Aplikacja komornicza 2010

• Autor wątku Autor wątku Łokitoki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ja też jestem ze Śląska, jednak nie chciałem tam robić aplikacji, ponieważ na Śląsku można więcej czubów spotkać jako dłużników niż we Wro i to jest info sprawdzone, a co do opłacania aplikacji przez patronów to kiedyś było to na porządku dziennym, dzisiaj jak znajdziesz komornika, który Ci zapłaci to gratuluję, bo jest to mega rzadkość, przynajmniej we Wro

Co do wynagrodzenia to nastanawiajcie się na minimalną. Niektórzy patroni finansują aplikację, ale jest to coraz rzadsze rzeczywiście. Mi się udało pod tym względem. A co do czubów to wszędzie ich pełno niestety, ten zawód wymaga naprawdę grubej skóry i żelaznych nerwów.

Ostatnia edycja:
kom86 napisał:
A co do czubów to wszędzie ich pełno niestety, ten zawód wymaga naprawdę grubej skóry i żelaznych nerwów.
Ostatnio dłużniczka i jej konkubent / policja po zbadaniu alkomatem podała kolejno: 2,3 i 2,1 promila alkoholu we krwi / zamknęli mnie w mieszkaniu ze sporym psem / mieszaniec wielkości owczarka kaukaskiego /. Policja odpowiedziała na telefon po 20 minutach zapętlonego automatu 'pogotowie policji, rozmowa będzie nagrywana' i ostatecznie pojawiła się po 1,5 godziny. Gruba skóra i żelazne nerwy to niekiedy konieczność.

Czy nikt już tu nie zagląda?
Ja już nie moge patrzeć na kodeksy dlatego robie mniejsze ustawy w zwiazku z tym moje pytanie.Nie jestem w stanie (przynajmniej na potrzeby tego egzaminu) nauczyć się dokładnie takich ustaw jak o VAT, ordynacji itp
Przeglądając pytania doszłam do wniosku ,że pytania z tego typu ustaw są albo z podstaw (organy , podstawowe definicje, strony) albo z egzekucji .
Jeżeli ktoś natrafi w tego typu ustawie na artykuł dot. komorników czy egzekucji może podzieliłby się swoją wiedzą?
np w pytaniach z zeszłego roku art 18 ustawy o VAT, ordynacja podatkowa art.70 o przerwaniu terminu przedawnienia na skutek zastosowania środka egzekucyjnego, co roku (2008,2009,2010) jest pytanie z art 146 z prawa upadłościowego

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie przeczytałam całego wątku, jedynie 10 ostatnich stron więc przepraszam jeśli odpowiedź na moje pytanie padła już wcześniej ale może znajdzie się jakaś dobra dusza, która wie kiedy będzie się można spodziewać wyników egzaminu konkursowego? Zdaję egzamin w Poznaniu ale nie mieszkam na miejscu i jestem ciekawa czy informacja będzie umieszczona w internacie albo czy będzie można uzyskać takową telefonicznie?

kkarolcia102 napisał:
Nie przeczytałam całego wątku, jedynie 10 ostatnich stron więc przepraszam jeśli odpowiedź na moje pytanie padła już wcześniej ale może znajdzie się jakaś dobra dusza, która wie kiedy będzie się można spodziewać wyników egzaminu konkursowego? Zdaję egzamin w Poznaniu ale nie mieszkam na miejscu i jestem ciekawa czy informacja będzie umieszczona w internacie albo czy będzie można uzyskać takową telefonicznie?

w zeszłym roku w dniu egzaminu po godzinie 23.00 wyniki były na stronie Rady Izby w Poznaniu

Wyniki tego samego dnia.
W internecie. W siedzibie Rady Izby Komorniczej w Poznaniu zostanie wywieszona lista.

kkarolcia 102 - czytałaś regulamin ? Mam nadzieję, że do egzaminu przygotowujesz się uważniej.
Link w podpisie ...

Ostatnia edycja:
Wydaje mi się ,że we wszystkich trzech komisjach jest podobnie
a jak u was z formą ;)bo mi już nic nie chce się robić co ma być to będzie
dzisiaj chce jeszcze zajrzeć do ustawy komorniczej , UE, samorządowych i ustrojowych i tyle no chyba ,że będę miała wene to jeszcze pytania z ordynacji

ja tam czytam od niedzieli testy Stepaniuka ale na aplikację notarialna, póki co dobrze idzie (najgorzej rodzinne i opiekuńcze co mnie zdziwiło bo myślałem,że to będzie jedna z mocnych stron ;-) te ustawy z których jest mało pytań to pobieżnie przeglądam, a prawo bankowe itp. w ogóle omijam ;-)

Ja przejrzałem tylko pobieżnie prawo upadłościowe, bo to wielkie jest a max kilka pytań z tego będzie, po macoszemu też sądowoadministracyjne i taką drobnicę - finanse publiczne, bankowe, krs.

chociaż muszę przyznać, że wiadomość o tak wczesnych wynikach mnie zestresowała

warloard napisał:
chociaż muszę przyznać, że wiadomość o tak wczesnych wynikach mnie zestresowała

Po co czekać, od razu wiesz czy idziesz pracować gdzieś do komornika czy dalej na bezrobociu

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót