Altus - EGB

• Autor wątku Autor wątku Agull
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jak nie masz z EGB żadnej ugody to niech oni się martwią aby udowodnić roszczenie. Już z nimi nie dyskutuj. Jak oni te dwa przejścia wierzytelności udokumentują to ja jestem koń na biegunach...

Czyli oni muszą udowodnić ??
Wcześniej ten dług miał DT PARTNERS. I niby sprzedali tym. Z żadną FW nie miałem podpisanej ugody w tej sprawie.

karaczoch napisał:
To na jakiej podstawie wpłacałeś im kasę?

Wpłacałam ponieważ zadzwonili do mnie z informacją, że mam zaległość z banku w którym rzeczywiście brałem kredyt. Podali kwotę, którą zgadza się, teraz jest rzecz jasna kwota wyższa gdyż doszły odsetki przez te wszystkie lata.
Jednak umowy kredytowej czy jakichkolwiek dokumentów mi nie przesłali.
Zgadza się numer umowy jaką zawierałem z bankiem.

A gdzie i kiedy muszą to udowodnić ?
Przed sądem ? Czy mi też muszą coś wysłać dla wiarygodności?

Jeżeli coś będą chcieli, a Ty im dobrowolnie się nie podłożysz, to nie będą mieli innego wyjścia aby złożyć przeciwko Tobie powództwo w sądzie. A tam - po Twoim sprzeciwie oczywiście - będą musieli trochę papierami pomachać. A obawiam się że - mając na uwadze dotychczasowe doświadczenia swoje i licznie tu zgromadzonych - za bardzo nie mają co pokazać.

A będę mógł liczyć na Was na pomoc w napisaniu sprzeciwu? Sam sobie nie poradzę , niestety ....

A czy takie rozprawy sądowe są bardzo ciężkie do przejścia? Bez pomocy osoby prawnej dam radę? Czy raczej niezbędne będzie mieć przy sobie kogoś,kto zna prawo itp?

Będziesz mógł liczyć. A rozprawa wcale nie musi odbyć się w Twojej obecności.

Aha... to z góry dzięki, wielkie dzięki !!!
Sam wiem, że polegne..
Zatem w tym temacie muszę czekać na pismo z sądu, a z nimi nie dyskutować a pilnować pism z sądu?

Ostatnia edycja:
Agull napisał:
Zatem w tym temacie muszę czekać na pismo z sądu, a z nimi nie dyskutować a pilnować pism z sądu
tak,
przestań oddawać im kasę, jak nie mają prawomocnego tytułu wykonawczego to niech cie w cztery litery pocałują i powiedzą kuku.

Agull napisał:
A jaki konkretnie musi być to tytuł ?
jest to nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym/nakazowym zaopatrzony w klauzulę wykonalności lub wyrok/wyrok zaoczny lub orzeczenie/postanowienie zaopatrzony w klauzulę wykonalności,

.... Nakaz zapłaty w post.nakazowym zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia 09/2010

Taki nakaz był wydany juz kiedyś - komornik potem umorzył postępowanie. O taki nakaz chodzi ?
Czy owa FW musi mieć swój nakaz wydany przez sąd ?

A właśnie mam też zapytanie ...
Czy każda FW musi na dany kredyt zaległy mieć osobisty nakaz zapłaty czy może być to już wcześniej wydany nakaz gdzie ktoś inny - inna firma nabyła taki nakaz ?

Agull napisał:
Czy każda FW musi na dany kredyt zaległy mieć osobisty nakaz zapłaty czy może być to już wcześniej wydany nakaz gdzie ktoś inny - inna firma nabyła taki nakaz ?
W takim przypadku koniczne jest postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności na nowego wierzyciela. Też realne do zaskarżenia i obalenia w związku z brakami w cesji.
Weź lepiej usystematyzuj te sprawy, pozbieraj dokumenty ponieważ na razie to tylko z pytaniami skaczesz jak konik polny. Będzie porządek, będzie łatwiej

Pytam, bo nie znam się na tym. Gdybym miał w jednym paluszku wszystko to by mnie tu nie było.
Porządkuje, staram się.

Co mogę zrobić w tej sprawie..
Umowa o pożyczkę gotówkową dn.2008/08
2009/12 - ostatnia wplata z mojej strony.
2010 wypowiedzenie umowy
Lipiec 2016 r. poprzez rozmowę telefoniczną odezwała się do mnie FW Hoist twierdząc, że mam u nich dług.
Po drodze nie wiem czy coś się działo. Nie mam żadnej dokumentacji w tej sprawie..
W lipcu 2016 wpłaciłem Hoist dobrowolnie 200 zł.
Ugody z nimi nie mam
Nie przedstawili żadnych dokumentów. Wysłali tylko wezwanie do zapłaty.

Powrót