Aplikacja komornicza 2010

• Autor wątku Autor wątku Łokitoki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ewelamalinka napisał:
tak jak już pisałam dzisiaj w izbie dowiedziałam się, że w apelacji lubelskiej na 15 osób zdały 2

No to dość dziwne, co piszesz - mnie znajomy mówił coś przeciwnego, że dziś egzamin komorniczy niemal wszyscy zdają...

Informacje napewno sprawdzone bo prosto z Izby w Lublinie,

Hej. Ma ktoś już jakąś informację z izby gdańskiej. Do mnie zdzwonił p. Krzysiu jakiś tydzień temu i kazał uzupełnić dokumenty, ale nic wiecej. W ogóle ktoś z was forumowiczów będzie miał zajęcia w Sopocie? :o

lili.doradca napisał:
Hej. Ma ktoś już jakąś informację z izby gdańskiej. Do mnie zdzwonił p. Krzysiu jakiś tydzień temu i kazał uzupełnić dokumenty, ale nic wiecej. W ogóle ktoś z was forumowiczów będzie miał zajęcia w Sopocie? :o

ja od ponad tyg. posiadam uchwałę od wpisie mojej osoby na listę aplikantów Izby Gdańskiej
z tego co słyszałem zajęcia będą w Sopocie

Witam serdecznie wszystkich już szczęśliwych aplikantów komorniczych!
Mam pytanie do Was. Jeśli ono było już gdzieś zadane, to z góry przepraszam. Czy dostaliście już może plany zajęć? Chodzi mi przede wszystkim o to, czy jest jakaś odgórna zasada odnośnie dnia odbywania zajęć na aplikacji tzn. czy np. zajęcia muszą odbywać się w weekendy czy w każdym regionie jest inaczej?

Zajęcia zaczynają się od stycznia 2011, prawda?

Jest to dla mnie o tyle istotne, że jeśli w przyszłym roku będę się wybierał na aplikację komorniczą, to pokryje mi się ona z 1 semestrem drugich studiów, które są zaoczne i odbywają się raz na 2 tygodnie w soboty i niedziele.

Będę baaaaaardzo wdzięczny za odpowiedź, bo głupio by było porzucać aplikację/drugie studia z tak głupiego powodu jak pół roku zajęć w weekendy.

Z tego co się orientuję to zajęcia odbywają się przeważnie w weekendy tj. piątek sobota ale Izby czasem wyznaczają zajęcia też w innych dniach ale to sporadycznie się zdarza.

Z Izby lubelskiej dowiedziałam się , że zajęcia będą tylko w soboty od 9 do 14

licząc na zajęcia w Sopocie, pozdrawiam wszystkich podlegających Izbie Gdańskiej ;)

Dzięki za odpowiedzi co do czasu prowadzenia zajęć :)

Jakoś będe musiał to przełknąć - w końcu to tylko 1 semestr :)

Mam pytanie odnośnie miejsca odbywania zajęć. Z tego co się orientuje w Poznaniu wniosek o wpis złożyło 18 osób, natomiast w Szczecinie na dzień 19.11 tylko 9 (przy czym termin do składania dokumentów upływa z końcem listopada). Czy ktoś się orientuje gdzie mają być zajęcia dla obu izb? Zarówno w Szczecinie jak i Poznaniu czy gdzieś razem?

Z tego co się orientuję to przynajmniej w Izbie szczecinskiej Rada przyjeła że szkolenia będą organizowane jeżeli aplikantów będzie co najmniej 10 lub 11 nie pamiętam dokładnie a jeżeli jest mniej to łączą szkolenia

Rada w Sz-n ma taki luz, że nie zważają na 30-dniowy termin wpisu na listę albo mają umiejętność zaginania czasoprzestrzeni bo wpisy będą dopiero w połowie grudnia.

tak ale ja osobiscie uwazam ze to dobrze ze nas nie cisneli z terminem to i uchwaly w tej sprawie pozniej, a ludzie mieli czas zeby sie ogarnac z tematem

Izba Gdańska wczoraj podejmowała uchwały o wpisaniu na listę, wysłała od razu powiadomienia do patrona ;) do Sopotu prowadzi ładna droga :)

a pytaliście się może, ile osób złożyło wnioski o wpis na listę aplikantów właśnie do izby gdańskiej?

Ja mam pytanie do osób pracujących już w kancelariach komorniczych , mianowicie co należy do waszych obowiązków? Od 1 grudnia zaczynam pracę w ramach aplikacji i trochę się denerwuję , że nie będę umiała sobie poradzić .

Ewelinkamalinka spokojnie przecież wszystko będą ci tam tłumaczyć przeważnie zaczyna się od zorientowaniu się w obiegu akt w kancelarii, przynajmniej było tak ze mną i moimi znajomymi no a później to po kolei będą ci pokazywac na co należy zwracać uwagę jak bierzesz akta do ręki, zaliczka zapytania zajęcia itp. spokojnie parę miesięcy i załapiesz wszystko.

ewelamalinka napisał:
trochę się denerwuję , że nie będę umiała sobie poradzić .
zwrotkę w akta każdy umie wczepić..;) niestety takie są najczęściej początki

myślę, że jest duże prawdopodobieństwo, że przyszły aplikant zacznie od zakładania spraw, a nie od zwrotek :) szczególnie w obliczu zbliżającej się statystyki ;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót