Aplikacja komornicza cz. II

• Autor wątku Autor wątku Master Piernik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mam dwa pytania odnośnie dokumentów do złożenia.
1. Odpis aktu urodzenia musi być pełny czy może być skrócony?
2. Jeśli chodzi o te odpisy wniosków, to czy nie mogą to być po prostu dwa wypełnione egzemplarze? Nie za bardzo wiem jak mam rozumieć sformułowanie - odpis wniosku...

Ostatnia edycja:
Czyli moje wróżby się spełniły. Ludzie jak możecie dalej pchać się na tą aplikację, skoro w niedługim czasie komornicy będą zarabiali znacznie mniej, co przełoży się oczywiście na pensje pracowników, w tym aplikantów.

Odnośnie zmian, to chyba jakaś kpina. Pod projektem podpisali się m.in posłowie, którzy wykonują zawód radcy prawnego i adwokata. Dlaczego nie mówi się o obniżeniu opłat za zastępstwo procesowe, które w porównaniu do nakładu pracy są niebotycznie wyższe od opłat komorniczych? Po prostu lobby komornicze jest słabe.

gandalf: prosze rozjasnij mnie i zinterpretuj ten przepis...

sukur napisał:
Czyli moje wróżby się spełniły. Ludzie jak możecie dalej pchać się na tą aplikację, skoro w niedługim czasie komornicy będą zarabiali znacznie mniej, co przełoży się oczywiście na pensje pracowników, w tym aplikantów.

Odnośnie zmian, to chyba jakaś kpina. Pod projektem podpisali się m.in posłowie, którzy wykonują zawód radcy prawnego i adwokata. Dlaczego nie mówi się o obniżeniu opłat za zastępstwo procesowe, które w porównaniu do nakładu pracy są niebotycznie wyższe od opłat komorniczych? Po prostu lobby komornicze jest słabe.
Jeśli będzie z czego obniżać aplikantom to widać nie jest tak źle, gorzej gdyby nie było z czego. Przy uchwalaniu ustawy deregulacyjnej było widać jak działa lobby komornicze...Sam samorząd słabo przygotowany merytorycznie.;) Trzeba jednak być obiektywnym i stwierdzić, że opłaty za zastępstwo są żenujące małe i jest to raczej działalność charytatywna więc nie gadaj głupot. Mówienie o nakładzie pracy przy komornikach też nie jest adekwatne. Nie można uzależnić wynagrodzenia od nakładu pracy, które skorelowane jest zarazem ze skutecznością niezależną w większości przypadkach od tego nakładu. Temat rzeka...

MajkJaro
To już trzeba do adwokata lub radcy prawnego.:) Ja sam nie wiem co poeta chciał powiedzieć, pewnie sam projektodawca myli pojęcie wszczęcia postępowania egzekucyjnego z wszczęciem egzekucji. To pierwsze oznacza, że został wniesiony wniosek o wszczęcie. Przepis mówi zaś o wszczęciu egzekucji czyli podjęciu czynności zmierzającej bezpośrednio do wydobycia czyli zazwyczaj zajęciu. Ty pisałeś o sytuacji, w której komornik zawiadamia o wszczęciu postępowania egzekucyjnego. Niektórzy komornicy nieprawidłowo zawiadamiają w ten sposób dłużnika żeby go postraszyć, a nuż coś spłaci(chodzi o sytuacji w których nie były podejmowane żadne czynności egzekucyjne). Termin 14 dniowy będzie liczony od momentu podjęcia czynności, które zmierzając do wydobycia czyli np. zajęcia samochodu itd. Przynajmniej tak mnie uczyli.;)

Witam, czytając wasze wypowiedzi na temat ustawy deregulacyjnej i rzekomym zbliżającym się kryzysie finansowym komorników, chciałbym podzielić się pewną refleksją. Pracuje w Sądzie Rejonowym w mieście powiatowym i działa w nim kilku Komorników, w środowisku miejscowych sędziów i adwokatów są oni uważani za najbardziej majętna grupę w zawodach prawniczych, mało tego jeden z komorników kupił i remontuje zabytkową kamienicę która po remoncie będzie siedzibą jego kancelarii.
Myślę ze ma on na względzie nową ustawę i zawarte w niej obniżenia opłat, a pomimo tego zdecydował się na tak dużą inwestycje. Oczywiście nie generalizuję tutaj i mówię tylko o sytuacji w moim mieście i powiecie. Tak więc myślę że nawet po wejściu w życie nowej ustawy komornicy sobie poradzą, jak już ktoś wspomniał opłaty są regularnie obniżane od jakiegoś czasu a kancelarie komornicze dalej funkcjonują.

Obiecuję,że piszę tutaj w tej sprawie ostatni raz. Nie mój biznes, szkoda też klawiatury. Właśnie przez takie osoby jak aroborat opłaty będą obniżone. Taka decyzja jest bardzo korzystna politycznie. Zaglądanie komuś w portfel to typowo polskie zachowanie. Adwokaci i sędziowie zaglądają komornikom. Sukur zagląda adwokatom itd. Przecież sędzia może zostać bez przeszkód komornikiem i tez zarabiać takie kokosy. Może się boi ryzyka gospodarczego...? Mówienie, że w środowisku miejscowych sędziów i adwokatów są oni uważani... jest śmieszne. W środowisku studentów uważa się, że notariusze zarabiają krocie. Prawda? Przeciętny człowiek uważa, że adwokat zarabia kilkanaście tysięcy złotych. Prawda? Można tak dalej wymieniać. Podkreślić trzeba, że taki sędzia nie rozumie tak jak większość osób iż opłata komornicza to jest przychód a nie dochód. Ciekawe ile chciałby zarabiać sędzia gdyby musiał opłacić protokolanta, wynająć sale, zapłacić media, ubezpieczyć się, pokryć koszty papieru, tuszu itd.? Ja osobiście wolałbym być sędzia i mieć pewne duże wynagrodzenie, nieobarczone ryzykiem gospodarczym. Tylko decydenci nie chcą zderegulować zawodu sędziego i prokuratora. Wymyślają jakieś limity itd., dziwna sprawa. Piszesz o tym, że komornicy sobie poradzą. Tylko tutaj wypowiadają się zazwyczaj aplikanci lub kandydaci na aplikantów. Chodzi o to czy komornicy poradzą sobie na tyle by zatrudnić aplikanta, asesora. Czy nie będą na tyle "oszczędni", że osoby które tutaj dyskutują będą miały problem z pracą. Opłaty były obniżane ale wtedy było z czego obniżać. Obecnie planowana obniżka jest drastyczna, chociażby ta pięciokrotna. Dalszej chyba nie będzie, no chyba że do procenta, wtedy na pewno będzie dużo chętnych do wykonywania tego zawodu. Zresztą i w takiej sytuacji każdy polak powie, że komornik zarabia duże pieniędzy- przecież jest prawnikiem...

Ps. Rozumiem, że ten komornik kupił kamienicę i podjął decyzje o remoncie po 3.07.2013 bo wtedy wpłyną projekt do sejmu, a tak insynuujesz.:lol:

orientuje się ktoś czy przejdzie skrócony odpis aktu urodzenia?

Właśnie też się zastanawiam, bo takowy mam. Wyślę taki, najwyżej później zwrócą się do mnie o uzupełnienie. Chyba, że ktoś potwierdzi, że nie da rady.

W izbie krakowskiej odpis skrócony aktu urodzenia wystarczy (informacja zaczerpnięta od pani z sekretariatu).

Mam takie pytanie. Czy ktoś robił sobie ostatnio badanie u lek. med. pracy i chcieli od niego skierowanie? U mnie mówili, że się zmieniły przepisy i że tylko ze skierowaniem wydadzą zaświadczenie. Czy ktoś się z tym spotkał?

a od kogo chcą skierowanie? część lekarzy się nie orientuje... bo przeważnie to pracodawca wydaje skierowanie na badania ale w naszym przypadku wiadomo, że jest inna sytuacja... proponuje zapytać u innego...

Skierowanie oczywiście od pracodawcy, a gdy powiedziałem że to nie do pracy to od Izby.

robił już ktoś bdanie u psychologa? ile trwa i jak wygląda?
dla informacji powiem, że w Szczecinie koszt od 130zł-210zł (dzwoniłem do 4 miejsc)

Byłem dziś na takim badaniu (Kraków). Rozwiązuje się testy (w sumie około 450 pytań), a następnie jest się przepytywanym przez psychologa. Koszt to 220 zł. Zdziwiło mnie, że podchodzono do tego tak rzetelnie i że tyle to kosztuje. Kontakt z psychologami do przyjemnych nie należy, bo człowiek teoretycznie powinien się otworzyć przed człowiekiem, którego widzi pierwszy raz na oczy. W każdym razie na mnie wywarło to wszystko niezbyt pozytywne wrażenie.

słuchajcie jak to jest w końcu z tą nowelizacją de-regulacyjna- czy ona nas dotyczy w tym roku? Wiem, że prezydent ją podpisał, ale z drugiej strony ustawa wchodzi w życie z dniem jej ogłoszenia czyli po 30 dniach . Co prawda nie została jeszcze ogłoszona. Czy wymagane jest wiec posiadanie tej opinii psychologa? ponadto jak jest w końcu z pkt minimalnymi 90/100 pkt?

Ja bym raczej zadał pytanie co z ustawą zmieniającą stawki jak to w praktyce wygląda tj. czy wedle waszych opinii i informacji zasłyszanych u Komorników przejdzie ?

Bo to czy na wstępnym jest 90 czy 100 punktów, to błagam...wstępny i tak jest najłatwiejszy ze wszystkich aplikacji.

wiem, ale jednak to 10 pktów niby mało ale może zabraknąć? ponadto 220 zł na badania lekarskie to też jakiś koszt :) co do zasady rozmawiałem z Komornikiem to stwierdził, ze prawdopodobnie będą niższe opłaty :( ale jednocześnie optymistycznie stwierdził, że cała egzekucja i komonicy robią się na wzór innych korporacji i kto wie, czy za kilka lat nie powstaną spółki komorników

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót