Aplikacja komornicza 2010

• Autor wątku Autor wątku Łokitoki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czyli teza jest taka, że kancelarii komorniczych i komorników jest na rynku wystarczająco dużo, komornicy robią wszystko co się da, a nowe kancelarie (aplikanci, asesorzy etc.) i tak nic więcej nie poradzą?

Ciekawe. Może przynajmniej na maile wysyłane do kancelarii będą umieć odpowiadać, bo z trzech kancelarii z którymi współpracuję (bo muszę) żadna jakoś sobie z tym nie radzi.

Ps. pytanie filozoficzne - czy kancelaria komornicza ktora ma komornika w wieku 60 lat który nie chodzi w teren, jednego asesora który chodzi w teren, oraz ok. 3000 KM na rok jest w stanie te KMy rzetelnie przerobić?

rewt napisał:
Może przynajmniej na maile wysyłane do kancelarii będą umieć odpowiadać, bo z trzech kancelarii z którymi współpracuję (bo muszę) żadna jakoś sobie z tym nie radzi.
To może czas skorzystać z dobrodziejstw art. 8 ust.5 ukse i zmienić kancelarie? ;)

rewt napisał:
Ps. pytanie filozoficzne - czy kancelaria komornicza ktora ma komornika w wieku 60 lat który nie chodzi w teren, jednego asesora który chodzi w teren, oraz ok. 3000 KM na rok jest w stanie te KMy rzetelnie przerobić?
3.000 Km na rok, to nie jest jakiś szczególny wyczyn. To raptem jakieś statystyczne 15 spraw dziennie, a przecież nie w każdej sprawie wierzyciel wnosi o egzekucję z ruchomości lub ustaleń w miejscu zamieszkania dłużnika. Jeżeli więc, oprócz komornika i asesora, w tej kancelarii pracuje jeszcze stab wykwalifikowanych pracowników, to oczywiście, że można.
Ale to oczywiście są to tylko takie filozoficzne rozważania ;)

rewt napisał:
Ciekawe. Może przynajmniej na maile wysyłane do kancelarii będą umieć odpowiadać, bo z trzech kancelarii z którymi współpracuję (bo muszę) żadna jakoś sobie z tym nie radzi.
Niezbyt kodeksowa instytucja, więc zarzutu bym z tego tytułu nie robił.

Bartata napisał:
Niezbyt kodeksowa instytucja, więc zarzutu bym z tego tytułu nie robił.

No i nie jest to zarzut kodeksowy, jest to zarzut z kategorii obsługa klienta. Jeśli przy moim SR będzie pięć kancelarii komorniczych, to wybiorę tą która będzie odpowiadać na maile. Zakładam oczywiście, że prowadzący je komornicy będą mieli świadomość, że wierzyciel to też klient, mimo że rynek specyficzny, a jeśli klienci czegoś oczekują a nie są to oczekiawnia-z-kosmosu, to warto te oczekiwania spełnić, bo w dłuższej perspektywie się to opłaci.

lokata napisał:
To może czas skorzystać z dobrodziejstw art. 8 ust.5 ukse i zmienić kancelarie? ;)

Po trzech próbach, gdzie w jednej kancelarii komornik odpisał że sprawę przeciwko dłużnikowi prowadzić powinien komornik właściwy miejscowo, w drugiej komornik przysłał maila (hoho! - sam przysłał maila), że jego zdaniem egzekucje prowadzone przez komorników właściwych miejscowo są bardziej skuteczne (po miesiącu zwrócił tytuł) doszedłem do wniosku, że te mityczne kancelarie komornicze które nawet na chleb nie mogą zarobić to chyba nie w mojej okolicy i uznałem, że jednak jestem zdanych na współpracę z miejscowymi.

Hmmm... W takim razie faktycznie nie masz szczęścia (lub masz do zaoferowania zupełnie nieatrakcyjne wnioski ;) ) do lokalnych komorników. Aż chciałoby się zapytać w jakim rejonie Polski czeka taki niezagospodarowany egzekucyjnie areał ;).

Południowa część woj. pomorskiego.

Czy wnioski są nieatrakcyjne? Nie wiem - jakie są kryteria oceny takich wniosków? Nie są to na pewno ponowne wnioski po bezskutecznym umorzeniu ani alimenty.

Dziękuję za cenną informację. :)
Jakie są krytaria oceny? Takie same jak we wszystkich innych sferach życia, oczywiście rachunek ekonomiczny ;).
A alimenty potrafią być tak samo rentowne jak każda inna sprawa (a czasem nawet bardziej, ze względu na duże udogodnienie w ich prowadzenia).

Nawiązując do pytań drogą mailową, to moim zdaniem slusznie nie odpisują. Przyczyna tego jest prozaiczna. Brak możliwości pełnej identyfikacji nadawcy, a Giodo w takich sytuacjach bywa bezlitosny. Jedyna opcja jest wprowadzenie przez ustawodawce zmiany pozwalającej na otrzymywanie korespondencji droga mailowa z uwierzytelnionym podpisem elektronicznym z jednaczesna konfiguracja programów egzek. by wiadomość była odrazu widoczna w elektr.sprawie.
Przy Sr w którym ja osobiści funkcjonuje, działa obecnie 3 komorników i niestety żaden z nich nie osiąga wpływów 3000 KM. Maksymalnie 2100-2300. Obsluga takiej ilości KM wiąże sie z zatrudnieniem okolo 10 osób ( w tym ksiegowa, osoby do obsługi sekretarskiej i osoby z merytoryczne) i nie gwarantuje to znaczącego wzrostu dochodów kancelarii. Jesli chodzi o otworzenie nowego rewiru to przez pierwsze 12-15 miesięcy działa on na granicy oplacalności. Dlatego jest coraz wiecej przypadków, że komornicy rezygnują.
Polecam jednak nadal korespondencje tradycyjna forma, gdyż otrzymując pismo zawsze zajrze do sprawy zobacze co sie dzieje i ewentualnie podejme jakieś kroki w sprawie. Nie oszukujmy się nie zawsze jest czas przy innych okazjach żeby to zrobić.
Jesli chodzi o teren - wczoraj przerobilem okolo 14 spraw w terenie i naprawde nie bylo co zabrać. Może pownno sie w ramach zachety zrobić film po jakich miejscach czasami przychodzi nam chodzić, do tego stopnia że czasem sam odór unoszący sie w powietrzu przyprawia o mdlości:o, a przecież protokoly same sie nie napiszą. Mysle ze wiele osób zastanowiłoby sie nad startem na aplikacje.

Nie ma co przesadzać z tą identyfikacją odbiorcy - adres mailowy jest zawsze w naglowku wniosku egzekucyjnego, wiec wiadomo kto jest kim.

Przy okazji prowadzenia jednej ze spraw, gdy asesor miał pytania, to bez problemu znalazł ten adres na papierze, przysłał maila, w 30 minut wyjaśniliśmy wątpliwości, a przy okazji niczyje dobra prawnie chronione nie zostały naruszone. Różnica może była taka, że asesorowi się chciało chcieć - bez urazy.

Przesadzać nie ma co, nie mniej jednak komornik asesor czy aplikant powinien działać zgodnie i w granicach prawa a jak pisalem z uwagi na brak mozliwości pełnej identyfikacji odbiorcy wiadomości nie powinien tego robić moim zdaniem.

Pozatym, oprócz maili są jeszcze setki telefonów i pism. (tak jak zakladales 3000 KM to codziennie wychodzi 10 spraw na same rozmowy, nie licząc osób które przychodzą do kancelarii osobiście) I jakby tak policzyć to naprawde dużo czasu się wytapia na rozmowy itd., który można poświęcić na analizę spraw.

PawelLublin napisał:
Maksymalnie 2100-2300. Obsluga takiej ilości KM wiąże sie z zatrudnieniem okolo 10 osób ( w tym ksiegowa, osoby do obsługi sekretarskiej i osoby z merytoryczne) i nie gwarantuje to znaczącego wzrostu dochodów kancelarii.
10 osób do 2300 Km, to dość sporo.

Jeżeli zaś chodzi o maile, to nie popadałabym w paranoję, też uważan, że całkiem sporo (oczywiście nie wszystkie) kwestii można wyjaśnić i załatwić tą drogą, nie naruszając ustawy o ochronie danych osobowych.

PawelLublin napisał:
Pozatym, oprócz maili są jeszcze setki telefonów i pism. (tak jak zakladales 3000 KM to codziennie wychodzi 10 spraw na same rozmowy, nie licząc osób które przychodzą do kancelarii osobiście)
A tak swoją drogą, to widzę pewną niekonsekwencję, bo jak przez telefon przeprowadzacie pełną identyfikację rozmówcy? ;)

Mnie chodzilo o 10 osob do obslugi 3000 Km rocznie, obecnie mamy jakies 2000 KM i swietnie sobie radzimy w 6 osob ( 4 merytoryczne, ksiegowa, osoba do obslugi biurowej. Przez telefon ja osobiscie nie udzielam inf.za wyajtkiem takiiej iz zapraszam do kancelarii w godzinach urzedowania i czekam jesli juz na 760(1) kpc. wtedy mam porzadek w papierach i wiem ze mi nic nie umknie.

PawelLublin napisał:
swietnie sobie radzimy w 6 osob ( 4 merytoryczne, ksiegowa, osoba do obslugi biurowej.
Ech... Aż mnie nostalgia ogarnęła na wspomnienie o czasach gdy dane mi było pracować w takich kameralnych warunkach... :-)

Dostaliście już może jakieś pismo z Rady? Bo w sumie od 5 sierpnia już 2 tygodnie minęły a tu nic nie przychodzi.

Informacje mają przyjść na dwa tygodnie przed egzaminem tak mi powiedziano jak składałam dokumenty w ustawie o komornikach chyba też tak jest napisane

Ale gdyby były jakieś braki formalne, to wtedy zapewne wcześniej musieliby się odezwać.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót