Aplikacja komornicza cz. II

• Autor wątku Autor wątku Master Piernik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
witajcie ;)

w poprzednich latach była możliwość dostarczenia zaświadczenia, iż kandydat na aplikację obroni się przed egzaminem; orientuje się ktoś czy w tym roku też istenieje taka możliwość? Ze względu na zawirowania w papierach, okazało się że mam do zdania jeszcze jeden egzamin we wrześniu i tym samym bronię się jakoś w połowie września.

hobgobllin napisał:
witajcie ;)

w poprzednich latach była możliwość dostarczenia zaświadczenia, iż kandydat na aplikację obroni się przed egzaminem; orientuje się ktoś czy w tym roku też istenieje taka możliwość? Ze względu na zawirowania w papierach, okazało się że mam do zdania jeszcze jeden egzamin we wrześniu i tym samym bronię się jakoś w połowie września.

Istnieje taka możliwość, zamiast dyplomu lub jego odpisu, można złożyć zaświadczenie, z którego wynika, iż kandydat zdał wszystkie egzaminy i odbył praktyki przewidziane w planie wyższych studiów prawniczych oraz ma wyznaczony termin egzaminu magisterskiego. Warunkiem dopuszczenia do egzaminu wstępnego takiego kandydata jest złożenie przez niego w siedzibie komisji kwalifikacyjnej nie później niż 7 dni (17 września 2011 r.) przed terminem egzaminu wstępnego oryginału albo urzędowego odpisu dyplomu albo poświadczonej notarialnie kopii oryginału lub urzędowego odpisu dyplomu lub zaświadczenia o zdaniu egzaminu magisterskiego

Hobgoblin robiłeś już badania psychologiczne?

Przepraszam, nie zauważyłem, że chodzi o egzamin, niestety wszystkie papiery do 9 sierpnia musisz zlozyc, jest wyjątek jeśli chodzi o obronę mgr.to możesz mieć we wrzesniu, wtedy skladasz zaswiadczenie o ktorym pisalem w poprzednim poscie. W twojej sytuacji mozesz podejść do egzaminu konkursowego dopiero za rok:rolleyes:

Super :D muszę podziękować paniom z dziakanatu... Właśnie miałam zabrać się za ogarnianie zaświadczeń i innych rzeczy, ale w takim wypadku już mi nie potrzebne. Ten psycholog to jakiš specjalistyczny musi być? Co patrzysz na kleksy i jakie wiążą się z tym odczucia?
Btw. Zastanawiam sie ile w zasadzie pieniędzy trzeba przeznaczyć, 800
Opłata, 50zaświadczenie o niekaralności...

Ostatnia edycja:
z tego co wiem tylko na aplikacje ogolna mozna dosłac dyplom do wrzesnia a na komornicza i inne trzeba do sierpnia, a jak ktos nie pracuje w kancelarii komorniczej to szczerze odradzam, nie znajdziecie sobie patronow;] komornicy teraz oszczedzaja;]

Witam Forumowiczów Serdecznie!

Co do wcześniej wspomnianych kosztów przez hobgobllin, to mnie skompletowanie wszystkich dokumentów kosztowało ok. 1200 zł (800 zł opłata, 50 zł niekaralność, 250 zł badania plus odpis aktu urodzenia i zdjęcia- 60 zł).

Co do wypowiedzi manny88, to proponowałabym przystopować z dołowaniem innych użytkowników, gdyż sama jestem przykładem na to, że można znaleźć sobie patrona nie pracując wcześniej w kancelarii komorniczej. Twoja wypowiedź miała chyba na celu zniechęcenie ludzi do startu na aplikację.

Mimo wszystko Serdecznie Pozdrawiam :)

Jak sie jest dobrym to sie zawsze znajdzie prace, niezaleznie czy ktos szuka czy nie.

może inaczej - manny88 z jakiego jesteś okręgu? wiadomo że w różnych sytuacja ze znalezieniem patrona kształtuje się nieco odmiennie...

Tylko jak przejdzie ten projekt, a na pewno przejdzie, który został złożony w sejmie to komornicy zaczną zwalniać masowo, nie ma co ukrywać. Oczywiście Warszawa, Gdańska, Kraków, Poznań i inne największe ośrodki się obronią, ale w innych będzie tragedia. Czy w tego nie widzicie(albo nie chcecie widzieć), że w skrajnych przypadkach opłata będzie pięciokrotnie mniejsza?
Patrona i tak wyznaczy rada więc nie ma co się stresować. Zniechęcanie innych nic nie da bo tendencja masowej aplikacji komorniczej jest nieunikniona. Chyba,że ktoś pójdzie po rozum do głowy i zacznie robić nie uwłaczający studentom prawa egzamin konkursowy.

W malych kancelariach zostanie komornik/asesor/ksiegowa i pracownik biurowy. To wystarczy gdy oplata zmaleje. Kwestia tez wplywu.

Jezeli wejdzie zapis z ta splata w ciagu 2 tygodni i oplata 3% to firmy, ktore naprawde posiadaja pieniadze nie beda placic spraw od 10000 do 200000. Nie bedzie im sie oplacalo. Lepiej pieniedzmi obracac, chocby na lokatach itd. Duza firma ma wydluzone terminy platnosci - np. 60 dni albo dluzej. Potem dostana ponaglenie. Potem druga firma musi do sadu po nakaz, potem klauzula - to trwa od 3-5 miesiecy! firma o dobrej plynnosci finansowej nie bedzie sie oplacalo placic od razu - wjedzie komornik, wplaca od razu, dostanie 3%.

A powiedzcie mi czy ktos sie orientuje i myslal o tych zmianach - czy w ciagu tych pierwszych 2 tygodni mozna bedzie przeprowadzac inne czynnosci? Czy tylko wezwanie i czekanie czy dobrotliwie wplaca? Co w sytuacji jak dzien pozniej wplaci 95% zadluzenia i trzeba rozksiegowac to w ciagu 4 dni - liczyc oplate 3% czy 15%? Bo jak doplaci brakujace 5% do konca 14 dniowego terminu to powinna byc oplata 3% wedlug mnie.
Pomysl jest tragiczny. Wprowadzic sztywna oplate z kazdego skladniku na poziomie 12-13% i nie bedzie problemu z kombinowaniem.

Cześć! Wiecie może jaki format zdjęć i ilość jest wymagana do zgłoszenia?

Co do zmiany ustawy to faktycznie jest nieciekawa. Ale od kilkunastu lat zmniejszają opłaty a kancelarie nadal się utrzymują. Niestety skończyły się złote czasy gdy opłata była na poziomie 21% i 7 % zaliczki. Łza się kręci w oku ;)

Czesc, moglibyście mi poradzic co trzeba dokładnie wpisac na samym poczatku we wniosku o zgoszenie na egzamin konkursowy?
Chodzi mi o wykropkowane miejsca ponizej:

W związku z ogłoszeniem Ministra Sprawiedliwości z dnia............................(Biuletyn Informacji Publicznej z dnia.......................................) zgłaszam przystąpienie do egzaminu konkursowego itd itp

hmmm, wyszperałem ze te dwie daty są te same, ogłoszenie MS było 29.04.2013r. i BIP z tego samego dnia sie wpisuje, jak macie lepsze wiadomosci dajcie znac

Jedna sztuka, format standardowy jak np. do legitymacji.

prostuję 2 zdjęcia przepraszam za zamieszanie

Ostatnia edycja:
okreg wrocławski i poznański szczerze odradzam, ale jak uważacie że celowo chcę zniechęcić no to już nic nie poradzę, sami się przekonacie, Komornicy teraz ostro oszczędzają i jeszcze na zjazdach im Krajowa rada sugeruje by nkogo nie zatrudniali nowego bo gorsze czasy ida;/

Dziękuję za odpowiedź:) Mam jeszcze jedno pytanko do tego zdjęcia... poza standardowa, bez odkrytego lewego ucha itd;p

MajkJaro napisał:
W malych kancelariach zostanie komornik/asesor/ksiegowa i pracownik biurowy. To wystarczy gdy oplata zmaleje. Kwestia tez wplywu.

Jezeli wejdzie zapis z ta splata w ciagu 2 tygodni i oplata 3% to firmy, ktore naprawde posiadaja pieniadze nie beda placic spraw od 10000 do 200000. Nie bedzie im sie oplacalo. Lepiej pieniedzmi obracac, chocby na lokatach itd. Duza firma ma wydluzone terminy platnosci - np. 60 dni albo dluzej. Potem dostana ponaglenie. Potem druga firma musi do sadu po nakaz, potem klauzula - to trwa od 3-5 miesiecy! firma o dobrej plynnosci finansowej nie bedzie sie oplacalo placic od razu - wjedzie komornik, wplaca od razu, dostanie 3%.

A powiedzcie mi czy ktos sie orientuje i myslal o tych zmianach - czy w ciagu tych pierwszych 2 tygodni mozna bedzie przeprowadzac inne czynnosci? Czy tylko wezwanie i czekanie czy dobrotliwie wplaca? Co w sytuacji jak dzien pozniej wplaci 95% zadluzenia i trzeba rozksiegowac to w ciagu 4 dni - liczyc oplate 3% czy 15%? Bo jak doplaci brakujace 5% do konca 14 dniowego terminu to powinna byc oplata 3% wedlug mnie.
Pomysl jest tragiczny. Wprowadzic sztywna oplate z kazdego skladniku na poziomie 12-13% i nie bedzie problemu z kombinowaniem.

Widać znawca jesteś wielki pewnie pracujesz w kancelarii, a nie umiesz odróżnić wszczęcia postępowania egzekucyjnego od wszczęcia egzekucji?:brawo:

manny88 ma trochę racji. Tylko ja słyszałem, że w poznańskiej właśnie łatwo:wow:. Dlatego warto słuchać własnego rozumu!:)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót