Altus - EGB

• Autor wątku Autor wątku Agull
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agull

Użytkownik
Odpowiedzi
164
Witam...
firma Altus - EGB bo i tak się czasami przedstawiają,nabyła mój dług od banku BPH. Jest to spora kwota sięgająca 25.000 zł.Kredyt w banku zaciągnąłem w 2008 r. Spłacałem,później nastąpiła ciężka choroba i dług pozostał.
Dziś spłacam dług,lecz firma wymaga ode mnie spłaty większej kwoty na raz,następnie rozłożenie długu na raty. Postaram się jak najszybciej zgromadzić te środki.Mam jednak pytanie; czy ta firma ma prawo załozyć mi sprawę w sądzie odnośnie popełnienia czynu zabronionego - tak to nazwali..
Brzmi to strasznie. Nigdy nie miałem doczynienia z sądem. Kredytu tego nie wyłudziłem,nie ukradłem. Tak mnie poinformowano poprzez rozmowę telefoniczną. Nie mogę już normalnie funkcjonować,spędza mi to sen z powiek. Zycie stało się koszmarem ;-( Mam na wychowaniu 3 dzieci i boję się każdego dnia co będzie.Proszę pomóżcie.

Straszą cię. W sądzie oni nie zakładają sprawy karnej, muszą złożyć zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa np. wyłudzenia kredytu. Tyle że nie oni mogliby być poszkodowani w takiej sprawie, zaś brak spłaty firmie windykacyjnej nie jest żadnym czynem karalnym, a roszczeniem cywilnym.
Agull napisał:
Spłacałem,później nastąpiła ciężka choroba i dług pozostał.
Nie wynika z tego popełnienie czynu zabronionego. Przestałeś spłacać z przyczyn ekonomiczno-losowych. Na jakim etapie jest sprawa, był nakaz zapłaty, komornik, jakaś ugoda?

Z góry dziękuję za odpowiedź. To wazne dla mnie,że ktoś może mi pomóc.
Nie było komornika. Chcą abym spłaciła 30% długu a potem rozłożą dług na raty,po 800 zł / miesięcznie. Niestety dziś wiem,że jest to duża kwota i nie będzie mnie stać na tgak wysoką ratę.
Twierdzą też,że na prośbę banku,występują o sprawdzenie mnie pod kątem popełnienia owego czynu.

Agull napisał:
Twierdzą też,że na prośbę banku,występują o sprawdzenie mnie pod kątem popełnienia owego czynu.
Bank już dawno przestał się interesować tobą. Jedyny bankowy ślad to wpis w BIK, który można próbować usunąć jeśli są ku temu podstawy. Możliwe, że też Bankowy Rejestr.

Ja już jestem kłębkiem nerwów przez tą firmę. Najpierw mieli podać mnie o wyjawienie majątku,teraz mówią o tym czynie. To jest jakaś masakra.

Agull nic Ci nie mogą zrobić o tym co piszesz, spokojnie.

Natomiast to co oni Ci wmawiają to to możesz zgłosić bo ewidentnie oni łamią prawo

Ostatnia edycja:
Oni działają jak sekta. Piorą mózg dłużnikowi strasząc.
Co tak naprawdę może taka firma? Czy mogę podać ich na policję, że mnie nękają i zastraszają?
Czy rzeczywiście owa firma może sprawdzać mnie pod kątem czynu zabronionego - mają do tego prawo? Koleżanka powiedziała,że mogą wystąpić z taką prośbą do firmy specjalizującej się w tej dziedzinie. Będą wtedy prześwietlać wszystko np. czy przypadkiem nie dorabiam na boku - tym samym nie oszukując,gdyż jestem na zasiłku.
Kurcze, no czuję się jak przestępca. To jest nienormalne.

Ostatnia edycja:
A może mój dług jest przedawniony? Kredyt został zaciągnięty w 2008r. Nie było na nim zajęcia komorniczego,a różne firmy windykacyjne,które po kolei przejmowały zadłużenie.
Jak to mogę sprawdzić?
Gdzie wystąpić, z jakim wnioskiem?
Dziękuję Bogu,że takie forum istnieje :!:

Masz umowę tego kredytu ?
Na umowie masz termin spłaty , pamiętasz kiedy była wpłata ostatniej raty ?
Nie było po drodze Sądowego nakazu zapłaty ? egzekucji komorniczej ?

Hej.. umowy niestety nie mam ;-( - czy mogę wystąpić do firmy windykacyjnej z prośbą o przesłanie?
wpłacam w tej sprawie dobrowolne raty po 200 zł miesięcznie. Ostatnią wpłatę dokonałem przedwczoraj.
Sądowego nakazu zapłaty nie było,jedynie wezwanie do zapłaty z ich strony.
Egzekucji również nie było.

Jeszcze jedno pytanie , firma ALTUS kupiła twój dług (masz umowę cesji ? ) czy działa w imieniu banku.
Nie przypomnisz sobie jaka kwota została do spłacenie i do kiedy kredyt miał być spłacony ?
jakieś kwity , dowody spłat ?

Nie mam praktycznie żadnych dokumentów od tej firmy. Wcześniej dług ten miała firma DT Partners. Kredyt zaś brałem w banku BPH - w 2008 r. jest to karta kredytowa.Kwota do spłacenia 30.000 zł - właśnie dostałem sms od nich.
Na karcie było pierwotnie 20.000 zł - pozostała część to odsetki.
Dowody spłat rat - nie mam,gdyż płaciłem dla banku poprzez internet,a konto zostało zamknięte. Mam jedynie wpłaty do wierzyciela od sierpnia 2014 r. ( gdzie był to jeszcze DT Partners ) i z moich notatek wynika rzeczywiście,że jest to karta kredytowa banku BPH

przepraszam że wejdę w paradę ale:

Agull napisał:
Kredyt zaś brałem w banku BPH - w 2008 r. jest to karta kredytowa.

jeżeli nie było BTE z klauzulą oraz po drodze komornika to, to jest przedawnione,

A jak mogę sprawdzić czy było BTE bądź rzeczywiście komornik?
Nie było mnie w kraju, potem choroba - praktycznie bez kontaktu ze światem..
Skąd mogę teraz wziąć dokumenty w tej sprawie?

Jeśli chodzi o karty kredytowe (ich terminy przedawnień) to mam nie wielką wiedzę . Może ktoś bliższy tematowi kart się wypowie.

A ogolnie czy mogę i gdzie mogę otrzymać dokumenty w mojej sprawie>? Czy od firmy obecnej - windykacyjnej mogę żądać czy należy udać się do banku BPH?

(...) roszczenie o zapłatę zadłużenia z karty kredytowej przedawnia się z upływem dwóch lat. Dwuletni termin przedawnienia roszczeń wynikających z umowy o kartę kredytową wynika z art. 6 ustawy o elektronicznych środkach płatniczych (Dz. U. z 2002 r. nr 169, poz. 1385 ze zm.)

ot, to wszystko.

Czyli co mogę zatem zdziałać w tej sprawie? Gdzie wystosować pismo i jakie?

Agull napisał:
Czyli co mogę zatem zdziałać w tej sprawie? Gdzie wystosować pismo i jakie?

czy posiadasz umowę o kartę kredytową?,
jeżeli tak to zadzwoń do banku i zapytaj kiedy została wypowiedziana umowa o kartę,
czy w związku z tym była prowadzona egzekucja komornicza jeżeli tak to poproś o sygnaturę akt komorniczych oraz jaki komornik prowadził sprawę, mając już tą wiedzę namierzysz czy było postępowanie sądowe (nadanie klauzuli wykonalności do bte lub do nakazu zapłaty), gdyż komornik działa w oparciu na tytuł wykonawczy który posiada klauzulę wykonalności, poproś komornika aby podał ci sygn. akt sądowych oraz sąd jaki nadał klauzulę wykonalności do bte lub nakazu zapłaty.

przynajmniej tak bym zaczął,

Muszę zatem poszukać w papierach umowy o tę kartę. Jeśli takowej nie znajdę,czy mogę udać się do banku o duplikat - odpis ?

Powrót