Witam
Trochę z innej beczki
Zajrzałem do kilku pozycji i nigdzie nie znalazłem odpowiedzi niżej postawione pytanie - może ktoś zechce się pochylić (mam nadzieję, że nie naraże się moderatorom co do właściwego działu)
Sprawa wygląda tak:
- wierzyciel kieruje egzekucję prowadzoną na podstawie tytułu wykonawczego p-ko jednemu z małżonków do nieruchomości objętej wspólnością majątkową
- nieruchomość zajęta, wierzyciel poinformowany o treści art 923, małżonek dłużnika zdaje się być bierny
- wierzyciel informuje, że wystąpił o klauzulę wykonalności p-ko małżonkowi dłużnika
- dalej pojawiają się już dwie informacje:
- od wierzyciela, że już ma tytuł z klauzulą p-ko małżonkowi dłużnika i będzie to zaraz składał do komornika;
- i zupełnie przypadkowo wypływa druga informacja, że dłużnik jest już rozwiedziony, zaś w KW widnieje wpis o współwłasności w 1/2 dłużnika i jego małżonka
Moje pytanie dotyczy tylko tego tytułu uzyskanego przez wierzyciela p-ko byłemu już małżonkowi - rozumiem, że wierzycielowi pozostaje sobie tytuł już tylko "schować do szuflady" - nie ma już małżeństwa a i za tym nie ma też wspólności majątkowej więc ten tytuł jest oderwany od rzeczywistości. Dłużnik mniej lub bardziej świadomie "kiwnął" wierzyciela w tej części? Dobrze to rozumiem?
Jakby w oderwaniu trochę od wyżej postawionego pytania szukałem odpowiedzi też w komentarzach do art 930 kpc - chyba nie widzę nic.
Dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam