Aplikacja komornicza 2010

• Autor wątku Autor wątku Łokitoki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam!
Gdzie znajdę formularz zgłoszenia o przystąpieniu do egzaminu konkursowego na aplikację komorniczą. Czy zaświadczenie o niekaralności można przedłożyć dopiero po zdaniu egzaminu-jak to wygląda w praktyce? Za wszelkie info z góry dzięki

Zaświadczenie o niekaralności jest niezbędne wśród dokumentów wymaganych do przystąpienia do egzaminu na aplikację.

Witam serdecznie. Jak rozumiem, na egzamin na aplikację komorniczą nie ma oficjalnego wykazu aktów prawnych? Z czego więc zamierzacie się uczyć? Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Ja sobie zakupiłem tegoroczną edycję ksiązki Stepaniuka. Oprócz tego wiadomo, ustawy.

Witam kolegów prawników zainteresowanych tegorocznym egzaminem na aplikację oraz tych już ją odbywających chciałabym zapytać ile mniej więcej dajecie sobie czasu na przygotowanie do wrześniowego egzaminu?Zastanawiam się gdyż pracuję a decyzję o tym żeby przystąpić do egzaminu podjęłam dziś i czy te niecałe 5 miesięcy rzeczywiście powinno wystarczyć czy są już może osoby które mają przerobiony materiał;)

No ja nie zacząłem jeszcze i nie zamierzam przed końcem czerwca. Też nie mam czasu obecnie. W porównaniu do innych aplikacji to materiału naprawdę nie jest tak dużo, myslę że spokojnie można się wyrobić.

na aplikację komorniczą nie obowiązuje wykaz aktów prawnych. Zakres materiału zawarty w książce Stepaniuka jak najbardziej wystarcza;) pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
Powiało z lekka grozą na szczęście niektórzy z Nas nie mają w planach tej wątpliwej przyjemności podjęcia próby startu na te aplikację Dzięki za merytoryczną odpowiedź Kom86 po dłuższym namyślę naukę zamierzam rozpocząć rownież w miesiącach wakacyjnych, jeszcze tylko malutkie pytanko czy akt urodzenia musi być pełny czy skrócony?

Aplikacja komornicza
Stepaniuk Mariusz

Czy mowa o tej książce?

ja mam zeszłoroczną wersje książki, jak by ktoś miał smak to sprzedam, a tak w ogóle to lepiej wykupić dostęp do testów BECK na ich stronie, bo książka jest nieporęczna

No akurat ja zaglądam regularnie, zdarza mi się również komuś pomóc, więc dziekuję za radę, ale jej cokolwiek nie rozumiem.

Witam

Trochę z innej beczki

Zajrzałem do kilku pozycji i nigdzie nie znalazłem odpowiedzi niżej postawione pytanie - może ktoś zechce się pochylić (mam nadzieję, że nie naraże się moderatorom co do właściwego działu)

Sprawa wygląda tak:
- wierzyciel kieruje egzekucję prowadzoną na podstawie tytułu wykonawczego p-ko jednemu z małżonków do nieruchomości objętej wspólnością majątkową
- nieruchomość zajęta, wierzyciel poinformowany o treści art 923, małżonek dłużnika zdaje się być bierny
- wierzyciel informuje, że wystąpił o klauzulę wykonalności p-ko małżonkowi dłużnika
- dalej pojawiają się już dwie informacje:
- od wierzyciela, że już ma tytuł z klauzulą p-ko małżonkowi dłużnika i będzie to zaraz składał do komornika;
- i zupełnie przypadkowo wypływa druga informacja, że dłużnik jest już rozwiedziony, zaś w KW widnieje wpis o współwłasności w 1/2 dłużnika i jego małżonka

Moje pytanie dotyczy tylko tego tytułu uzyskanego przez wierzyciela p-ko byłemu już małżonkowi - rozumiem, że wierzycielowi pozostaje sobie tytuł już tylko "schować do szuflady" - nie ma już małżeństwa a i za tym nie ma też wspólności majątkowej więc ten tytuł jest oderwany od rzeczywistości. Dłużnik mniej lub bardziej świadomie "kiwnął" wierzyciela w tej części? Dobrze to rozumiem?
Jakby w oderwaniu trochę od wyżej postawionego pytania szukałem odpowiedzi też w komentarzach do art 930 kpc - chyba nie widzę nic.

Dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam

Hej
Patron ma jak mi się wydaje wyrobione zdanie. Czuję że dostałem zagadkę na sprawdzenie. Jak widzisz próbowałem najpierw samemu coś wymyślić, a tu problem rzuciłem już tylko w ramach ciekawostki.
Nie jest to rozporządzenie nieruchomością po jej zajęciu a i wspólności też już nie ma.

Pozdrawiam

Drodzy koledzy stratujący w tym roku na aplikacje komorniczą czy ktos z Was orientuje sie jaką datę należy wstawić w zgłoszeniu o przystąpieniu na aplikacje komorniczą chodzi dokladnie z którego dnia jest to ogłoszenie Ministra sprawiedliwości i chciałam jeszcze zapytać o orzeczenie lekarskie wymagane wsród dokumentów mi lekarz psycholog wydał zaświadczenie opisowe w który stwierdzil iż, jestem zdolna ale do objęcia urzedu komornika sądowego a nie wykonywania zawodu czy to ma jakieś znaczenie z góry dzięki za odpwowiedź

W ogłoszeniu o egzaminie konkursowym na egz. wstepny na apl. komorniczą jest napisane że trzeba dołączyć :

zaświadczenie o stanie zdrowia ( Od lekarza medycyny pracy i od psychologa upoważnionego do badań psychologicznych osób ubiegajacych się lub posiadajacych pozwolenie na broń)

Wiecie może gdzie można znaleźć wykaz lekarzy i psychologów którzy mogą wystawić takie zaswiadczenie ?

To muszą być 2 osobne zaświadczenia ?

Jaki jest koszt takich zaświadczeń ?

Witam ja właśnie zdobyłam wspomniane zaświadczenie od psychologa wykaz tych psychlogów znalazłam na stronie konistariatu policji co zaś tyczy się zaświadczenia od lekarza medycyny pracy po kolejny papierek dopiero się wybieram, koszt tych zaświadczeń to od psychloga 100zł od lekarza medycyny pracy 50 zł, mam pytanie do osób którzy już otzrymali zaświadczenie od psychologów mi mo wystawił opisowe gdzie po przeprowadzeniu testów osobowości nakreślił moj profil psychologiczny czy Wy również tak macie?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót