Allegro

• Autor wątku Autor wątku martii82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martii82

Użytkownik
Odpowiedzi
54
Mam taki niecodzienny problem. Kupiłam na allegro jedna rzecz warta 130 zł. Kasa przelana wysyłki towaru brak. Termin mocno przekroczony brak kontaktu ze sprzedawcą więc pisemnie zgłosiłam sprawę na policję żeby móc skorzystać z programu ochrony kupujących.

Poinformowalam tym sprzedającego który o dziwo tym razem się odezwał. Naspisal mi że kasę zwróci ale muszę koniecznie listem poleconym wysłać odstąpienie od kupna-sprzedaży

I tu mamy zgrzyt bo mi nie pasuje to odstąpienie bo w moim mniemaniu to by miało sens kiedy rzecz otrzymałam i mi się nie spodobała ...A w tym wypadku sprzedający nie dotrzymal warunków sprzedaż.

I tak się mailowo spieramy..Aż się zaczęłam zastanawiać czy moje myślenie jest prawidłowe..Bo może faktycznie powinnam wysłać to odstąpienie od umowy?
Czy sprzedający może ode mnie wymagać tego na piśmie na swoim wzorze?

Na razie to tylko w mailu zażądałam zwrotu pieniędzy z tytułu niewywiązaniem się z umowy. Jak myślicie mam rację? Dodam że nie jestem jedyną osobą która nie dostała towaru i to mnie najbardziej wkurza.

Ostatnia edycja:
Dodatkowo sprzedający zaczął mnie straszyć konsekwencjami (że mnie poda na Policję i do sądu) za to że zglosilam sprawę na policję ale przed tym nie wysłałam do nich odstąpienia od umowy i nie podałam konta na które ma dokonać zwrot

Faktycznie było tak że termin wysyłki minal, próbowałam się skontaktować telefonicznie i poprzez SMS. W SMS zażądałam zwrotu pieniędzy i poinformowalam że zamierzam zgłosić sprawę na Policję ..I po tygodniu przy dalszym braku kontaktu wysłałam pismo na policję poczta.

Czy faktycznie miałam obowiązek najpierw wysłać odstąpienie od umowy listownie lub mailem? Dodam że sprzedający ma już konto zawieszone i dużo negatywnych komentarzy od osób które nie otrzymały towaru ...Stąd od razu skierowałam sprawę na policję

Zgłosiłaś to pisemne na Policję - czyli? Wysłałaś list? Maila? Czy jak?

Wysłałam pismo poczta polska za potwierdzeniem odbioru w którym zgłaszam na podstawie art 304 paragraf 1 popełnienie przestępstwa z art 286 paragraf 1. Taki wzór znalazłam na allegro.

Czy w gole Policja uzna taka forme zgłoszenia?

Dokladnie, towar zaplacony, nie dotarl, brak kontaktu ze sprzedajacym. Wystarczajacy powod do zgloszenia. Od umowy nie musisz odstepowac, gosc gra na zwłokę i probuje zastraszac

Dziękuję za odpowiedź...Generalnie to że sprzedającą wymieniłam ok 40 mail w których

- żąda wypełnienia swojego formularza odstąpienia od umowy i wysłania go listem poleconym
- na informacje o zgłoszeniu na. Policję groziła konsekwencjami za fałszywe zeznania
- groziła kara grzywny i kosztami postępowania sądowego za złożenie fałszywego zeznania
- zgłoszeniem sprawy na Policję
- powiadomieniem allegro że chce wyłudzić zwrot pieniędzy z tytułu ochrony kupujących
- wprowadzeniem policji w błąd i działaniem na niekorzyść firmy
- sprawa sądowa w której będą rządach odszkodowania za naruszenie dóbr osobistych
- zgłoszenie na prokuraturę fałszywego donosu na policję
- zgłoszenie przestępstwa z mojej strony
- rzadanie przeprosin za to co zrobiłam
- zawiadomienie allegro o tym " co zrobiłam"
- jestem naciagaczka i wyludzam odszkodowanie od allegro
- chce rzebym była solidnie ukarana za straszenie policja i rzecznikiem praw obywatelskich
- nazywanie mnie oszustka i przestępcą bo oszukała nawet policję

A ja jedyne co zrobiłam to wysyłam zawiadomienie na policję zgodnie z tym co znalazłam na allegro o ochronie kupujących i poinformowalam ja o tym w SMS
Warunki skorzystania z POK - FAQ Allegro

A niech cie i samym prezydentem straszy

martii82 napisał:
Wysłałam pismo poczta polska za potwierdzeniem odbioru w którym zgłaszam
Dlaczego nie poszłaś osobiście ? I tak będziesz wzywana na przesłuchanie bo pewnie wielu informacji w zawiadomieniu nie zamieściłaś, więc prościej byłoby zgłosić osobiście i od razu złożyć zeznania + przedstawić dowody (to co masz tj. maile, potwierdzenie przelewu itd.).

Mam dwumiesięczne dziecko w domu więc ciężko mi się ruszyć. Maile i potwierdzenie zapłaty zalaczylam do wniosku i w zasadzie z.mojej strony nic więcej nie ma do dodania. Zakupiłam przedmiot 7 lutego, przesyłki nie otrzymałam brak kontaktu ze sprzedającym. Sprzedający dezwal się dopiero po moim SMS że zgłosiłam sprawę na policję .

Sprzedający prawdopodobnie dokonał zwrotu bo przesłała mi polecenie przelewu. Co w związku z tym powinnam uczynic
- poczekać na kontakt ze strony Policji i wtedy ich poinformować że odzyskałam pieniądze
- już teraz wysłać kolejne pismo z informacją o odzyskaniu pieniędzy
- nie robić nic niech ewentualnie sprzedający tłumaczy że dokonał zwrotu

Ostatnia edycja:
I ostatnia sprawa w przypadku umów kupna sprzedaży na allegro to jakie jest miejsce zawarcia takiej umowy? Z godne z adresem kupującego czy sprzedającego?

Powrót