Aplikacja komornicza 2011 - dla tych co zdali

• Autor wątku Autor wątku volvos24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
wiadomo, że kiedyś było inaczej, zwykli pracownicy ładnie zarabiali, natomiast asesorzy i aplikanci to już nie mówię nawet.. a teraz to jest tak jak pisałem

lokata napisał:
Muszę przyznać, że to bardzo dojrzałe podejście.
Nie można jednak popadać ze skrajności w skrajność i wiedzieć kiedy zacząć płynnie przechodzić od czasu siewu do czasu zbiorów - to taka mała rada od (chyba) starszej koleżanki (bardzo możliwe, że zupełnie niepotrzebna, bo pewnie sam doskonale o tym wiesz ;) )
Bez obaw, starsza koleżanko, mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że najpodlejsze chwile mam już za sobą. ;) Odnosząc się do wstępu rozważań malwian - nic dodać, nic ująć. Tak na marginesie, przebrnąłem wczoraj przez tegoroczny test i jego poziom był raczej podobny do ubiegłorocznego. Zaskoczyła mnie spora dawka KRiO.

malwian napisał:
wiadomo, że kiedyś było inaczej, zwykli pracownicy ładnie zarabiali, natomiast asesorzy i aplikanci to już nie mówię nawet..
Ja tam dalej znam zwykłych pracowników, asesorów i aplikantów, którzy ładnie zarabiają, więc może nie generalizujmy ;)

Czy w trakcie aplikacji można zmienić patrona?
Gratuluję, wszystkim:)

a teraz może pytanie praktyczne - jak wygląda komplet dokumentów jakie należy złożyć razem z wnioskiem o wpis na listę aplikantów i do kiedy to trzeba zrobić ? Chodzi mi konkretnie o Izbę Gdańską, rok temu ponoć trzeba było tam składać te same dokumenty co na egzamin, wiecie z badaniami odpisami dyplomu itp

czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na temat wykładni przepisu, który przywołałem na 3ciej stronie tematu ? z góry dziękuje

Nie mam nic wspólnego z aplikacją komorniczą, ale wydaje mi się że sprawa jest jasna. W tego typu sprawach należałoby stosować zasady liczenia terminów z prawa administracyjnego, a te chyba nikomu nie sprawiają trudności. Co prawda w kpa nie ma przepisu dotyczącego liczenia terminów określonych w latach, ale można tu posiłkowo korzystać z art. 112 kc, czyli termin oznaczony w latach kończy się z upływem dnia który datą odpowiada początkowemu dniowi terminu.
Moim zdaniem nie ma wątpliwości że termin dwuletni rozpoczynający się np. 10 września 2011 upływa 10 września 2013.

dziękuje, dokładnie tak też uważam i nie rozumiem co tu może budzić wątpliwość- dokładniej chodzi o wrzesien 2010 i wrzesien 2012 .. a czy praktycznie znajdzie się tu taka osoba, która dostała się na aplikację i złożyła wniosek po 2 latach ?

Przykład biurokratycznego absurdu. Dzwonię do Izby Gdańskiej z pytaniem o dokumenty jakie należy załączyć do wniosku o wpis na listę aplikantów. Pada odpowiedz - ten sam zestaw co na egzamin. Dzwonię od Izby Poznańskiej gdzie zdawałem egzamin z prośbą o zwrot dokumentów na potrzeby wpisu na listę. Pada odpowiedź - nie możemy nic Panu oddać bo to egzamin państwowy, musi Pan kompletować wszytko od początku. Znów zaczyna się bieganina po lekarzach, odpis z uczelni wyciągnąć, odpis aktu urodzenia etc. Dobrze że o wniesienie opłaty w takiej wysokości jak na egzamin nie wołają :mad:

luk84 napisał:
Przykład biurokratycznego absurdu. Dzwonię do Izby Gdańskiej z pytaniem o dokumenty jakie należy załączyć do wniosku o wpis na listę aplikantów. Pada odpowiedz - ten sam zestaw co na egzamin. Dzwonię od Izby Poznańskiej gdzie zdawałem egzamin z prośbą o zwrot dokumentów na potrzeby wpisu na listę. Pada odpowiedź - nie możemy nic Panu oddać bo to egzamin państwowy, musi Pan kompletować wszytko od początku. Znów zaczyna się bieganina po lekarzach, odpis z uczelni wyciągnąć, odpis aktu urodzenia etc. Dobrze że o wniesienie opłaty w takiej wysokości jak na egzamin nie wołają :mad:
Mnie też wydaje się ,że to strasznie głupie ...Pamiętam ,że pani psycholig która mi wystawiała zaświadczenie powiedziała ,że jeżeli za kilka miesięcy będę potrzebowała znowu to mi wystawi gratis ;),ale nie wiem czy to będzie konieczne bo na stronie izby katowickiej jest informacja :

"Do wniosku kandydat obowiązany jest załączyć aktualne zaświadczenie o niekaralności oraz oświadczenie, że przeciwko niemu nie jest prowadzone postępowanie karne o przestępstwo skarbowe ścigane z oskarżenia publicznego lub przestępstwo skarbowe a także zdjęcie do legitymacji."

nie jest napisane nic o zaświadczeniach od psychologa ,czy lekarza

Informacja z Izby Szczecińskiej:

Zgodnie z art. 29 ust. 6 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji wpis na listę aplikantów komorniczych następuje na podstawie uchwały rady izby komorniczej, w której rada zobowiązana jest wskazać komornika, w którego kancelarii aplikant komorniczy jest albo zostanie zatrudniony.
Osoba, która będzie odbywać aplikację u komornika w apelacji szczecińskiej składa wniosek o wpis na listę aplikantów do Rady Izby Komorniczej w Szczecinie najpóźniej do końca listopada (liczy się data wpływu).
Należy złożyć następujące dokumenty:
1. wniosek,
2. kwestionariusz osobowy (plik do pobrania znajduje się na stronie Izby),
3. zaświadczenie o niekaralności (art. 29 ust. 9 ustawy),
4. oświadczenie, że nie jest przeciwko wnioskodawcy prowadzone postępowanie karne o przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego lub przestępstwo skarbowe (art. 29 ust. 9 i 10 ustawy),
5. dwa zdjęcia (akta+identyfikator),
6. kserokopię dowodu osobistego.
Jeżeli wnioskodawca jest lub będzie zatrudniony w kancelarii komorniczej, we wniosku powinien wskazać komornika, u którego będzie odbywał aplikację. W tym przypadku, do wniosku, należy również załączyć zgodę komornika na zatrudnienie wnioskodawcy w charakterze aplikanta komorniczego.

Tak samo było w zeszłym roku, nie chcieli żadnych zaświadczeń od lekarza i psychologa.

@luandzia - Trudno żeby było...skoro w ustawie też ni ma.

Cóż, radzę podzwonić po swoich Izbach i dopytać. Kontrolnie zadzwoniłem do Szczecina i Wa-wy i dostałem odpowiedź taką jak w Gdańsku i Poznaniu - komplet dokumentów takich jak na egzamin.

no niech sobie nie żartują, że miałbym kolejne 280 zł na badania wydać ;-/

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót