Altus - EGB

• Autor wątku Autor wątku Agull
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mam jednego aktywnego komornika. Jest tam sprawa również z roku 2008 - ale to już kredyt - nie karta kredytowa. Może przejdę się i tam - zobaczę czy nic nie doszło.. Jak uważacie?
Wiecie co ... a ja takich kart kredytowych mam ze 3 ( pozostała pamiątka po byłej żonie ), ciekaw jestem czy też oby nie są przeterminowane. Spłacam za ugodą u innego wierzyciela.

Jeśli będzie ponownie dzwonił EGB - nie informować ich o tym fakcie przedawnienia?
Nie odbierać chyba najlepiej telefonów...

Agull napisał:
Jeśli będzie ponownie dzwonił EGB - nie informować ich o tym fakcie przedawnienia?
Nie odbierać chyba najlepiej telefonów...

nic nie mówić, zmienić numer telefonu,

Witam ponownie... mam pytanie , czy na jednej umowie kredytowej mogą być dwa odrębne sygn.akt? A co za tym idzie, dwa tytuły nadane przez sąd wykonalności?
Dodam, że sygn.akt są różne.

I jeszcze jedno.. jeśli tytuł wykonawczy nadany przez sad był przeszło 2 lata temu ( karta kredytowa ) a ja w miedzy czasie podpisałem ugodę z firmą windykacyjna, to czy sprawa ulega przedawnieniu, czy już pozamiatane?

Agull napisał:
I jeszcze jedno.. jeśli tytuł wykonawczy nadany przez sad był przeszło 2 lata temu ( karta kredytowa ) a ja w miedzy czasie podpisałem ugodę z firmą windykacyjna, to czy sprawa ulega przedawnieniu, czy już pozamiatane?

mało konkretów żeby coś mówić.

1. kiedy podpisałeś umowę o kartę?
2. kiedy wypowiedziano umowę?
3. kiedy nadano klauzule wykonalności na bte?
4. czy była prowadzona egzekucja komornicza?
a.jeżeli tak to kiedy została wszczęta?
b.kiedy umorzona w myśl jakiego art.kpc?
5. czy poinformowano cię o sprzedaży długu?
6. kiedy podpisałeś umowę ugody z FW?

to tylko tak na początek,

Robinson. .zgromadze dokumenty i odezwę się.
Teraz jestem z dzieckiem w klinice ( operacja )

Witam ponownie..

W mojej sprawie o której mowa zbieram stosowne dokumenty.. napiszę co i jak po zebraniu wszystkiego.

Witam.. mam pytanie, czy firma Altus ma prawo straszyć mnie pismem jakie otrzymałem, mówiące o tym, że jeśli nie splace całości zadłużenia oddadzą sprawę do biura detektyistycznego? Celem ma być ustalenie faktycznych dochodów oraz faktycznego stanu sytuacji majątkowej.
Jest napisane, ze czynność detektywistyczne to czynności polegające na uzyskiwaniu info o osobach, przedmiotach i zdarzeniach w formach i w zakresie niezastrzezonych dla organów i instytucji państwowych.
O co chodzi? Czy są to straszenia?

Agull napisał:
Witam.. mam pytanie, czy firma Altus ma prawo straszyć mnie pismem jakie otrzymałem, mówiące o tym, że jeśli nie splace całości zadłużenia oddadzą sprawę do biura detektyistycznego? Celem ma być ustalenie faktycznych dochodów oraz faktycznego stanu sytuacji majątkowej.
Jest napisane, ze czynność detektywistyczne to czynności polegające na uzyskiwaniu info o osobach, przedmiotach i zdarzeniach w formach i w zakresie niezastrzezonych dla organów i instytucji państwowych.
O co chodzi? Czy są to straszenia?

nie przejmuj się tym, wszystkim "dłużnikom" przysyłają takie informacje,

Czyli firma po raz kolejny próbuje przestraszyć mnie.
Miało być wyjawienie majątku, potem próba wyłudzenia a teraz detektyw.
Cholercia, z żadną firmą windykacyjną nie mam podobnych problemów.

A czy można zaskarżyć ową FW o nękanie i uprzykrzanie życia?
Non stop dzwonią, wysyłają sms-y, listy ślą ( zwykłe,nie polecone )
Codziennie coś...
Czy taka sprawa jest do wygrania?

Nikomu poza US nie musisz się spowiadać ze swych dochodów. Jeśli ktoś uważa, że jesteś mu coś winien, niech Cię pozwie

Witam serdecznie.. bylem dziś u radcy prawnego.. Niestety moja sytuacja finansowa zaczyna pogaraszac się i wiem, że nie będę w stanie regulować podpisanych ugód z FW.
Radca prawny mówił żebym zatem przestał płacić. FW nic nie może zrobić mi odnośnie prawa karnego - czy tak jest?
Poza tym dowiedziałem się również, że moje długi niestety nie są przedawnienie gdyż od wyroku sądu - nakazu zapłaty nie minęło 10 lat. Długi powstały podczas prowadzenia działalności gospodarczej, co za tym idzie jest 3 lata podobno na przedawnienie - ??
W moim przypadku niestety jest mniej niż 3 lata - bo hak sie okazało gdybym nie płacił nic FW to bym już dziś miał długi przedawnione. Morał z tego taki, że trzeba się chyba uchylać i olewać.
Co mam począć??

Powrót