Aplikacja komornicza 2010

• Autor wątku Autor wątku Łokitoki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
W sumie żadna wielka różnica to nie jest. Chyba, że miałoby być znacznie więcej osób niż w latach ubiegłych to wtedy można się spodziewać trudniejszego egzaminu.

Nie wiem o co chodzi z tą ilością chętnych ale składałam dzisiaj dokumenty w Krakowie i podobno na chwilę obecną jest ok 100 osób czyli mniej więcej tyle co rok temu
co do życiorysu to może być w punktach tylko koniecznie trzeba własnoręcznie podpisać (jakby ktoś nie wiedział)

własnoręcznie podpisać? no to kolejną rzecz muszę uzupełnić

Don't worry, ja też. Chociaż żywię nadzieję, że nie będą czepiać się takich pierdół.

informacja z dzisiaj z izby krakowskiej
zgłoszeń jest dużo ponad 100 jak powiedziała pracująca tam pani:)
na pytanie czy moje zgłoszenie odpowiada wymaganiom formalnym, usłyszałem, że nie sprawdzają tego na bieżąco.:(

To nie jest chyba taki duży problem - wypełnić i złożyć dokumenty.
Kilka stron tematu o ...

Pewnie ,że nie problem ale każdy się denerwuje i myślę ,że dlatego mogą się pojawiać głupie pytania na które odpowiedz była już ze sto razy :wink:

@Moritek, na razie ciężko się zmobilizować, jak znam życie cała nauka zostanie na ostatnią chwilę :/

przeczytałem konstytucje i k.c. teraz k.p.c męczę ;-/ czytam 30 artykułów i od razu mi się oczy kleją;p

Ja już drugi tydzień męczę k.s.h. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie handlowka jest najgorszym złem ;)

Biorąc pod uwagę pytania z poprzednich lat wydaje mi się ,że pytania z KSH nie są zbyt trudne tylko podstawy właściwie odpowiedzi można się domyślić mając ogólną wiedzę prawniczą. Ja nie mogę wyjść z KPC a niestety z tego pytania są bardzej szczegółowe zwłaszcza postępowanie egzekucyjne ...wlaśnie robie sobie z tego notatki bo już tak mam ,że moge coś czytać sto razy , a jak nie zapiszę to i tak nie zapamiętam...8-)

Nie ma się co zatrzymywać na dłużej przy ksh, bo z tego rzeczywiście jest mało pytań. Podstawa to kc i kpc, bo z nich jest połowa wszystkich pytań.

ja też tylko czytam, nie licząc kpc:) póki co zrobiłem kostytucje, pp, kpa, kro, kc. Ksh zostawiam na sam koniec bo z tego też jestem kompletna noga:) Z ustaw mam zamiar zrobić ordynację, upadłościowe, o komornikach i sądy powszechne. Zobaczymy co z tego wyjdzie:)

Ostatnia edycja:
Witam wszystkich zestresowanych przed konkursem na aplikacje komornicza...
do waszego grona dołączyłam dzisiaj i muszę przyznać ze czytając wasze dyskusje...można sie naprawdę wiele dowiedzieć... ja tez podchodzę do tej aplikacji... przez 5 lat studiów byłam pewna ze podejdę do aplikacji notarialnej...ze akurat to jest dla mnie...ale DZISIAJ stwierdziłam ze chyba jednak komornicza... wstałam rano załatwiłam wszystkie papierki od reki, zajęło mi to wszystko ok 4 godzin :)
u lekarza medycyny pracy byłam 15 min...owszem zbadał mnie wypełnił wniosek i zajęło mu to chwile :)
psycholog...zrobienie testu :)
odpis aktu urodzenia 10 min. u urzędzie stanu cywilnego
i wniosek o niekaralności...tam panie robiły mały problem, ale chyba tylko dlatego, ze było chwile do godziny 15 i zaraz miały kończyć prace.. :/ ale tez udało się to załatwić :)
jutro składam dokumenty do Warszawy i na 100% takich ludzi jak ja jest duzo duzo wiecej...
ale nie martwcie sie... im będzie nas więcej tym będzie raźniej :P
mam jeszcze pytanie... nie denerwujcie sie bo wiem ze zdawane po raz kolejny pytania was złoszczą...ale odpowiedzi na moje nigdzie nie znalazłam...może przeoczyłam.... dlaczego nigdzie nie ma wykazu aktów prawnych tak jak to jest w innych aplikacjach? skąd mam wiedzieć czego powinnam sie uczyć...OK kc kpc i cala reszta wspomniana przez Was wyżej...ale co jeszcze?? czemu nie podali takiej informacji...chyba najważniejszej...??
pozdrawiam

Rzeczywiście musiałaś przeoczyć, bo sprawa była już wyżej poruszana. Nie ma wykazu, który bezpośrednio wskazuje na konkretny akt. Zajrzyj do art. 29c ustawy o komornikach i egzekucji, w którym określono zakres materiału w sposób opisowy, ale jednoznacznie wskazujący na akty, które powinnaś znać.

Polecam też przejrzeć testy z lat ubiegłych (2008,2009,2010)z nich dokladnie wynika z jakich aktów będą pytania a nawet ile mniej więcej z poszczególnych aktów będzie pytań ;)

w testach stepaniuka macie podane wszytskie potrzebne materialy

Się macie? Co sądzicie o portalu ArsLege? Pozdrawiam ........:)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót