Apelacja od wyroku Sądu Rejonowego - karny

• Autor wątku Autor wątku enka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

enka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam serdecznie,
Mam kilka pytań odnośnie apelacji od wyroku Sądu Rejonowego, apelacja składna będzie przez oskarżonego.
Byłam w tej sprawie u adwokata, ale cena jaką mi powiedział za napisanie tego typu pisma niemal zwaliła mnie z nóg. Dlatego chcę napisać ją w miarę możliwości samodzielnie. Może moje pytania wydadzą się Państwu błahe, ale mi przysporzają naprawdę problemów.
Wyrok zapadł na sprawie głównej, gdzie oskarżony przyznał się do winy, dodam, że nie był on wcześniej karany.
Zgadzamy się z wymierzoną karą pozbawienia wolności w zawieszeniu, jak również z pozostawieniem powództwa cywilnego bez rozpoznania, jedynie wysokość grzywny i koszty sądowe są wg naszej i adwokata opini za wysokie, oskarżony jest w ciężkiej sytuacji finansowej i jest jedynym żywicielem rodziny.
Wyrok zaskarżony będzie zatem tylko w części.
Moje pytania:

1) Co powinnam zarzucić Sądowi?
2) O co wnosić tzn.: o zmianę wyroku, odniżenie grzywny?
3) Ile egzemplarzy przesłać do Sądu? Czy w tej sytuacji 4?
(stronami są: 1- powód cywilny, 2- oskarżony, 3- czy także oskarżyciel publiczny, bo nie wiem czy występuję tu?) + odpis apelacji
4) Czy apelację można wysłać listem poleconym?
Sąd znajduje się w znacznej odległości od m-ca zamieszkania oskarżonego.
5) Czy w związku ze złożeniem apelacji trzeba ponieś jakieś koszty?

Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi i poświęcony czas.

I jeszcze jedno pytanie
6) Czy do apelacji dołącza się załączniki takie jak:
zaświadczenie o zarobkach, stanie majątkowym i in.?

odp 6-> jesli uzasadniasz brak finansów to powinnaś złożyć odpowiednie dokumenty..wszystko: zaświadczenie o zarobkach, zaświadczenie, że nie pracujesz- czyli bezrobocie, lub inny dokument poświadczający, że jest jedynym żywicielem rodziny

Podważasz decyzję Sądu w części: i tu dokłądnie wpisujesz, która to część a następnie uzasadnienie

jeden egzemplarz dla sibie drugi dla Sądu
Poza tym piszesz, że zgadzacie się, ż Wyrokiem Sądu..czy to było dobrowolne poddanie się karze?

Jeśli tak to większośc osób powie, że od tego się nie odwołuje

Na oskarzonym jako podmiocie niewykwalifikowanym ciążą mniejsze reżimy niż na np. prokuratorze.
Skoro nie zgadza się Pani z karą, a zgadza się Pani z ustaleniami faktycznymi poczynionymi przez Sąd - powinna Pani zarzucać rażącą niewspółmiernośc kary.
Może Pani wnosić np. o zmiane wyroku poprzez obniżenie grzywny do takiej a takiej wysokości. Sąd jednak Pani wnioskiem nie jest zwiazany (ale powinna go pani umieścić)
Oskarżony nie musi składać odpisów apelacji, taki obowiazek ciąży na stronach wykwalif. Kto w ogóle bedzie składał ta apelację.
Mozna apelację wysłać listem poleconym, zaś o kosztach orzeka sąd w post. odwoławczym.

Powrót