ALLEGRO Zawyżane koszty przesyłki

• Autor wątku Autor wątku casprt_wp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

casprt_wp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie wszystkich czytajacych forum. Mam pytanie odnosnie tego co powinienem w zrobić.

Otóż zakupiłem na allegro towar.
Cena towaru była atrakcyjna, a koszty przesyłki wg mnie znacznie zawyzone. Ale tego towaru juz nie ma w sklepach więc zgodziłem się na taki zakup.
Za towar zapłaciłem 132zł (99zł za towar + 33zł za przesyłkę), dodam że waga towaru nie przekraczała 2kg i była wysałana kurierem GLS (sprzedawca zajmuje się sprzedażą wysyłkową i ma podpisaną umowę z GLS, tak wnioskuje po rozmowie z nim)

Gdy odebrałem przesyłkę i zerknałem na paragon wystawiony przez sprzedawcę duże było moje zdziwienie gdyż na paragonie nabite było 99zł za towar i 18zł za usługę kurierską co pokazuje różnicę 15zł od tego co było na aukcji.

Gdy zadzwoniłem do sprzedawcy, twierdził że musiał nastąpić błąd i został źle nabity paragon. Ale ja mniej więcej znam ceny jakie firmy płacą za przesyłkę gdy maja podpisane umowy. Praktycznie nie spotkałem się nigdy z firma która płaciła by wiecej niż 20zł za przesyłkę do 30kg (firma w której ja pracuje płaci 12zł za przesyłkę do 30kg w DHL).

Pytanie czy wystąpic z jakimś pismem o zwrot naspłaconej kwoty do sprzedawcy ? Czy może pisać do Allegro o nieuczciwe praktyki sprzedawcy ?
Co byście mi poradzili i jakie mam z tym szanse ?? A może do rzecznika praw konsumenta ??

Zwróć uwagę, że na całkowity koszt przesyłki nie składa się wyłącznie cena transportu. Sprzedawca mógł ponieść dodatkowe koszty celem zabezpieczenia, zapakowania przesyłki itp.
Cennik wysyłki był Ci znany i zaakceptowałeś go.

Pozdr.

Moim zdaniem, nie ma tutaj podstaw do roszczeń, gdyż cena za towar+przesyłkę była podana na aukcji, zaakceptowana przez kupującego w momencie zakupu. Wiele towarów z allegro ma podobną cenę, a bardzo często różnią się znacznie kosztami przesyłki. Czasami to niezależne od sprzedającego (przed zapakowaniem nie jest w stanie określić wagi i ceny paczki). Myślę, że to wchodzi w skład oferty (aukcji) i przed zakupem należy zastanowić się, czy dane koszty przesyłki akceptujemy czy też nie.

poszukujaca napisał:
przed zakupem należy zastanowić się, czy dane koszty przesyłki akceptujemy czy też nie.

Dokładnie tak i to w zasadzie powinno zamknąć sprawę.
W tym przypadku sprzedawca jednakże nie wykazał się asertywnością i być może mając świadomość, że ,,przegiął" z kosztem przesyłki broni się powołując na rzekomy błąd.

Bywam czasem sprzedajacym na Allegro i wiem, że kwota ok 30 zł za przesyłkę kurierską nie jest aż tak bardzo wysoka. Tanio to jest ok dwudziestukilku złotych.
Inna sprawa to jak to sprzedawca nabił..

Niektórzy sprzedawcy to oszusci i nikt mi nie powie że jest inaczej bo:
-Koszty pakowania pudełka , folii itp powinne być wliczone w cenie produktu
a koszty wysyłki i tylko wysyłki w kosztach wysyłki .
Sprzedawcy wolą robić inaczej żeby towar miał niższą cenę (mniejsza prowizja allegro) niby bardziej konkurencyjna cena na pozór (osobiscie jak ktoś tak robi z ceną ja kupuje u konkurencji którzy nie kombinują z ceną wysyłki) .

Powinny, bo...?

Balboa napisał:
Sprzedawcy wolą robić inaczej żeby towar miał niższą cenę (mniejsza prowizja allegro) niby bardziej konkurencyjna cena na pozór (osobiscie jak ktoś tak robi z ceną ja kupuje u konkurencji którzy nie kombinują z ceną wysyłki) .

A treba doliczyc dojscie na poczte czekanie w kolejce a czas kosztuje :).Nie rozumiem pretensji nie pasuja warunki to nie kupuj masz prawo wybrac innego sprzedawce

Bo tak stanowią przepisy obowiązującego w Polsce Kodeksu Cywilnego w części dotyczącej sprzedaży.

Zapakowanie rzeczy i jej wysyłka jest podstawowym obowiązkiem sprzedawcy wynikającym z umowy sprzedaży rzeczy, a koszty tych czynności wchodzą w skład ceny. Nie może być więc tak, że obok kosztów wysyłki + ceny sprzedaży pojawiają się opłaty dodatkowe za realizację takich obowiązków.

Podana cena kosztów przesyłki musi być tożsama z cennikiem usług operatora pocztowego/firmy kurierskiej.

Jeżeli sprzedający określa koszt przesyłki na daną sumę a z widniejących na przesyłce chociażby informacji wynika iż rzeczywisty koszt był niższy to jest zobowiązany do zwrotu nadwyżki na podstawie przepisów o bezpodstawnym wzbogaceniu (art. 405 kodeksu cywilnego i nast.)

Oczywiście pominąć można sytuacje gdy zawyżenie opiewa na kwotę rzedu 1 czy 2 złotych ale w innych przypadkach mamy do czynienia z ewidentnym łamaniem prawa.

Ostatnia edycja:
djiksik napisał:
A treba doliczyc dojscie na poczte czekanie w kolejce a czas kosztuje :).Nie rozumiem pretensji nie pasuja warunki to nie kupuj masz prawo wybrac innego sprzedawce

Od tego jest cena sprzedawanego towaru.

Escapism napisał:
Bo tak stanowią przepisy obowiązującego w Polsce Kodeksu Cywilnego w części dotyczącej sprzedaży.

Zapakowanie rzeczy i jej wysyłka jest podstawowym obowiązkiem sprzedawcy wynikającym z umowy sprzedaży rzeczy, a koszty tych czynności wchodzą w skład ceny. Nie może być więc tak, że obok ceny sprzedaży pojawiają się opłaty dodatkowe za realizację takich obowiązków.

Podana cena kosztów przesyłki musi być tożsama z cennikiem usług operatora pocztowego/firmy kurierskiej.

Jeżeli sprzedający określa koszt przesyłki na daną sumę a z widniejących na przesyłce chociażby informacji wynika iż rzeczywisty koszt był niższy to jest zobowiązany do zwrotu nadwyżki na podstawie przepisów o bezpodstawnym wzbogaceniu (art. 405 kodeksu cywilnego i nast.)

Oczywiście pominąć można sytuacje gdy zawyżenie opiewa na kwotę rzedu 1 czy 2 złotych ale w innych przypadkach mamy do czynienia z ewidentnym łamaniem prawa.

No to chyba podważę Twoją opinię (patrz: posty powyżej). Ja jakoś w podanym przypadku w żaden sposób nie mogę się doszukać złamania prawa... :what:

Escapism napisał:
Od tego jest cena sprzedawanego towaru.

Wiesz co to jest ironia?

Pozdr.

Ostatnia edycja:
Może najprościej będzie odesłać po prostu do regulaminu Allegro, który jest przejrzysty i jednoznaczny w tej kwestii.

Zasady dotyczące kosztów przesyłki i ceny końcowej przedmiotu

Do ceny końcowej przedmiotu możesz doliczyć wyłącznie koszt przesyłki/transportu w rzeczywistej wielkości, w oparciu o cenniki firm pocztowych i kurierskich. Koszt przesyłki to zarówno podstawowe koszty przesłania przedmiotu, jak i opłaty za opcje dodatkowe oferowane przez pocztę i firmy kurierskie, np. ubezpieczenie.
Nie jest dozwolone zawyżanie cen za przesyłkę. Dopuszczalne jest jedynie zaokrąglenie lub zmniejszenie tych kosztów w celu uproszczenia zasad dla Kupujących.
Do ceny końcowej nie możesz wliczać prowizji Allegro lub prowizji za płatności kartą płatniczą.
Do ceny końcowej nie możesz doliczać kosztów związanych z przygotowaniem przedmiotu do wysyłki (opakowanie, obsługa). Koszty te powinny być wliczone w cenę przedmiotu.
Ceny przedmiotów muszą być cenami brutto podanymi w złotówkach.
Koszty wysyłki możesz powiększyć o stawkę VAT, jeśli są nią objęte.
Odbiór osobisty powinien być darmowy.
W opisie aukcji jesteś zobowiązany podać rzeczywisty koszt dostawy towaru.

Link

Pomoc

Również pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Może najprościej będzie odesłać po prostu do regulaminu Allegro, który jest przejrzysty i jednoznaczny w tej kwestii.
1. Regulamin Allegro nie stanowi prawa w Polsce
2. Nie dostrzegam tego, co cytujesz w regulaminie Allegro. Podasz , który konkretnie punkt regulaminu tak stanowi?

@loco1:

6.13. Do ceny ustalonej zgodnie z niniejszym artykułem Sprzedający może doliczyć jedynie koszty przesyłki bądź transportu Towaru w rzeczywistej wielkości. Poza powyższymi Sprzedający nie może doliczać jakichkolwiek innych kwot podwyższających cenę należną od Kupującego.

https://ssl.allegro.pl/country_pages/1/0/user_agreement.php#rule6

@Escapism

"koszt transportu w rzeczywistej wielkości". Na mój koszt transportu składa się cena owego transportu, stosowne do rodzaju przesyłanego przedmiotu opakowanie, mające zapewnić bezpieczny transport, które to jest wymagane przez każdą firmę transportową jest praktycznie zawsze wymagane w regulaminach tychże firm. Na ów koszt może złożyć się również czas poświęcony na dostarczenie do przewoźnika, ale biorąc pod uwagę, że trudno tutaj jednoznacznie to określić pominę ten czynnik. Nie zapominaj proszę również, że na rzeczywisty koszt transportu składa się również niejednokrotnie podatek jaki nakłada ustawodawca na przedsiębiorcę przy świadczeniu tego typu usług. Jak widzisz zatem owa przejrzystość i jednoznaczność jest trochę mało przejrzsta. :cool:

@loco1 - przeczytałem tylko pierwsze zdanie zacytowane przez Escapism, które jest mnie więcej analogiczne z zapisem z regulaminu. To o co pytasz to: Pomoc, co de facto jest kolejnym argumentem do mojego wywodu wyżej, ponieważ... nie jest zapisem z regulaminu, zatem nie wiążesz uczestników serwisu :)

Jak kupuje np w sklepie pralke to wszystkie koszty typu składowanie w magazynie transport , opakowanie itp koszty są zawarte w cenie i jak płacimy za towar możemy odebrać osobiście bez zadnych dodatkowych kosztów albo zamówić dostawę do domu i płacimy 20 czy 30zł za tą usługe i za nic więcej .

A na allegro sprzedawcy zarabiają nie dość że na towarze to jeszcze na usłudze wysyłki towaru , a jak już mają koszty wliczyć w cenę towaru .

Przecież na każdej aukcji jest cena wysyłki
Jeżeli cena Ci odpowiada - kupujesz
jeśli nie - szukasz dalej

Często widzi się zawyżone ceny ale chyba każdy jest świadom na jaką kwotę się zgadza licytując

Powrót