Aplikacja komornicza 2010

• Autor wątku Autor wątku Łokitoki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ja jednak sądzę, że zszywacz rozgrzeje się do czerwoności w związku z końcem roku właśnie i setkami listów wysyłanych w Polskę

U nas tylko jedna osoba zajmuje się zwrotkami i układa je, a wczepiane są do akt dopiero, gdy zachodzi taka potrzeba, jako że do bieżącej obsługi wystarcza nam informacja w systemie. Nadal obstawiam zakładanie spraw przez nowe osoby:)

zależy ile jest spraw w kancelarii. Jezeli roczny wpływ to 1000 spraw, to jedna osoba by starczyła, ale jak ma się wpływ na poziomie 6000 lub nawet dwa razy tyle, to napewno zacznie się od układania ukochanych:mad:zwrotek.

Czy coś już wiadomo jak będą się odbywały zajęcia na I roku aplikacji w Warszawie. Kiedy mamy składać wnioski o identyfikatory?

i jak z tymi osobami, które miały pracować od grudnia? co dostaliście?;)

co dostaliście do robienia? ;) wiem, że to mało prawniczo zabrzmiało... Zatem zapytam raz jeszcze: jaki jest Wasz zakres obowiązków?;)

Ja jestem jedyną aplikantką w kancelarii , więc narazie dowiedziałam się, że będę miała szeroki zakres obowiązków . Zaczynam od zakładania spraw, pisanie pism , potem wysłuchania dłużników, wierzycieli, szeroko pojęta praca administracyjno-biurowa

Powiedzmy, że na dzień dzisiejszy uważam ,że miałam szczęście. Jestem z lubelszczyzny, więc jak dostałam wynagrodzenie wyższe od minimalnego , które podobno w woj.lubelskim jest normą i własny pokój w kancelarii to duży plus. Narazie się uczę..)

wbrew ogólnej opinii - jest dużo do nauki ;) ale to dobrze, że jesteś zadowolona:) pozdrowienia znad morza :)

i tak nikogo tu nie ma i brak jest dyskusji - są raczej pytania, bez odpowiedzi..

hehehe, no co? przecież toczyły się burzliwe dyskusje na temat wyobrażeń o zawodzie, oczekiwań i mitów i doświadczenie nowych osób w pracy w zawodzie komornika może być dla kogoś co najmniej interesujące, jeśli nie przydatne;) a pytania bez odpowiedzi dotyczyły osób, które się zapisały, ile jest takowych w danej izbie, jak z zajęciami, itp. itd. Tego typu pytania nadal pozostają bez odpowiedzi;)

ale ok, porozmawiajmy o orzeczeniu TK dotyczącym pieczątkowej klauzuli, która nie jest ważna i ma zostać zastąpiona odrębnym postanowieniem... ;)

kaprys napisał:
ale ok, porozmawiajmy o orzeczeniu TK dotyczącym pieczątkowej klauzuli, która nie jest ważna i ma zostać zastąpiona odrębnym postanowieniem... ;)

Temat poruszony ostatnio na zajęciach dla aplikantów I roku w Warszawie. Reasumując wypowiedź sędziego prowadzącego zajęcia - rewolucji nie ma; całość skończy się dodaniem szablonu odpowiedniego postanowienia i tyle.

u_b_e_k napisał:
Temat poruszony ostatnio na zajęciach dla aplikantów I roku w Warszawie. Reasumując wypowiedź sędziego prowadzącego zajęcia - rewolucji nie ma; całość skończy się dodaniem szablonu odpowiedniego postanowienia i tyle.

No dobra będzie szablon i po problemie. A co z:
Art. 795. § 1. Na postanowienie sądu co do nadania klauzuli wykonalności przysługuje zażalenie.
§ 2. Termin do wniesienia zażalenia biegnie dla wierzyciela od daty wydania mu tytułu wykonawczego lub postanowienia odmownego dla dłużnika - od daty doręczenia mu zawiadomienia o wszczęciu egzekucji.

Czy dłużnik będzie mógł złożyć dwa razy zażalenie - raz jak sąd wyda postanowienie a drugi raz jak otrzyma od komornika zawiadomienie o wszczęciu. Zastanawiam się ;)

Pozwolisz kolego, że pokornie zapytam: Dlaczego dwie szanse na złożenie zażalenia dla dłużnika-skąd to w Twojej ocenie wynika?:what:

Pozdrawiam

z tego co wiem to w Szczecinie na aplikacje zadeklarowało się ponad 20 osób

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót