Aplikacja komornicza cz. II

• Autor wątku Autor wątku Master Piernik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mam pytanie odnośnie życiorysu który musimy złozyć: czy wystarczy CV?
dziękuję za inf.

Ja składałem dokumenty dzisiaj. Dałem normalne CV ze zdjęciem i wszystko zostało przyjęte bez żadnych problemów.

Witam, mam pytanie odnośnie wspominanych już zaświadczeń. Mam zaświadczenie od psychologa, ale nie mam od lekarza medycyny pracy, ponieważ żaden nie chce mi wydać zaświadczenia bez skierowania. Myślicie, ze można spróbować złożyć papiery bez zaświadczenia od lekarza medycyny pracy?:help:

Próbować można, ale najprawdopodobniej skończy się to wezwaniem do uzupełnienia braków w trybie art. 29d ust. 2 u.k.s.e. (z praktycznego punktu widzenia można sobie przedłużyć w ten sposób termin do złożenia wszelkich dokumentów). Nawiasem mówiąc, izba krakowska wymaga dwóch zaświadczeń - od psychologa oraz od lekarza z zakresu medycyny pracy.

Dzięki Adrian! Czas - to jest to czego mi potrzeba :)

Pytanie do przyszłych aplikantów z Warszawy: jak i przede wszystkim gdzie udało Wam się uzyskać te zaświadczenia od lekarza medycyny pracy?

To że każdy chce skierowanie to nie znaczy, że nie można otrzymać zaświadczenia.
Jak wskazują lata poprzednie - da się.
Co do cv a życiorysu to przykre jest, że niektórzy absolwenci prawa tego nie rozróżniają.
Dokumenty zostaną przyjęte ... ale później będą wezwania o braki itd.

Jak dokładnie nazywają się te badania psychologiczne i jakiego dokładnie lekarza trzeba szukać? Ma to być lekarz, który ma uprawnienia do wydawania zaświadczeń np. dot. pozwolenia na broń? Lekarzy psychologów jest dużo, ale tylko odsetek może takie zaświadczenia wydawać (szczególnie w mniejszych miejscowościach).

Lekarz to nie psycholog. Psycholog to odrębny od medycyny zawód.

Dobrze, już dobrze. Mea culpa. W głowie siedział lekarz psychiatra, stąd to faux pas.

W każdym razie z tego co rozumiem z Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 8 marca 2002 r. w sprawie badań lekarskich i psychologicznych kandydatów do objęcia urzędu sędziego, mam się zgłosić do lekarza medycyny pracy oraz do psychologa, który jest
wpisany do rejestru prowadzonego przez komendanta wojewódzkiego Policji, na podstawie przepisów wydanych w celu wykonania art. 15 ust. 7 ustawy z dnia 21 maja 1999 r. o broni i amunicji (Dz. U. Nr 53, poz. 549 i z 2001 r. Nr 27, poz. 298 ), i mający prawo wykonywania zawodu psychologa oraz co najmniej pięcioletni staż pracy w zawodzie, przy czym co najmniej 3 lata w ostatnim pięcioleciu był zatrudniony na stanowisku psychologa.

Czyli najlepiej wejść na stronę internetową najbliższej komendy policji i tam szukać psychologa.

Ostatnia edycja:
właśnie w wawie z tymi lekarzami jest też problem, z uwagi na to że chcą skierowania ...ja znalazłem lekarza co wyda za ok.220 zł takie zaświadczenia ale musi mieć skierowanie

Hej,
może mi ktoś powiedzieć o co chodzi z "dwa odpisy wypełnionych formularzy zgłoszenia o przystąpieniu do egzaminu konkursowego na aplikację komorniczą" ?? jak niby mamy zrobić odpis? co wystarczy ksero z podpisem? czy jak?

Z góry dzięki za odpowiedź

Jeżeli chodzi o badania to bardzo dziwne, że trzeba skierowanie. Ja zrobiłam bez skierowania. Najpierw psychologiczne, konieczny psycholog z uprawnieniami do robienia takich badań - ja zrobiłam w Wojewódzkim Ośrodku Medycyny Pracy (koszt 184zł), potem LuxMed - zaświadczenie od lekarza medycyny pracy nie pytał czy mam skierowanie albo psychotesty :) - koszt to 60 zł

aniorka napisał:
Hej,
może mi ktoś powiedzieć o co chodzi z "dwa odpisy wypełnionych formularzy zgłoszenia o przystąpieniu do egzaminu konkursowego na aplikację komorniczą" ?? jak niby mamy zrobić odpis? co wystarczy ksero z podpisem? czy jak?

Z góry dzięki za odpowiedź

Po prostu wysyłasz trzy wypełnione formularze zgłoszenia i to wszystko. Jeden robi za oryginał a dwa za odpisy.

Witam. Proszę o pomoc nie wiem co mam wpisać w zgłoszeniu o przystąpieniu do egzaminu konkursowego na aplikację komorniczą (2013).

W związku z ogłoszeniem Ministra Sprawiedliwości z dnia..........(Biuletyn Informacji Publicznej z dnia............) zgłaszam przystąpienie.... itd.

Jakie daty mam wpisać w tych dwóch miejscach? :help:

Zgodnie z tym co przeczytałam wcześniej na forum wpisałam 29.04.2013r.

Słabi z Was zawodnicy, mi się udało znaleźć psychologa za 160zł, a lekarza medycyny pracy... za miły uśmiech:D

W Łodzi badania psychologiczne 100 zł, medycyna pracy 50. Łącznie trwały godzinę.

W trakcie badania psycholoficznego udzielałem odpowiedzi zawsze tak, abym wypadł w ocenie psychologa pozytywnie.
Co do zasady metoda "małych kłamstewek" była skuteczna, choć stwierdzili u mnie również wyraźną, ale niegroźną tendencję do paniki, agresji i chyba depresji jednocześnie :p

Ostatnia edycja:
nie wiem już -dziś dzwoniłem dziś po przychodniach warszawskich lekarzy medycyny pracy z prośba czy wydadza mi zaświadczenie o zdolności do pełnienia funkcji komornika niezbędne do egzaminu konkursowego -każdy jest lekko zdziwiony i pyta mnie o skierowanie?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót