam pisze a nie przeglądasz to zewnętrznym programem.

Marcin_Rejonowy napisał:
Jto jest to sprawa dla Policji z podejrzeniem popełnienia przestępstwa z art. 286 § 1 kk.

Jakbyś czytał wczesniejsze wątki (dostepne na forum) to byś wiedział, że w podobnym przypadku sprawa został umorzona.
Autor tematu wklejał nawet skan postanowienia o umorzeniu dochdzenia/postępowania.

Spróbować nie zaszkodzi - to że komuś umorzono, nie znaczy że teraz na 100% będzie tak samo.

Marcin_Rejonowy napisał:
To w końcu to jest oryginalny telefon czy nie ?
Dla mnie prawie jak odpowiedź, wymagało by to głębszego rozeznania co do sprzętu co raczej jest możliwe już dla serwisu wg sprzedającego towar był przeznaczony na rynek nie europejski. O ile sprzedający w trakcie sporu podał że nie zna się na tel. sprawach technicznych rozbieżność pozostaje podanie w aukcji dane świadczą że jest to tel z wyższej pułki takie tel. posiadają 16gb pamięci i więcej, w otrzymanym tel nie działa internet za mało pamięci. Osobną kwestią jest niezgodna naklejka z tyłu tel. która informuje o rodzaju sprzętu powinna być zgodna z danymi odnośnie tel. model oraz nr imei. Nr imei to tak tablica rejestracyjna bez względu na pochodzenie tele. w jaki sposób mam coś ustalić jeżeli imei jest niezgodny z tym z aparatu można to sprawdzić po wpisaniu *#06#.
arturoooo napisał:
Jakbyś czytał wczesniejsze wątki (dostepne na forum) to byś wiedział, że w podobnym przypadku sprawa został umorzona.
Autor tematu wklejał nawet skan postanowienia o umorzeniu dochdzenia/postępowania.
możesz podać link do tematu?
Jakie są możliwości dalszego postępowania, telefon już nie działa czy to już uniemożliwia dochodzenie jakiejkolwiek rekompensaty. Sprzedający przecież może powiedzieć jego towar nie podlega gwarancji a kwestia naprawy leży po mojej stronie.

Lamer777 napisał:
Jakie są możliwości dalszego postępowania

Skontaktuj się z polskim przedstawicielem producenta.
Jeśli będą zainteresowani tematem to Cię pokierują co i jak.

arturoooo napisał:
Skontaktuj się z polskim przedstawicielem producenta.
Jeśli będą zainteresowani tematem to Cię pokierują co i jak.
Wątpię aby producent chciał udzielać pomocy odnośnie sprawy prywatnej. Wsparcia techniczne sprzętu samsunga można uzyskać na stronie www.samsung.com; Samsung Polska
Nie wiem jak to ma się do tego co podał sprzedający takie informacje jak Samsung S5 16Gb pamięci inaczej pisząc 16000Mb a sprzęt ma 500Mb w czym producent może pomóc, ktoś zera skreślił? Producent może jedynie zapewnić że zakup jego sprzętu będzie odpowiadał wygasaniom klienta w danym przedziale cenowym jeżeli kupimy sprzęt u autoryzowanego sprzedawcy. Inna kwestia to sprzęt używany na który nie ma gwarancji.

Ostatnia edycja:
arturoooo napisał:
I co ? Ta sprawa ma być wyznacznikiem dla organów w całej RP ?

Jak można przedstawić sprawę w obecnej sytuacji. Telefon uległ uszkodzeniu, po niedługim czasie może ok 3 tyg. Nie zmienia to faktu że wcześniej z telefonu nie dało się korzystać w pełni (nie można było włączyć przeglądarki, internet). Jak to ma się obecnie jak z tel nie można korzystać w żaden sposób. Czy mogę w takiej sytuacji dochodzić swoich praw, domagać się rekompensaty od sprzedającego podając jako powód niezgodność informacji o telefonie jakie zamieścił w aukcji, a przedmiotem jaki wysłał sprzedający. W opisie aukcji podane było tel Samsung .... po otrzymaniu tel wg mnie nie działał tak jak tel z opisu, a obecnie nie można tel uruchomić. A chcę uzyskać od sprzedającego rekompensatę bo z tel nie można było przeglądać internetu. Naprawa będzie raczej kosztowna dodatkowo kupno nowej baterii, po naprawie w tel raczej też nie będzie można włączyć przeglądarki.

Ostatnia edycja:
Jeszcze jedno pytanie chcąc aby zgłosić sprawę powinienem iść z tym na policję czy może założyć sprawę w sądzie z powództwa cywilnego. Jakie argumenty mam przytoczyć: telefon nie działa jak bym chciał wg tego co podał sprzedający a może sprzedający xxx wystawił tel podając nieprawdziwe dane odnośnie zakupionego prze zemnie sprzętu. Czy mogę sugerować się przepisami: sprzedający celowo podał nieprawdziwe informacje odnośnie sprzedawanego towaru aby uzyskać jak największą kwotę co jest naruszeniem art. 286 § 1 kk, sprzedający przecież powie że żadnych przepisów nie łamał. I czy aby zgłosić taką sprawę potrzebuję jakiejś ekspertyzy os która potwierdzi że sprzęt nie działa jak taki który podany był w aukcji paczka przecież dotarła spadający się wręcz upiera to ja chciałem aby za telefon zapłacić jak najmniej. Potrzebne są jakieś formularze, pisma. Chyba w takiej sprawie nie będzie konieczna pomoc radcy prawnego?

Lamer777 napisał:
Jczy może założyć sprawę w sądzie z powództwa cywilnego. Jakie argumenty mam przytoczyć

W mojej ocenie na razie masz za mało informacji.

Lamer777 napisał:
J sprzedający celowo podał nieprawdziwe informacje odnośnie sprzedawanego towaru aby uzyskać jak największą kwotę co jest naruszeniem art. 286 § 1 kk,

Poczytaj najpierw o tym artykule i jego opracowaniach/interpretacjach.

Lamer777 napisał:
Potrzebne są jakieś formularze, pisma.

Pytasz czy stwierdzasz? :o

Lamer777 napisał:
Chyba w takiej sprawie nie będzie konieczna pomoc radcy prawnego?

Po tym co napisałeś wyżej sądzę, że sam sobie niestety nie poradzisz.

Powrót