Aplikacja komornicza 2010

• Autor wątku Autor wątku Łokitoki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Santo_Subito napisał:
Mógłby ktoś napisać jak wygląda przejęcie rewiru jesli osoba jest po aplikacji np adwokackiej i chce zostac komornikiem?
Ustawa o komornikach sądowych i egzekucji:
Przepis prawny:
Art. 10. 1. Na stanowisko komornika może zostać powołana osoba, która:
1) posiada obywatelstwo polskie;
2) ma pełną zdolność do czynności prawnych;
3) posiada nieposzlakowaną opinię;
4) nie była karana za przestępstwo lub przestępstwo skarbowe;
5) nie jest podejrzana o przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego lub przestępstwo skarbowe;
6) ukończyła wyższe studia prawnicze w Rzeczypospolitej Polskiej i uzyskała tytuł magistra prawa lub zagraniczne studia prawnicze uznane w Rzeczypospolitej Polskiej;
7) jest zdolna ze względu na stan zdrowia do pełnienia obowiązków komornika;
8 ) odbyła aplikację komorniczą;
9) złożyła egzamin komorniczy;
10) pracowała w charakterze asesora komorniczego co najmniej 2 lata;
11) ukończyła 26 lat.
(...)
3. Wymogi, o których mowa w ust. 1 pkt 8 i 9, nie dotyczą osób, które ukończyły aplikację sądową, prokuratorską, adwokacką, radcowską lub notarialną i zdały wymagany egzamin, oraz osób, które w okresie nie dłuższym niż 8 lat przed złożeniem wniosku o powołanie na stanowisko asesora komorniczego pracowały co najmniej 5 lat na stanowisku referendarza sądowego.

Nie o to mi chodziło, tekst ustawy znam, zastanawiam się w jaki sposób przejmują formalnie rewir, skoro każdy komornik ma swojego asesora. Wydaje mi się, że właśnie ów asesor przejmie rewir, więc miejsca dla osób które nie są komornikami nie ma.

Santo_Subito napisał:
skoro każdy komornik ma swojego asesora. Wydaje mi się, że właśnie ów asesor przejmie rewir, więc miejsca dla osób które nie są komornikami nie ma.
Ministerialna loteria. Żaden asesor nie może być pewien że obejmie stanowisko po swoim szefie. Takie same szanse (paradoksalnie) ma osoba o którą pytasz. Piszę paradoksalnie bo jednak tak być nie powinno. Niestety często gęsto ciężko wychwycić "klucz" wg. którego stanowisko jest przyznawane.

Chciałam tylko zwrócić uwagę, że osobę, która jedynie odbyła aplikację np. adwokacką ale adwokatem nigdy nie została, obowiązuje wymóg z art.10 ust.1 pkt 10 ukse czyli dwuletnia asesura.

Mam drobne pytanko do tegorocznych aplikantów z apelacji poznańskiej, dostaliście już może jakieś pismo z izby w sprawie zajęć, ich terminów itd.?

z góry dzięki za odp:)

a ja mam pytanie do starszych kolegów- czy aplikanci mają jakieś ślubowanie?i czy dostajemy jakieś legitymacje/identyfikatory?

heniu666 napisał:
a ja mam pytanie do starszych kolegów- czy aplikanci mają jakieś ślubowanie?i czy dostajemy jakieś legitymacje/identyfikatory?
Ustawa się kłania ;)
Art. 17a ust 2.
Ślubowania nie ma.

Bartata napisał:
Ustawa o komornikach sądowych i egzekucji:
Przepis prawny:
Art. 10. 1. Na stanowisko komornika może zostać powołana osoba, która:
1) posiada obywatelstwo polskie;
2) ma pełną zdolność do czynności prawnych;
3) posiada nieposzlakowaną opinię;
4) nie była karana za przestępstwo lub przestępstwo skarbowe;
5) nie jest podejrzana o przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego lub przestępstwo skarbowe;
6) ukończyła wyższe studia prawnicze w Rzeczypospolitej Polskiej i uzyskała tytuł magistra prawa lub zagraniczne studia prawnicze uznane w Rzeczypospolitej Polskiej;
7) jest zdolna ze względu na stan zdrowia do pełnienia obowiązków komornika;
8 ) odbyła aplikację komorniczą;
9) złożyła egzamin komorniczy;
10) pracowała w charakterze asesora komorniczego co najmniej 2 lata;
11) ukończyła 26 lat.
(...)
3. Wymogi, o których mowa w ust. 1 pkt 8 i 9, nie dotyczą osób, które ukończyły aplikację sądową, prokuratorską, adwokacką, radcowską lub notarialną i zdały wymagany egzamin, oraz osób, które w okresie nie dłuższym niż 8 lat przed złożeniem wniosku o powołanie na stanowisko asesora komorniczego pracowały co najmniej 5 lat na stanowisku referendarza sądowego.

dr wykladajacy na WPiA powiedzial na wykladach ze po administracji rowniez mozna zdawac na aplikacje komornicza..

Santo_Subito napisał:
Mógłby ktoś napisać jak wygląda przejęcie rewiru jesli osoba jest po aplikacji np adwokackiej i chce zostac komornikiem?
Tak jak każde inne "przejęcie".
Jakieś konkretne pytania ?

Nie, to nieprawda.
Art. 10 ust. 6 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji stanowi że na komornika może być powolana osoba, która "ukończyła wyższe studia prawnicze w Rzeczypospolitej Polskiej i uzyskała tytuł magistra prawa lub zagraniczne studia prawnicze uznane w Rzeczypospolitej Polskiej".

To jednoznacznie wyklucza absolwentów innych kierunków studiów. Twój wykładowca ma nieco nieaktualną wiedzę, bo tak jak on mowi bylo do 2008 roku, do nowelizacji wspomnianej ustawy o komornikach.

buddy_law napisał:
Nie, to nieprawda.
Art. 10 ust. 6 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji stanowi że na komornika może być powolana osoba, która "ukończyła wyższe studia prawnicze w Rzeczypospolitej Polskiej i uzyskała tytuł magistra prawa lub zagraniczne studia prawnicze uznane w Rzeczypospolitej Polskiej".

To jednoznacznie wyklucza absolwentów innych kierunków studiów. Twój wykładowca ma nieco nieaktualną wiedzę, bo tak jak on mowi bylo do 2008 roku, do nowelizacji wspomnianej ustawy o komornikach.

czyli ja ta administracje na WPiA moge sobie wsadzic ... ;/ ?

Jeśli planujesz być komornikiem to owszem, możesz sobie wsadzić :)

buddy_law napisał:
Jeśli planujesz być komornikiem to owszem, możesz sobie wsadzić :)

zostaje mi jeszcze rzeczoznawca, doradca podatkowy (?), doradca finansowy, zarzadca nieruchomosci :-x ?

Nie wiem czy to odpowiedni temat na to, ale odpowiem. Radziłbym Ci przede wszystkim poczytać ustawy o wymienionych wyżej zawodach. Znalazłbyś odpowiedż na Twoje pytania.

Doradcą podatkowym może być każdy z wyższym wykształceniem, kto zda egzamin i zrobi praktykę- osobiście znam doradcę podatkowego po geografii.

Doradca finansowy nie musi mieć żadnego kierunkowego wykształcenia, nawet w ogóle nie musi mieć wyższego. Moi koledzy na studiach dorabiali jako doradcy finansowi (za podłe pieniądze zresztą).

Rzeczoznawca z tego co wiem to podyplomówka i egzamin państwowy.
Co do zarzadcy nieruchomości nie mam pojęcia.

buddy_law napisał:
Nie wiem czy to odpowiedni temat na to, ale odpowiem. Radziłbym Ci przede wszystkim poczytać ustawy o wymienionych wyżej zawodach. Znalazłbyś odpowiedż na Twoje pytania.

Doradcą podatkowym może być każdy z wyższym wykształceniem, kto zda egzamin i zrobi praktykę- osobiście znam doradcę podatkowego po geografii.

Doradca finansowy nie musi mieć żadnego kierunkowego wykształcenia, nawet w ogóle nie musi mieć wyższego. Moi koledzy na studiach dorabiali jako doradcy finansowi (za podłe pieniądze zresztą).

Rzeczoznawca z tego co wiem to podyplomówka i egzamin państwowy.
Co do zarzadcy nieruchomości nie mam pojęcia.

bardzo dziekuje przejrze te ustawy zapewne na dniach, gdy akurat bede przygotowywal sie do zaliczen i egzaminow..

W tym roku kończę prawo i poważnie zastanawiam się nad aplikacją komorniczą, wobec tego mam pytanie do aplikantów komorniczych. Jak wygląda w praktyce Wasza praca w kancelarii komorniczej, czym się zajmuje aplikant, na jakie może liczyć zarobki, jaka atmosfera, jak sam poziom trudności aplikacji, ogólne wrażenia? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek odpowiedzi.

Co do zarobków poczytaj inne posty , ogólnie są marne , za aplikację trzeba płacić ok 500zł miesięcznie. Wybierając aplikację raczej nie sugerowałabym się zarobkami .

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót