Aplikacja komornicza cz. II

• Autor wątku Autor wątku Master Piernik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
No wpisujesz w okręgu właściwości izby komorniczej w Poznaniu, ul. Głęboka 4, 61-553 a patrona możesz mieć z obszaru właściwości izb komorniczych Poznania i Wrocławia. Analogicznie zdający np. w Krakowie mogą mieć patrona z okręgu rzeszowskiego.

Witajcie,
jestem nowa na forum więc proszę o wyrozumiałość:)
Pytanie do przyszłych aplikantów w Warszawie: czy posiadacię wiedzę gdzie na terenie Warszawy przyjmuje psycholog i lekarz med.pracy ktory wydaje zaświadczenie o zdolności do wykonywania pracy komornika?
Jestem z poza Warszawy- stąd moje pytanie?

Znam osoby, które zdawały w Poznaniu a są na liście w Izbie Łódzkiej. Nie ma z tym żadnego problemu więc zachęcam do zdawania po prostu tam, gdzie macie najbliżej. Zdacie egzamin to w ciągu tygodnia/dwóch dostaniecie informację z wynikiem pisemnie do domu. Z tym idziecie do dowolnie wybranej Izby, gdzie się wpisujecie. Izba ma za to 4800 zł więc każda chętnie Was przyjmie - nie jest ważne gdzie zdajecie egzamin.

Znam co najmniej 3 osoby, które zdawały w Poznaniu, a są wpisani na listę w Łodzi.

W Gdańsku twierdzą, że mają być dwa zaświadczenia: od lekarza medycyny pracy i od psychologa. Czy w innych izbach jest to samo?

Znam osoby, które zdawały w Poznaniu a są na liście w Izbie Łódzkiej. Nie ma z tym żadnego problemu więc zachęcam do zdawania po prostu tam, gdzie macie najbliżej. Zdacie egzamin to w ciągu tygodnia/dwóch dostaniecie informację z wynikiem pisemnie do domu. Z tym idziecie do dowolnie wybranej Izby, gdzie się wpisujecie. Izba ma za to 4800 zł więc każda chętnie Was przyjmie - nie jest ważne gdzie zdajecie egzamin.

Czyli po zdanym egzaminie wstępnym bez problemu moge sie wpisywać do izby np. warszawskiej i tam szukać patrona mimo zdawania w Krakowie? Czy dopiero jest to możliwe w trakcie aplikacji po wyrażeniu zgody obu izb?

http://orka.sejm.gov.pl/Druki7ka.nsf/Projekty/7-020-702-2013/$file/7-020-702-2013.pdf

Nieciekawe wieści. Trzeba się chyba jeszcze zastanowić nad wyborem aplikacji... Tylko obecnie chyba wszędzie zaczyna wiać biedą.

Skoro to projekt całego klubu PO to nie ma nawet takiej opcji, że to nie przejdzie. Poza tym za tą ustawą podniesie każdy rękę bo to poprawne politycznie. Pomijając, że 3% to kiepski żart to ta propozycja jest bardzo nielogiczna. Jeśli zakładamy, że wynagrodzenie zależne jest od nakładu pracy to gdzie są rozwiązania wprowadzające wynagrodzenie przy bezskutecznej egzekucji. Przecież w tych przypadkach komornik też pracował a nic nie zarabia. Ktoś chyba niestety nie rozumie na czym polega ten mechanizm...

Z tym idziecie do dowolnie wybranej Izby, gdzie się wpisujecie. Izba ma za to 4800 zł więc każda chętnie Was przyjmie - nie jest ważne gdzie zdajecie egzamin.

Wg. izby warszawskiej, nie ma takiej możliwości. Miła Pani stwierdziła, iż o wpis na listę aplikantów mogą się ubiegać osoby, które obejmuje obszar właściwości izb komorniczych w Warszawie, w Łodzi, w Lublinie oraz w Białymstoku.

No i wszystko jasne, Prezydent RP podpisał ustawę deregulacyjną więcej info

zatem obowiązuje nas 100 pkt

kto z was w związku z powyższym rezygnuje ze wstępnego na komorniczą?, ja się zastanawiam.

A co z badaniami od psychologa -nadal obowiązują?

Wg. nowego art. 10 ust.1 pkt. 7:posiada zdolność psychiczną i fizyczną pozwalającą na pełnienie obowiązków komornika, którą ustala lekarz medycyny pracy.

Ja już wcześniej zrobiłem badania u psychologa, także mam to i to.

Natomiast mam pytanie, czy ma ktoś pojęcie czy zmienił się skład z zeszłego roku układający test na egzamin wstępny? Bo nie wiem do końca jak to jest.

komplet dokumentów do izby należy dostarczyć do 6 sierpnia, ustawa wchodzi w życie najwcześniej 9 sierpnia więc przy " rejestracji" obowiązują stare przepisy.

jak do 6? trzeba zadzwonić do izby i dopytać o te badania...
Termin do złożenia zgłoszenia o przystąpieniu do egzaminu konkursowego na aplikację komorniczą upływa w dniu 9 sierpnia 2013 r.

sorry toma, masz rację do 9 pomyliłem się.

ale to nic nie zmienia, bo prezydent podpisał ustawę 9.07 a ona obowiązuje 30 dni od dnia ogłoszenia, a ogłoszenia jeszcze nie było.

Dzwoniłem właśnie do Izby komorniczej w Warszawie, wymagają komplet dokumentów na starych zasadach, więc badania u psychologa obowiązują... Kto już był na takich badaniach w Łodzi? na czym polegają takie badania? Może ktoś poleci jakiegoś :cool:

Pozdrawiam

Czy ktoś robil już badania u psychologa w Warszawie za cenę niższą niż 200,00zł ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót