E
enka
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 22
Witam serdecznie,
Mam kilka pytań odnośnie apelacji od wyroku Sądu Rejonowego, apelacja składna będzie przez oskarżonego.
Byłam w tej sprawie u adwokata, ale cena jaką mi powiedział za napisanie tego typu pisma niemal zwaliła mnie z nóg. Dlatego chcę napisać ją w miarę możliwości samodzielnie. Może moje pytania wydadzą się Państwu błahe, ale mi przysporzają naprawdę problemów.
Wyrok zapadł na sprawie głównej, gdzie oskarżony przyznał się do winy, dodam, że nie był on wcześniej karany.
Zgadzamy się z wymierzoną karą pozbawienia wolności w zawieszeniu, jak również z pozostawieniem powództwa cywilnego bez rozpoznania, jedynie wysokość grzywny i koszty sądowe są wg naszej i adwokata opini za wysokie, oskarżony jest w ciężkiej sytuacji finansowej i jest jedynym żywicielem rodziny.
Wyrok zaskarżony będzie zatem tylko w części.
Moje pytania:
1) Co powinnam zarzucić Sądowi?
2) O co wnosić tzn.: o zmianę wyroku, odniżenie grzywny?
3) Ile egzemplarzy przesłać do Sądu? Czy w tej sytuacji 4?
(stronami są: 1- powód cywilny, 2- oskarżony, 3- czy także oskarżyciel publiczny, bo nie wiem czy występuję tu?) + odpis apelacji
4) Czy apelację można wysłać listem poleconym?
Sąd znajduje się w znacznej odległości od m-ca zamieszkania oskarżonego.
5) Czy w związku ze złożeniem apelacji trzeba ponieś jakieś koszty?
Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi i poświęcony czas.
Mam kilka pytań odnośnie apelacji od wyroku Sądu Rejonowego, apelacja składna będzie przez oskarżonego.
Byłam w tej sprawie u adwokata, ale cena jaką mi powiedział za napisanie tego typu pisma niemal zwaliła mnie z nóg. Dlatego chcę napisać ją w miarę możliwości samodzielnie. Może moje pytania wydadzą się Państwu błahe, ale mi przysporzają naprawdę problemów.
Wyrok zapadł na sprawie głównej, gdzie oskarżony przyznał się do winy, dodam, że nie był on wcześniej karany.
Zgadzamy się z wymierzoną karą pozbawienia wolności w zawieszeniu, jak również z pozostawieniem powództwa cywilnego bez rozpoznania, jedynie wysokość grzywny i koszty sądowe są wg naszej i adwokata opini za wysokie, oskarżony jest w ciężkiej sytuacji finansowej i jest jedynym żywicielem rodziny.
Wyrok zaskarżony będzie zatem tylko w części.
Moje pytania:
1) Co powinnam zarzucić Sądowi?
2) O co wnosić tzn.: o zmianę wyroku, odniżenie grzywny?
3) Ile egzemplarzy przesłać do Sądu? Czy w tej sytuacji 4?
(stronami są: 1- powód cywilny, 2- oskarżony, 3- czy także oskarżyciel publiczny, bo nie wiem czy występuję tu?) + odpis apelacji
4) Czy apelację można wysłać listem poleconym?
Sąd znajduje się w znacznej odległości od m-ca zamieszkania oskarżonego.
5) Czy w związku ze złożeniem apelacji trzeba ponieś jakieś koszty?
Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi i poświęcony czas.