Aplikacja komornicza 2010

• Autor wątku Autor wątku Łokitoki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
hej hymmm teoretycznie mozesz odbyc praktyki w Wawie ale musisz w tej sprawie zlozyc taki wniosek do izby poznanaskiej czas na odpowiedz izby to 30 dni i no albo sie zgodza albo nie, ale chyba nie powinni robic problemu tylko pamietaj ze na zajecia do Poznania musisz jezdzic ;/

a jaka jest opłata za aplikację?

czterokrotność minimalnego wynagrodzenia?

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI w sprawie wysokości opłaty rocznej wnoszonej przez aplikantów komorniczych na pokrycie kosztów szkolenia napisał:
§1 Opłata roczna wnoszona przez aplikantów komorniczych na pokrycie kosztów szkolenia jest równa czterokrotności minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalonego na podstawie przepisów ustawy z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (Dz. U. Nr 200, poz. 1679, z 2004 r. Nr 240, poz. 2407 oraz z 2005 r. Nr 157, poz. 1314), w wysokości obowiązującej w dniu rozpoczęcia roku szkoleniowego.
Bez komentarza.

Ostatnia edycja:
otrzymałem dziś uchwałe z Poznania...

jednak nie bardzo rozumiem jako mieszkaniec Bydgoszczy dlaczego do wiadomosci tresc uchwały otrzymała Rada Izby w Szczecinie a nie w Gdańsku?

gvizdek, ja także mam taką "nieścisłość" w uchwale.
Dzwoniłam przed momentem do Biura Rady Izby Komorniczej w Poznaniu. Miła Pani poinformowała mnie, ze pewnie wynika to z tego, ze źle wskazałam swoją radę w kwestionariuszu. Powiedziałam jej że mam kopię wysłanego do nich kwestionariusza i że jasno jest wskazana izba gdańska i nie wiem skąd niby się wzięła ta szczecinska. Pani odpowiedziała, że to pewnie ich pomyłka i mam się nie przejmować, składać wniosek o wpis do Izby Gdańskiej , bo i tak muszę przedłożyć ten egzemplarz uchwały, który ja mam, i jeżeli będą mieli w Gdańsku jakieś wątpliwości to zwrócą się do Poznania.Kobieta powiedziała jasno- "nie ma to żadnego znaczenia, proszę się nie przejmować".
Zobaczymy to co wyjdzie w praktyce.

Ostatnia edycja:
No ja dzisiaj złożyłem już wniosek o wpis do Izby Łódzkiej razem ze wszystkimi dokumentami. Ciekawe kiedy będą pierwsze odpowiedzi i kiedy będzie wiadomo gdzie będą zajęcia.... Mam nadzieję że w Łodzi tak jak w ubiegłym roku.

czy komuś udało się ustalić w Izbie Gdańskiej, (ja niestety dziś sie nie dodzwoniłem) co oprócz wniosku o wpis, zaświadczeniu o niekaralności, zgodzie patrona oraz oświadczeniu o nie prowadzeniu żadnego postępowania wobec mnie, jest jeszcze potrzebne?

np. Szczecin ma wytyczne na stronie
na stronie Izby Gdańskiej brak jest aktualnych informacji

A co w sytuacji , gdy nie mam patrona ? Mam we wniosku zwrócić się o jego wyznaczenie? Czy można sugerować w jakim mieście chciałoby się mieć wyznaczonego?

Hej, gratuluję wszystkim, którzy się dostali i teraz będą próbować jakoś się "ustawić" z patronami i zatrudnieniem.

Moje pytanie jest następujące - czy ktoś, kto już odbywa aplikację orientuje się może, jak wyglądają zajęcia jeśli chodzi o czas i rozkład w tygodniu? Oczywiście tak mniej-więcej.

Moje pyt. dot. głownie następujących kwestii:

1) czy zajęcia odbywają się w weekendy czy w dni powszednie?
2) ile godzin trwają?

Z góry dzięki za odpowiedzi. W przyszłym roku, gdy wystartuję na aplikację i jeśli się dostanę, będę musiał sobie zgrać plan zajęć na aplikacji ze studiami podyplomowymi, dlatego zależy mi na takich informacjach.

Z góry dziękuję i pozdrawiam raz jeszcze Szczęśliwców.

W Izbie Gdańskiej wniosek o wpis na listę aplikantów powinien być złożony do połowy listopada. Należy załączyć takie same dokumenty jakie składaliśmy do wniosku o dopuszczenie do egzaminu na aplikację ( z tymi wszystkimi badaniami psychologicznymi, odpisem dyplomu ukończenia studiów, kwestionariuszem, zaświadczeniem o niekaralności itd. gdyż Poznań im tego nie prześle- tak powiedział Pan z Biura Rady Izby) no i zgodę patrona na zatrudnienie w charakterze aplikanta. W Izbie Gdańskiej jeszcze nie dostali naszych uchwał ( ciekawe, czy to dlatego, że poszły do Szczecina;) ?? )

Witam, pytanie do osób, które już przed zdaniem egzaminu na aplikację pracowały w kancelarii - czy dostaliście podwyżkę wynagrodzenia po zdaniu na aplikację?

Ta jasne podwyżke, Ja dostałem na przykład zwolnienie w nagrodę i wogóle jest bardzo ciężko ze znalezieniem patrona a jak już znajdziesz to dymanie za minimalke (patrz aplikacje korporacyjne niestety). No ale nikt nie mówił, że będzie łatwo.

owszem była podwyżka, tylko że ja już 3 lata pracuje w kanc. w tym 2 lata ocierałem się o minimalną

hej
a jak sprawa pod względem finansowym wygląda w Izbie Krakowskiej- pytam zarówno o sam Kraków jak i inne mniejsze miasta?

czy to powszechne, że aplikant chodzi sam w teren?

dzięki za odpowiedź z góry

afendi napisał:
hej
a jak sprawa pod względem finansowym wygląda w Izbie Krakowskiej- pytam zarówno o sam Kraków jak i inne mniejsze miasta?

czy to powszechne, że aplikant chodzi sam w teren?

dzięki za odpowiedź z góry

w jakim charakterze?

"Art. 30. 1. Aplikacja komornicza trwa 2 lata i ma na celu zapoznanie aplikanta komorniczego z całokształtem pracy komornika.

2. Aplikant komorniczy po upływie roku od dnia rozpoczęcia aplikacji komorniczej może być upoważniony przez komornika do samodzielnego wykonywania określonych czynności egzekucyjnych, do których upoważniony jest asesor komorniczy. Upoważnienie to wymaga formy pisemnej i powinno być okazane stronie na jej żądanie przed przystąpieniem do czynności."

Po drugim roku samodzielny teren to nic nadzwyczajnego, mój patron dał mi do zrozumienia, że w tym czasie będzie to należało do moich zwykłych obowiązków :) jeśli oczywiście wytrwam :D

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót