allegro zwrot kosztów przesyłki za zakup po rezygnacji z umowy w ciągu 10 dni

• Autor wątku Autor wątku cichy3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cichy3

Użytkownik
Odpowiedzi
72
witam nie wiedziałem czy w dobrym dziale
ale potrzebuje konkretnej pomocy
czy sprzedawca z allegro "firma" musi zwrócić również koszta przesyłki jakie poniosłem przy zakupie towaru z alegro ?
bo za towar już zwrócił a co kosztami jakie dodatkowo zapłaciłem przy odbiorze towaru tzn za przesyłkę?

Koszty wysyłki przy zakupie tak. Koszty odesłania nie.

dzieki to że koszta zwrotu towaru nie są do zwrotu to wiem a
ale napweno na 100% musi zwrócić jeszcze koszta wysyłki przy zakupie ?

dzięki ale co mam zrobić jeśli sprzedawca odpisał mi wczoraj tak:

W dniu 2013-05-19 20:27,
>
> Witam ,
> jeśli chodzi zwrot pieniędzy za wykrywacz to czy nie powinien Pan zwrócić jeszcze kosztów przesyłki które poniosłem przy zakupie ,bo zgodnie regulaminem z tak wynika.
> pozdr.
>
napisał(a)
>>
>>
>>
>> Odpowiedź proszę kierować z zachowaniem ciągłości naszej dotychczasowej
>> korespondencji (odpowiedź w tej samej wiadomości).
>
>
>

Nie, za wysyłkę nie zwracam, zgodnie z przepisami prawa. Zwrot następuje
za sam towar.
Pzdr

jeszcze sprawdzającemu nie wystawiłem komentarza a jest firma która sprzedaje wykrywacze i na jaki regulamin mam się powołać ? czy zgłosić to do alegro?

Ostatnia edycja:
Zgodnie z prawem w przypadku zakupów przez Internet, kupującemu przysługuje prawo zwrotu towaru w określonym terminie. Ponadto nie może być on obarczany dodatkowymi kosztami za rezygnację z umowy kupna-sprzedaży.

to teraz już sam niewiem
skopiowałem ten kawałek w którym jest napisane jasno że oddający towar nie może być obciążany dodatkowymi kosztami czyli kosztami wysyłki zwrotnej też????????

Nie. Nie dotyczy to przesyłki zwrotnej, bo to nie jest koszt zakupu przedmiotu.
Chodzi o koszt poniesiony w momencie zakupu, czyli przedmiot + wysyłka. Koszt przesyłki zwrotnej już w to nie wchodzi.

dzięki bardzo za podpowiedź
sprzedający na alegro chyba myślą że mają do czynienia z ciemniakami bo kazał mi cytować w jakiej ustawie jest to zapisane
napisałem mu to co tu się dowiedziałem i że do wieczora czekam na zwrot
i zgłosiłem do alegro
po paru godzinach odziwo sprzedający przelał całość kosztów wysyłki jakie poniosłem przy zakupie

dzięki pozdrawiam

Sprzedawcy często po prostu nie wiedzą, bo bazują na tym co napisał kto inny. A często jest to błędne.

niestety wiedzą i to dobrze bo to oni mając sklep na alegro mają obowiązek znać prawo i regulamin
to tak jakbym ja uważał się za mechanika i ludziom później kity wciskał jak się coś z mojej winy stanie sorki nie wiedziałem.

ten sprzedawca cwaniaczek dyskutował ze mną ok 5-7 dni zanim mu przetłumaczyłem że ma ode mnie sprzęt z powrotem przyjąć a on próbował mi wciskać kity że najpierw się reklamacje składa czyli sprzęt do naprawy
a zepsuty nie był tylko nie spełniał parametrów zgodnych z opisem

więc o czym my mówimy o jakiej nie wiedzy gdybym był całkiem ciemny to zgodził bym się na jego warunki czyli reklamacje a później mógłbym się pożegnać ze zwrotem towaru bo sprzęt byłby jako używany i trwało by to miesiącami co robił zresztą z innymi kupującymi .

Zaraz zaraz, bo niedowierzam. Chce mi Pan powiedzieć, że jeśli sprzedam np laptop i kupujący pogra sobie na nim 7 dni i będzie chciał go nagle oddać bo np mu się znudzi to mam pokryć koszta laptopa plus wysyłki do niego? rozumiem, że zwrotnej nie płacę tylko tą pierwszą nawet jak rezygnuje on w terminie 10 dni bez podawania przyczyny?! jest Pan pewien, bo chyba zacznę kupować i oddawać....nie jest przypadkiem tak, że przy rezygnacji bez podawnia przyczyny koszta pokrywa kupujący? koszta wysyłek oczywiście.

Nie jest to przecież reklamacja lub niezgodność towaru z opisem tylko ostąpienie od umowy na co sprzedający nie ma wpływu, a zostaje obciążony kosztami...być może źle rozumuje.

Nie jest to przecież reklamacja lub niezgodność towaru z opisem tylko ostąpienie od umowy na co sprzedający nie ma wpływu, a zostaje obciążony kosztami...być może źle rozumuje.
Wyrok Trybunału Sprawiedliwości UE z 15 kwietnia 2010 r. (sygn. C-511/0em). Sprzedający zwraca CAŁOŚĆ kosztów jakie poniósł klient łącznie z kosztami wysyłki do niego.

Trochę poczytałam na ten temat i zwracam honor. Ma Pan absolutną rację. Jest to interesująca bo chyba 99% sprzedawców o tym nie wie. Dobrze tu czasem wejść.;)

Witam

Właśnie skończyłem rozmawiać z Miejskim Rzecznikiem Konsumentów w tej sprawie - ponieważ mam problem opisywany wyżej.

Stwierdził On, iż nie ma takiego zapisu, który mówiłby o zwrocie kosztów przesyłki w jedną stronę. Zacytowałem RWR 61-10/11/JM (strona 9 i niżej) ale wspomniał, że jest to interpretacja tylko a nie przepis.

Nie wiem jad dalej załatwić temat ze sprzedającym.

Proszę o info co dalej mogę zrobić skoro MRK mówi, że sprzedający ma rację.

Pozdrawiam

Dziwny Rzecznik, co nie akceptuje wykładni TSEU i Prezesa UOKiK, a woli trzymać się interpretacji niekorzystnej dla konsumenta.

Ostatnia edycja:
Wspomniał, również o tym, iż mają być zwracane świadczenia (cytował punkty ustawy) a koszt kuriera nie jest według niego świadczeniam. Powiedział, że trzeba będzie jak coś oddać sprawę do sądu i że może to kosztowac kilkaset zł... czy jest inny sposób załatwienia sprawy ?

Powrót