Aplikacja komornicza 2011 - dla tych co zdali

• Autor wątku Autor wątku volvos24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
V

volvos24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam,

jak wygląda dalsza procedura po zdaniu egzaminu?

Tzn wiadomo zajęcia zaczynają się 1 stycznia ale co trzeba złożyć do izby:
czy jeżeli nie mamy patrona to ma być to wniosek o jego wyznaczenie?
Czy mamy wnieść o wpis na listę aplikantów itd itd?

Sugeruję patrona poszukac sobie samodzielnie. A i oczywiście gratuluję wszystkim zdanego egzaminu! :)

Ostatnia edycja:
Tak ale w razie nie możności znalezienia patrona jak postępować z izbą?

"postępować z izbą" ??
ochłonąć radzę ...

po pierwsze- czekać na uchwałę komisji egzaminacyjnej o uzyskaniu pozytywnego wyniku z egzaminu konkursowego- powinniście ją dostać pocztą w ciągu tygodnia-max dwóch- jest to dowód na zdany egzamin wstępny na aplikację.
po drugie- jeśli ktoś jeszcze nie pracuje w kancelarii- od jutro na własną rękę zacząć szukać pracodawcy-patrona. Zadanie macie trudne, aczkolwiek nadal wykonalne, biorąc pod uwagę fakt, że zdawalność na komorniczą w tym roku wyniosła około 80% spośród 639 kandydatów i że duża cześć z tych, którzy zdali nigdy nie pracowała w kancelariach, w zeszłym roku też był spory nabór, chłonność tego rynku ograniczona jest ilością Komorników to macie troszkę pod górkę.
po trzecie- zadzwonić do biura swojej właściwej Rady Izby i zapytać jakie dokumenty przygotować do wniosku o wpis na listę aplikantów i jaki jest końcowy termin złożenia tego wniosku- między poszczególnymi Izbami są nieznaczne różnice, ale tak mniej więcej z lat ubiegłych czas na złożenie tego wniosku to koniec listopada, no i wniosek ten musiał w większości Izb ( nie wiem czy nie we wszystkich) zawierać zgodę patrona na zatrudnienie w charakterze aplikanta. Raczej Rady Izb nie wyznaczają patronów, chociaż najlepiej zadzwonić po prostu do swojej Rady Izby i zapytać jaką mają praktykę w takich przypadkach.

Gratuluje wszystkim zdanego egzaminu, życzę dużo wytrwałości!

Pewnie kiedyś przydzieli, pytanie tylko gdzie i jakiego ;)

ja bym raczej w tym roku radziła liczyć na własne umiejętności poszukiwania patrona, Rada Izby to nie pośredniak ;P

co racja to racja, jednak Izba nie zostawi aplikanta. Gorzej dla aplikanta jak dostanie patrona w okręgu, ale na drugim końcu ;D

moja sytuacja wygląda tak, że w tamtym roku dostałem się na komorniczą, ale jej nie zacząłem- teraz się zastanawiam co robić- zaczynać komorniczą czy jeszcze spróbować, poświęcić się rok i podejść do adw (na którą w tym roku brakło mi 2pkt) .. ...jakie są Wasze opinie ?
... to nie jest tak, że mi się komornictwo nie podoba- wręcz przeciwnie, pracowałem u komornika na studiach i było w porządku...ale po pierwsze nie wiem czy ta branża ma przyszłość.
Po noweli komornicy dostali mocno po kieszeni, jak chcesz wyjść na swoje to teraz musisz być hurtownikiem, a to nie łatwe, a po 2gie z komornictwem łączą się różne niedogodności takie jak: czekanie na rewir i ewentualne otrzymanie go "za lasami, za górami"...
a tak przede wszystkim...to przez ostatni rok badzo spodobała mi się perspekywa adwokatury... także nie wiem co robić :/

jeśli teraz zacznę aplikację komorniczą i znajdę etat zgodnie z ustawowym wymogiem to postąpie trochę nielogicznie- zapłacę za komorniczą, będę pracował u komornika i zrezygnuje tym samym z lepszych pieniędzy z aktualnej pracy...i będę się modlił żeby to poszło w błoto przez to że dostane się w 2012 na aplik..

najgorsze by było jakby komornicza mi przepadła... wg ustawy 2 lata na wpis ? czyli kiedy najpóźniej ? wrzesień 2012 wniosek o wpis i styczeń 2013 początek zajęć ?

a jak potem nie znajdę patrona ? 2 lata mi przelecą i zostanę na lodzie ? ehh

egzamin ważny jest 2 lata, w praktyce wygląda to tak, że jeśli nie złożyłeś wniosku o wpis na listę aplikantów w zeszłym roku ( aplikanci 2011-2012), to w tym roku masz ostatnią szansę (aplikanci 2012-2013). Jeśli nie zaczniesz aplikacji od stycznia 2012 -egzamin przepada.

Adik86 - Na twoim miejscu składałbym CV do komornika. Będąc assesorem można zdawać jeszcze na aplikację radcowską.

Sam zastanawiam się czy nie obrać tej drogi. Wiem, że jest ciężko, ale czy życie jest łatwe ?

Tym bardziej, że skąd pewność, że za rok się dostaniesz na aplikację adwokacką ?? - trochę ten test przypomina totolotek . Jednak z perspektywy czasu żałuję, że rok temu nie startowałem na aplikację komorniczą a właśnie startowałem na adwokacką (byłem tak przybity, że nic mi się nie chciało ). W przyszłym roku już bym był prawie na końcu aplikacji ,a tak to muszę zadowolić się tym co mam.

Z całą pewnością praca komornika do łatwych nie należy , ale w obecnym czasie jest to jednak alternatywa, bo przecież nie każdy może być adwokatem czy radcą prawnym

Teraz też jestem przybity, ale chyba tym, że nigdzie nie próbowałem.

Ostatnia edycja:
gość2011 napisał:
egzamin ważny jest 2 lata, w praktyce wygląda to tak, że jeśli nie złożyłeś wniosku o wpis na listę aplikantów w zeszłym roku ( aplikanci 2011-2012), to w tym roku masz ostatnią szansę (aplikanci 2012-2013). Jeśli nie zaczniesz aplikacji od stycznia 2012 -egzamin przepada.

jesteś pewny ? myślałem, że mogę za rok !!

zadzwoń najlepiej do właściwej dla Ciebie Izby, ale tak się niestety liczy te dwa lata.

możliwe...ale to trochę głupio
:/ w ustawie jest że możesz się wpisać w 2 lata od wyników konkursowego- my dostaliśmy wyniki w uchwale z początku października 2010 więc wg kc wpis do początku października 2012 powinno być !

dzwoniłem do izby i babka mnie wyśmiała- wg niej nie ma żadnych wątpliwości- dostałem wynik 27 wrzesień 2010 i do 27 wrzesień 2012 mam czas na zgłoszenie się, jak to zrobię zacznę aplik w styczniu 2013

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót