C
Cognito
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 15
ee jak adik chce przez 4 lata do asesury dochodzic to tez moze
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Dodam, że w każdym zawodzie. Znam takich Panów z doktoratami co to w praktyce ani be, ani me, ani kukuryku.gvizdek napisał:teoretykiem po doktoracie możesz być świetnym, ale praktykiem w tym zawodzie żadnym
vindicatio napisał:To dość paradoksalne, ale komornik poza umiejętnościami interpresonalnymi, organizacyjnymi, dużą wiedzą prawną związaną z post. egz. (i nie tylko) musi znać się na takich 'pierdołach' jak księgowanie, rejestrowanie spraw, a nawet sposób układania zwrotek... to oczywiście po to, żeby pilnować swojego personelu. Tu przydaje się praktyka w kancelarii od stażysty (od zakładania akt, układania poczty i wpinania zwrotek) do asesora!
WDR napisał:Jeśli się nie mylę to trzeba mieć dr hab. żeby się wpisać na listę, czyli lekko licząc ok 8 lat jeżeli pójdzie fenomenalnie, a zarabiać i żyć trzeba...
adik86 napisał:aby dostac się do każdego innego zawodu prawniczego oczywiście wymagane są egz wstępne dla dr, ale nie w zawodzie komornika.. ustawa stanowi że komornikiem może zostac bez aplik bez egz i bez obowiązku 2letniego stażu asesorskiego każdy doktor nauk prawnych. Oczywiscie jesli ktos chce robic dr z uoop albo doktryn bądź tif-u to nie jest to dobry pomysł żeby potem strac się byc komornikiem bo sobie po prostu nie poradzimy w egzekucji, ale jeśli ktoś robi z egz doktorat uważam, że komornikiem będzie po powiedzmy roku asesury dobrym. Moje wątpliwości odnośnie sensu aplikacji biorą się z tego, że mam dobrze płatną pracę (poza prawem totalnie) ale też mam możliwośc robienia doktoratu w dziedzinie która mnie interesuje i profesora który mnie zachęca do tego, jeśli po obronie będę miał jeszcze możliwośc powrotu do komornictwa to tym lepiej. Dr na mojej uczelni kosztuje 2000/semestr
adik86 napisał:dokładnie tak nie wyobrażam sobie że ktoś nie będący przez minimum rok asesorem składa papiery na stanowisko...wydaje mi się po prostu że kotlet to smutny człowiek weekend pozdrawiam i życzę więcej optymizmu, teksty o oderwaniu od rzeczywistości uznaję za komplement
smaczny kotlet napisał:Na jaką listę?? Listę komorników? :lol:
Anna Ww. napisał:Witam ! Może mi ktoś odpowiedzieć na pytanie ile zarabia aplikant komorniczy zaraz po zdanym egzaminie ? Wiem, że w Lublinie i okolicach można liczyć jedynie na podstawę. W sieci znalazłam informacje, że komornik w większym mieście typu Warszawa, Kraków może zarobić ok 2000 zł netto. Czy to prawda ?