Aplikacja komornicza cz. II

• Autor wątku Autor wątku Master Piernik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Master Piernik

Master Piernik

Stały bywalec
Odpowiedzi
543
RE: Aplikacja komornicza

To chyba dobry moment na otworzenie drugiej części wątku o aplikacji komorniczej. Ag_Maz

niedobruch napisał:
Bez przesady chłopcy, pod nikogo się nie podszywam ... Tak więc jeśli zdawałes/as w krakowie to nie możesz mieć patrona np z gdańska tylko w grę wchodzi podkarpacie, małopolska i śląsk. Sama nad tym ubolewam :/

Ja zdawałem w Wawie i mimo wszystko postaram się znaleźć patrona podlegającego pod Izbę Gdańską, po prostu tak mi wygodniej, jeżeli się uda podpisać umowę o patronat wtedy wysyłam wniosek do Izby Gdańskiej-raczej nie powinni odmówić wpisu na listę aplikantów bo nie będą mieli tego jak uargumentować a poza tym art 29 pkt 8 uoks jest na moją korzyść :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
sukur napisał:
nigdzie nie napisałem, że na umowie mam 2000 zł....tyle będe dostawał - a umowa jest na kwotę trochę niższą. Mi to nie przeszkadza. Rejent nie ściemniaj, że jakiś asesor pracuje za mniej niż 3 tys. na ręke. Poza tym jeśli umiesz liczyć i znasz przepisy, można mniej więcej obliczyć ile taki średni komornik wyciąga miesięcznie.... więc stać ich na dobre wypłaty dla pracowników.

Jasne.......jestem pewien,że wiesz lepiej niż ja...jeszcze raz gratuluję Tobie patrona OFF

sukur napisał:
nigdzie nie napisałem, że na umowie mam 2000 zł..

Cofnij się 3/2 strony

sukur napisał:
Poza tym jeśli umiesz liczyć i znasz przepisy, można mniej więcej obliczyć ile taki średni komornik wyciąga miesięcznie....
A wiesz też jakie ponosi koszty? ;)

Master Piernik napisał:
Ja zdawałem w Wawie i mimo wszystko postaram się znaleźć patrona podlegającego pod Izbę Gdańską, po prostu tak mi wygodniej, jeżeli się uda podpisać umowę o patronat wtedy wysyłam wniosek do Izby Gdańskiej-raczej nie powinni odmówić wpisu na listę aplikantów bo nie będą mieli tego jak uargumentować a poza tym art 29 pkt 8 uoks jest na moją korzyść :)

Masz rację art. 29 pkt 8 jest na naszą korzyść ale w takim razie dlaczego w izbie lubelskiej do której chciałabym się przenieść dostałam info, że jest to niemożliwe ? Powinni się przecież zgodzić bo wiążę się to z dodatkową kasą:rolleyes: Przeczytaj dokładnie art. 29 pkt 6 uoks
Może być też tak, że niewłaściwa izba odmówi wpisu na listę a wtedy rok w plecy ;/

Może w poprzednim roku ktoś miał podobny problem ? Jeśli tak to proszę o wypowiedzenie się w tej kwestii.

Jak wygląda kwestia przeniesienia dokumentów między izbami komorniczymi dla których właściwa była ta sama komisja egzaminacyjna np. zdałem na aplikację w Krakowie, ale pracę i patrona mam w Katowicach ?

Strona Rady w Poznaniu: (to z zeszlego roku chyba zostalo)

Zgodnie z art. 29 ust. 6 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji wpis na listę aplikantów komorniczych następuje na podstawie uchwały Rady Izby Komorniczej, w której Rada zobowiązana jest wskazać komornika, w którego kancelarii aplikant komorniczy jest albo zostanie zatrudniony.
Osoba, która będzie odbywać aplikację u komornika w apelacji poznańskiej składa wniosek
o wpis na listę aplikantów do Rady Izby Komorniczej w Poznaniu
najpóźniej do końca listopada (liczy się data wpływu).
Jeżeli wnioskodawca jest lub będzie zatrudniony w kancelarii komorniczej, we wniosku powinien wskazać komornika, u którego będzie odbywał aplikację. W tym przypadku, do wniosku, należy również załączyć zgodę komornika na zatrudnienie wnioskodawcy w charakterze aplikanta komorniczego.

Z niebieskiego wynika, ze tylko Poznan, z zielonego, ze nie ma to znaczenia wg mnie :).

Kolor czerwony jest zarezerwowany na potrzeby moderacji. Ag_Maz

Pytanie do starszych kolegów - czy za aplikację można płacić ratalnie, czy tylko całość płacimy? Nie mogę znaleźć info nigdzie...

salyga44 napisał:
Pytanie do starszych kolegów - czy za aplikację można płacić ratalnie, czy tylko całość płacimy? Nie mogę znaleźć info nigdzie...

Zależy od uchwały Rady Izby...

Salyga44, w Warszawie można płacić w ratach, najczęściej zgadzają się na zaproponowany przez aplikanta harmonogram.

Liczę właśnie na "ludzkie" podejście w tej kwestii ze strony Izby:) Pewnie dopiero o opłatach dowiemy się w styczniu? Z tego co pamiętam, to w zeszłym roku w listopadzie było jakieś spotkanie organizacyjne. Ale w tym jakoś cisza, więc chyba ta forma nie przyjęła się...

W zeszłym roku pismo w sprawie opłat za aplikację dostaliśmy dopiero w lutym lub marcu. Spotkanie z aplikantami było w listopadzie, a info o nim dostaliśmy mailem z kilkudniowym wyprzedzeniem.

Składał ktoś już dokumenty do Izby? To oświadczenie patrona to ma być takie normalne czy coś dziwnego musi zawierać?
pozdrawiam

Czy wszystkie Izby wymagaja odpis dyplomu ukonczenia studiow :D? Mi moja uczelnia powiedziala, ze dostane pod koniec listopada dyplom :o

Jak Wam idą poszukiwania patrona? Z moich obserwacji wynika, że w związku z przesyceniem rynku aplikantami kancelarie robią sobie rekrutacje zastrzegając 2-3 tygodniowy termin na podjęcie decyzji kogo zatrudnić... A może takie praktyki tylko w małopolsce?
Dodam, że wcześniej (tj. na długo przed egzaminem) "znalazłem" patrona, ale w związku ze zmniejszeniem wpływu nie może sobie jednak pozwolić na drugiego aplikanta... :rolleyes:

_Maciek napisał:
Jak Wam idą poszukiwania patrona? Z moich obserwacji wynika, że w związku z przesyceniem rynku aplikantami kancelarie robią sobie rekrutacje zastrzegając 2-3 tygodniowy termin na podjęcie decyzji kogo zatrudnić... A może takie praktyki tylko w małopolsce?

A co się dziwisz jak do kancelarii wpływa 20-30 podań o aplikację. Tak jest w całej Polsce ;)

Niekoniecznie w całej Polsce. Ja spotkałem komornika w mieście wojewódzkim, do którego wpłynęło tylko jedno podanie.

jak wygląda rekrutacja? odpytywanie czy po prostu rozmowa? dużo się nachodziliście zanim znaleźliście patrona? mi niestety jeszcze nie udało sie nikogo znaleźć, a byłem u wszystkich komorników w mieście i okolicach w których chciałbym pracować.

Ja znalazłem patrona za pierwszym podejściem także nie ma zasady. Z tego co widziałem to potwierdza się to co mówicie tj. ciężko znaleźć patrona w dużym mieście np. we Wrocławiu. Ale wiem, że w mniejszych miejscowościach jest łatwiej w Legnicy bez problemu znalazł się dla mnie patron :) chyba najlepszym sposobem jest wysłanie aplikacji do poszczególnych komorników pocztą, osobiście gdy roznosiłem swoje cv-łaki to nie spotkałem żadnego komornika w kancelarii :)

rozmawiałem z kilkoma komornikami, z których każdy mówił to samo- tzn. brak zapotrzebowania. tylko jeden nosił się z zamiarem zatrudnienia 1 os ( jeżeli sie odezwie to pod koniec października). objeździłem sąsiednie miejscowości ale sytuacja sie powtarza. brak zainteresowania. chciałbym uniknąć sytuacji, gdzie rzucą mnie 150km od msc studiów, jednak wydaje sie to nieuniknione. do kiedy trzeba właściwej radzie odpisać ze wskazaniem komornika, lub prośbę o przydzielenia?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót