Aplikacja komornicza cz. II

• Autor wątku Autor wątku Master Piernik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,

Kiedy mogę napisać od Izby wniosek o rozłożenie opłaty za aplikację na raty ?

Jakieś podpowiedzi co do konkretów typu [na ile rat mogę je rozłożyć itd]

Z tego co wiem to wnioskować o raty można po otrzymaniu z izby informacji nt. wysokości opłaty i terminu płatności. Jeśli chodzi o ilość rat, ich wysokość itd. to jest w gestii izby i pewnie każda ma jakieś swoje praktyki. W krakowskiej praktykuje się rozłożenie opłaty jedynie na dwie raty.

A jak wygląda opłata w gdańskiej Izbie?

Druga sprawa. Wiem, że ustawowo Izba podejmuje uchwałę o wpisie na listę aplikantów w ciągu 30 dni od dnia złożenia wniosku, ale jak to wygląda w rzeczywistości? Trzyma się sztywno tego terminu czy szybciej podejmuje uchwałę? Pytanie skierowanie głównie do osób, które już otrzymały uchwałę z Izby.

Polaaaaa napisał:
A jak wygląda opłata w gdańskiej Izbie?

Druga sprawa. Wiem, że ustawowo Izba podejmuje uchwałę o wpisie na listę aplikantów w ciągu 30 dni od dnia złożenia wniosku, ale jak to wygląda w rzeczywistości? Trzyma się sztywno tego terminu czy szybciej podejmuje uchwałę? Pytanie skierowanie głównie do osób, które już otrzymały uchwałę z Izby.

U mnie od wysłania dok do otrzymania uchwały minęło ok 1,5 tygodnia :)

Dzięki Placek za odpowiedź-BTW kiedy dostaniemy info o opłatach ?

U mnie trwało to 3 tygodnie, ale pewnie dlatego, że wniosek złożyłem dość szybko.
Gdzieś, chyba na forum wyczytałem, że o opłatach izba informuje w okolicach stycznia-lutego.

Ja składałam wniosek pod koniec października i dzisiaj doszła do mnie decyzja o wpisie (do patrona również). Jestem z izby katowickiej.

Master Piernik napisał:
Witam,

Kiedy mogę napisać od Izby wniosek o rozłożenie opłaty za aplikację na raty ?

Jakieś podpowiedzi co do konkretów typu [na ile rat mogę je rozłożyć itd]

Kontaktowałam się dzisiaj z Izbą Gdańską. Jeżeli chodzi o raty, to wniosek o rozłożenie na raty składamy do końca grudnia (przy czym na początku grudnia przyślą nam jeszcze stosowną informację o opłatach, ale oczywiście jak ktoś chce to może wysłać ten wniosek do izby już teraz):) wniosek powinien zawierać uzasadnienie (trudna sytuacja finansowa itd. itd....). nie pytałam na ile rat rozkładany jest koszt szkolenia - powiedziano mi tylko, że "każdy przypadek rozpatrywany będzie indywidualnie";)

Witam,
także proszę o informację, czy są tutaj osoby, które nadal nie mają patronów.
Osoby takie proszę o informację na PW - mam listę komorników, którzy zadeklarowali chęć objęcia patronatem aplikantów.

Może najlepiej byłoby gdybyś wkleił ten wykaz na forum albo przynajmniej miasta, w których mają oni swoje kancelarie (siedziby) :)

Możliwe - jednak jest to forum prawne, nie słup z ogłoszeniami.
Zresztą w jednorewirowych miastach, podanie miasta byłoby jednoznaczne ...

Co do rozłożenia opłat na raty- w Katowicach powiedziano mi, ze juz mozna wniosek skladac, rozkladaja na 3 raty, pierwsza platna do konca stycznia.

Ktoś z obecnych aplikantów Izby Gdańskiej może powiedzieć ile jest zjazdów na I roku aplikacji rocznie ???

a co to za pytanie? zajęcia są co dwa tygodnie za wyjątkiem lipca, sierpnia i września

Czy ktoś dziś był na spotkaniu Izby Warszawskiej? Co ciekawego mówili? jakieś info?

blokers15
my dostaliśmy rozpiskę zajęć na całe dwa lata aplikacji - kiedy są, ile trwają, kto je prowadzi, na jaki temat i mówią, że warto ją zachować, ponieważ pytania na egzamin są właśnie z tego materiału

niektórzy musieli brać urlop na dni zjazdów.. mam nadzieję, że Twoje pytanie nie było tym spowodowane..

kaprys napisał:
niektórzy musieli brać urlop na dni zjazdów.. mam nadzieję, że Twoje pytanie nie było tym spowodowane..

tylko i wyłącznie chodziło mi o odpowiedź w tej kwestii, bo niewiem czy wystarczy mi urlopu na cały rok żeby być na piątkowych zjazdach ;/

salyga44 napisał:
Czy ktoś dziś był na spotkaniu Izby Warszawskiej? Co ciekawego mówili? jakieś info?

To samo co poprzednio, że wszyscy komornicy wypełnili obowiązek więc oni nie mogą nic zrobić. Osób była zaledwie garstka, więc początkowo pan przewodniczący uznał to za dobry znak, ale ktoś mu to wyprostował. Tak więc zapraszają za rok, albo sugerują spełnianie się w innej aplikacji.

Pomocy... gdzie w lodzi

odbywaja sie zajecia na aplikacji komorniczej.... dzieki z gory

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót