Aplikacja komornicza 2010

• Autor wątku Autor wątku Łokitoki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dlatego napisałem bodajże, bo nie byłem pewien, a nie chciało mi się szukać.

Przepraszam nie chciałam żeby to zabrzmiało jakbym się wymądrzała wręcz przeciwnie chciałam się upewnić bo jutro jadę składać papiery i nie było by dobrze gdybym z Krakowa musiała zawijać do Wawy ;) ( już się boję co o mnie pomyśli lokata )

Wczoraj zlozylem dokumenty osobiscie do Izby.

Do uzytkownikow mniej wiedzacych,albo bardziej sie zastanaaiajacych:

- zaswiadczenia lekarskie o stanie zdrowia i braku przeciw. Do pelnienia obowiazkow komornika sadowego wydaje tylko lek. Med. Pracy. Taki lekarz wydaje takie zaswiadczenia na druku wpisujac zamiast pracodawcy "brak przeciwskazan..."

- psycholog musi miec uprawnienia do badan (pozwolenie na bron). Wydaje zaswiadczenie ze jestescie ok i stawia pieczatke.

- jezeli mieszkacie we wroclawiu katowicach gdansku itd, to niewazne jaki okreg izby, skladacie dokumenty tam w ktorym okregu chcecie pracowac. Ja jestem zmiasta z okregu poznanskiego,a zlozylem do wawy bo tam bede pracowal.

- moze byc poswiadczenie ze ukonczylo sie studia,dyplom pozniej doniesc

A pytałeś może ile dotąd wpłynęło zgłoszeń?

Nie pytalem sie:( zapomnialem, a sam bylem ciekawy.

Co do odplatnosci za zaswiadczenia lek. 100zl zaplacilem za psychologa, a 45 zl za lek. Med. Pracy. Nie musialem robic zadnych badan, jedynie godzinny tescik u psychologa:)

super to ciekawe co teraz skoro mi lekarz medycyny pracy napisal to zaswiadczenie na zwyklej kartce papieru...

nie przejmuj się, ważne żeby pieczątki były ;p

no ja myślę, nie mam zamiaru znowu płacić 50 zł, już wystarczająco mnie uzyskanie wszystkich papierów kosztowało:-o

też składałam dziś papiery i co do zaświadczenia od lek medycyny pracy ja mialam na moim pieczątke przychodnia medycyny pracy i pieczątke lekarza przemysł. nikt mi nie podważył tego niby ale zobaczymy będę czekać w razie czego tzreba będzie uzupełnić braki myślę że już samo zaświadczenie to już może faksem im prześlę jakby było złe

Mysle ze nie bedzie z tym problemu. Gdyby bylo cos nie tak, to pani ktora przyjmowala, od razu zwrocilaby na to uwage. Najwazniejsze ze w terminie zlozony jest wniosek,a co do reszty to zawsze mozna uzupelnic:) a do jakich izb skladaliscie?

Ja Kraków, nie macie czasem wrażenie iż w tym roku na forum udziela się znacznie mniejsza liczba przystępujących do egzaminu konkursowego oceniam biorąc pod uwagę lp chętnych z roku 2010. Ciekawa jestem z czego to wynika jak składałam dokumenty nie czekałam w żadnej kolejce z kolei liczba osób składających piętro wyżej papiery do Okręgowej Izby Radców Prawnych była wysoka. Ale w sumie to standard na radcowska adwokacką notarialną co roku tłumy

Udzielających się jest mniej bo obecnie w tym temacie na forum można znaleźć odpowiedzi na wszystkie pytania odnośnie aplikacji komorniczej wobec czego nie trzeba pytać. Ile będzie zgłoszeń to się dopiero okaże. Oby nie więcej niż w ubiegłym roku, bo wtedy zapewne egzamin będzie trudniejszy.

Ja tez mam takie wrazenie. W innych izbaxh prawdziwe oblezenie,a w naszej spokoj. W dniu kiedy skladalem dokumenty lezalo moze pare wnioskow na biurku. Byla tylko jedna pani do obslugi. Mimo wszystko mam nadzieje ze nie bedzie wysypu w ostatnim dniu,na ostatnia chwile. Widac tez po liczbie osob odwiedzajacych ten watek. I to ma odzwierciedlenie w liczbie wpisow, co swiadczy tez o tym,ze nie zawsze mozna wszystniego sie dowiedziec po tym co juz zostalo napisane (np ostatnie wypowiedzi uzytkownikow troszke starszych;) )

Składając w ubiegłym tygodniu dokumenty do izby warszawskiej, dowiedziałam się, że zgłoszeń jest dużo mniej niż w ubiegłym roku. No, ale zostało jeszcze trochę czasu więc wszystko może się zmienić.
A co do liczby osób udzielających się na forum to może warto byłoby zmienić tytuł wątku na aplikacja komornicza 2011?

ja mam wrażenie, że ponad połowa zgłoszeń nadejdzie do izb w ostatnich dwóch dniach:)

a tak z ciekawości zapytam, pracuje już ktoś z was u komornika? Czy bedziecie czekać na przydział przez izbę po zdanym egzaminie? A tak apropo, to ciężko mi ta nauka idzie. Zabrałem się do tego 2 tygodnie temu i obawiam się , żę troszkę za pózno.

Warloard, miałam zapytać dokładnie o to samo :) Ja na razie nie pracuję u komornika. Dopiero jeśli zdam egzamin zacznę czegoś szukać.

Ostatnia edycja:
z tego co wiem, nie ma wykazu aktów prawnych do nauki na ten egzamin, ale można popatrzeć po pytaniach z ubiegłych lat. Nie widziałem wśród nich żadnego z k.k. z k.p.k. czy k.k.w. to oznacza że te ustawy odpadają? ;)

Witam szanownych kandydatów na aplikantów komorniczych.
Chciałbym się z Wami podzielic pewną refleksją, która może Wam posłużyc przy wyborze aplikacji.
Po reformie Min. Ziobry w 2008 roku zmieniły się zasady naboru i egzaminu końcowego na aplikację komorniczą.
W 2011 roku odbył się pierwszy egzamin końcowy komorniczy na nowych zasadach.
Aby zdac nalezy uzyskac teraz 75 %!!!!!!, tzn. 30 punktów na 40 możliwych.
W tym roku na 50 zdających w całej Polsce egzamin zdało TYLKO ok. 25 osób czyli 50 %!!!
Dla porównania egzamin końcowy radcowski zaliczyło średnio ponad 65%.
Na egzaminie radcowskim trzeba mniej punktów niż na egzaminie komorniczym bo tylko 66%.
Na Egzamin wstępny na aplikację komorniczą trzeba miec tylko 60% punktów.
Wniosek taki, że ministerstwo robi łatwe egzaminy wstępne a bardzo trudne końcowe. Pytanie jaki cel temu przyświeca. Myślę, że nie taki że będziecie dostarczycielami opłat rocznych bez zdanego egzaminu końcowego.
Jest parę dni na refleksję przed złożeniem dokumentacji, pozdrawiam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót