Aplikacja komornicza cz. II

• Autor wątku Autor wątku Master Piernik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Pytania z tych aktów prawnych w latach poprzednich dotyczyły w zdecydowanej większości zagadnień podstawowych, szczególnie przepisów ogólnych ww. regulacji.
Nawet jeżeli ktoś nie znał odpowiedzi na pytanie testowe, to mógł ją drogą eliminacji poprawnie udzielić.
Poziom trudności i szczegółowości pytań na aplikację komorniczą jest zdecydowanie niższy niż na aplikację adwokacką, radcowską i notarialną.

Czy jest większa różnica między wydaniem 2012 książki Stepaniuka a 2013? W cenie jest, warto przepłacać?

Mam pytanie o badania psychologiczne na terenie Łodzi - czy możecie polecić jakiegoś psychologa? Jak w ogóle wyglądają takie badania,czego się spodziewać?:confused:

czy jeżeli będę zdawał w komisji egzaminacyjnej z siedzibą w Poznaniu obejmującą obszar właściwości izb komorniczych w Poznaniu oraz we Wrocławiu to oznacza że, mogę wpisać się do jednej z tych izb według własnego uznania? czy już w zgłoszeniu o przystąpieniu do egzaminu muszę wskazać konkretną izbę i jest to wybór wiążący?

z góry dziękuje za odpowiedź

Bardzo proszę kogoś zorientowanego, ile punktów należało dotychczas zdobyć, aby zdać egzamin konkursowy na aplikację komorniczą? Wychodzi na to, że zgodnie z ustawą z dnia 13 czerwca 2013 r. o zmianie ustaw regulujących wykonywanie niektórych zawodów punktacja ta została podniesiona do 100 punktów, chyba, że się mylę i dotychczas to było również 100 punktów? Wyżej wspomniana ustawa w artykule dotyczącym komorników wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia, czyli na wrześniowym egzaminie konkursowym należy zdobyć z testu już te 100 punktów, a nie, np. 75, jak to najprawdopodobniej było dotychczas?
Będę wdzięczna za odpowiedź kogoś, kto się orientuje i proszę jednocześnie o powstrzymanie się od zbędnych komentarzy, bo pytam, aby się utwierdzić w mojej interpretacji, a nie po to, aby kogoś urazić.

jola116 napisał:
Bardzo proszę kogoś zorientowanego, ile punktów należało dotychczas zdobyć, aby zdać egzamin konkursowy na aplikację komorniczą? Wychodzi na to, że zgodnie z ustawą z dnia 13 czerwca 2013 r. o zmianie ustaw regulujących wykonywanie niektórych zawodów punktacja ta została podniesiona do 100 punktów, chyba, że się mylę i dotychczas to było również 100 punktów? Wyżej wspomniana ustawa w artykule dotyczącym komorników wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia, czyli na wrześniowym egzaminie konkursowym należy zdobyć z testu już te 100 punktów, a nie, np. 75, jak to najprawdopodobniej było dotychczas?
Będę wdzięczna za odpowiedź kogoś, kto się orientuje i proszę jednocześnie o powstrzymanie się od zbędnych komentarzy, bo pytam, aby się utwierdzić w mojej interpretacji, a nie po to, aby kogoś urazić.

Aktualnie trzeba zdobyć 90 punktów na 150, jak Bronek podpisze ustawę deregulacyjną i wejdzie ona w życie przed egzaminem wrześniowym to wymagany próg punktowy będzie zwiększony do 100

AlexNotman napisał:
Czy jest większa różnica między wydaniem 2012 książki Stepaniuka a 2013? W cenie jest, warto przepłacać?

Wydanie z 2012 nie uwzględnia zmian w kpc i innych, których chyba było sporo.

Co do zasady tak, tylko że akurat ta ustawa wchodzi w życie 30 dni od dnia ogłoszenia, więc jeszcze nie wszystko jest przesądzone. Zależy kiedy ustawa zostanie przedstawiona prezydentowi do podpisu, kiedy prezydent ją podpisze ( ma 21 dni ) i kiedy ustawa zostanie ogłoszona ( ma być ogłoszona niezwłocznie). Jeżeli zostanie ogłoszona przed 31.08.2013 to jesteśmy w d..e. Swoją drogą za...sta deregulacja, jak będzie trzeba zdobyć 100 pkt zamiast 90 pkt to dostęp do zawodu napewno będzie łatwiejszy.

Ustawa została uchwalona przez Sejm 13.06.więc Bronek już pewnie nad nią debatuje,kto wie może TK,albo veto będzie:winko:
// Moim zdaniem zmiany idą w dobrym kierunku,większy próg punktowy ,ale za to łatwiejszy egzamin komorniczy no i możliwość przejścia do innego zawodu po 2óch latach na stanowisku komornika-> adwokat,radca

Moim zdaniem jeżeli na tegorocznym egzaminie będzie trzeba zdobyć 100 pkt wiele osób zrezygnuje z podejścia do Aplikacji komorniczej i wybierze inną. Dla mnie to dobrze.

Bielas23 napisał:
Moim zdaniem jeżeli na tegorocznym egzaminie będzie trzeba zdobyć 100 pkt wiele osób zrezygnuje z podejścia do Aplikacji komorniczej i wybierze inną. Dla mnie to dobrze.

Też mam taką nadzieję:cool:

Jest jeszcze jedno pytanie. W "ustawie deregulacyjnej" odpada obowiązek zaświadczenia o stanie zdrowia psychicznego od psychologa. Natomiast takie zaświadczenie będzie potrzebne od zwykłego lekarza medycyny pracy, co wiąże się z mniejszymi kosztami. Tylko pytanie czy w izbie podczas składania dokumentów będą respektowali nowe regulacje, bo z nimi to różnie bywa.

Bielas23 napisał:
Jest jeszcze jedno pytanie. W "ustawie deregulacyjnej" odpada obowiązek zaświadczenia o stanie zdrowia psychicznego od psychologa. Natomiast takie zaświadczenie będzie potrzebne od zwykłego lekarza medycyny pracy, co wiąże się z mniejszymi kosztami. Tylko pytanie czy w izbie podczas składania dokumentów będą respektowali nowe regulacje, bo z nimi to różnie bywa.

Przyłączam się do pytania kolegi//

I jeszcze jedno pytanie. Na stronie ministerstwa została opublikowana lista aktów prawnych z których będą pytania na egzaminie wstępnym, Jak to się ma do tego, że ta ustawa przecież jeszcze nie obowiązuje!!!. Jak to jest możliwe, że ministerstwo działa na podstawie ustawy, której de facto nie ma!!!!!! To złamanie w biały dziań podstawowych zasad prawnych. Wyobraźcie sobie teraz sytuację, że na egzaminie dostaliście 99 punktów ( a wymagane do zdania było 100). Okazało się, że w teście było 5 pytań z aktu, który nie był objęty wykazem. Odwołujecie się od wyniku na tej podstawie i co? Odwołanie nie zostanie uwzględnione, dlatego, że na gruncie obowiązującego prawa Minister nie miał obowiązku publikowania listy obowiązujących aktów pranych. W normalnym kraju taka zmiana weszła by w życie w cełości od 1 stycznia 2014 ( tak jak jest w przypadku zmian w maturach)

link do listy. To jest śmieszne: " Zgodnie z treścią art. 29b ust. 10 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o komornikach sądowych i egzekucji (Dz. U. z 2011 r. Nr 231, poz. 1376, z późn. zm.) w brzmieniu nadanym przez art. 11 pkt 10 ustawy z dnia 13 czerwca 2013 r." taki drobny szczegół , że ustawa nie obowiązuje chyba umknął w ministerstwie.

W podanym wyżej wykazie nie ma takich aktów prawnych jak:

1. Ustawa o SN
2. Prawo bankowe
3. o swobodzie działalności gospodarczej
4. o finansach publicznych
5. prawo o postępowaniu przed SA
5. wojewodzie i administracji rządowej w województwie
6. o służbie cywilnej
7. Kodeks Etyki Zawodowej

Jest to dość dziwne, bo pytania z w/w aktów zawsze była na każdej aplikacji. Teraz to ja już nie wiem, czy uczyć się z tych aktów czy nie. Jak myślicie?

Ostatnia edycja:
jak dla mnie to znak że, ustawa jednak wejdzie przed egzaminem. opublikowali żeby termin był zachowany i nikt później nie powoływał się na to że, nie było listy aktów...
ewentualnie dmuchają na zimne...

ponawiam pytanie bo gdzieś umknęło w gąszczu rozmów o deregulacji...

czy jeżeli będę zdawał w komisji egzaminacyjnej z siedzibą w Poznaniu obejmującą obszar właściwości izb komorniczych w Poznaniu oraz we Wrocławiu to oznacza że, mogę wpisać się do jednej z tych izb według własnego uznania? czy już w zgłoszeniu o przystąpieniu do egzaminu muszę wskazać konkretną izbę i jest to wybór wiążący?

z góry dziękuje za odpowiedź

Powiem ci jak było rok temu na aplikacji notarialnej . We wniosku można było od razu zadeklarować, że w przypadku pozytywnego zdania egzaminu wstępnego deklaruje, że będę odbywał aplikację na terenie np. Warszawskiej izby notarialnej. Powtarzam, można było. Jeżeli nie zadeklarowałeś w/w sytuacji, zapewne taką deklarację należy złożyć przy wniosku o wpis na listę aplikantów w danej izbie.

dzięki

w przypadku komorniczej wzór wniosku jest jasno określony (nie wiem czy przy notarialnej też tak jest)

http://www.nettax.pl/serwis/imgpub/du/2007/244/1801_1.pdf

i teraz nie wiem czy mam tam wpisać Poznań i to znaczy że, mogę mieć patrona tylko z obszaru izby Poznańskiej? czy wtedy w grę wchodzi też obszar izby Wrocławskiej

jakby ktoś zdawał rok temu lub miał wiedzę na ten temat to proszę o info

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót