Aplikacja komornicza cz. III

• Autor wątku Autor wątku Bielas23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,

Czy ktoś z Was ma dostęp do próbnych egzaminów komorniczych, które pojawiały się w izbach w całej Polsce w ostatnich latach? Ewentualnie gdzie można szukać kazusów, które pojawiały się na tych egzaminach? Dzięki za odpowiedź.

Witam,
czy ktoś może wypowiedzieć się na temat komentarzy Zbigniewa Szczurka i Heleny Ciepłej ? Dają rade czy może lepiej odpuścić sobie ?

Ja z koleii chciałabym zapytać o komentarz kpc tom IV Postępowanie egzekucyjne Pietrzykowski Henryk pod red. E. Erecińskiego?

Teksty kazusów wraz z kluczem odpowiedzi z poprzednich lat dostępne są na stronie ministerstwa sprawiedliwości. Jeśli chodzi o komentarz szczurka to owszem czyta się go przyjemnie, jest napisany językiem powszechnym i zrozumiałym ale często i gęsto dużo rzeczy w nim brakuje, przynajmniej w moim wypadku nie rozwiewa wszelkich wątpliwości :D Słyszałam, że komentarz henryka doleckiego jest ok, osobiście jeszcze nie czytałam.

Hektor Kronenberg napisał:
Problem polega na tym, że moderatorzy i administratorzy NIGDY nie pozwalali na poruszanie wątków, które dotyczyłby newralgicznych aspektów pracy w branży m.in. wynagrodzenia, oceny konkretnych komorników, nieformalnych powiązań w branży, łamania prawa przez komorników, praktyki (takiej jaka jest, a nie takiej jaka powinna być) itd.
Zawsze kończy się to tak samo tj. pacyfikacją wątku bez względu na to gdzie temat został poruszony.
Najzabawniejsze jest to, że będąc aplikantami komorniczym na co stykamy się z tymi problemami, ale efekt końcowy drążenia ww. tematów zawsze jest ten sam tj. niezwłocznie pojawia się moderator lub administrator i pisze "trzymajcie się tematu aplikacji w tym wątku."
Z drugiej strony jest to zrozumiałem tj. część gospodarzy tego forum jest co najmniej wieloletnimi asesorami, którzy patrzą na ww. problemy z perspektywy przyszłych pracodawców i niekoniecznie w ich interesie (szczególnie finansowym) jest tolerowanie na forum takich wątków.

dokładnie, jak ktoś założył osobny temat dt. zarobków komorników to został zamknięty po jednym dniu i 3 wpisach :)

LLawyer napisał:
Ale sql nie jest przeznaczony dla wierzycieli ani zdalne połączenie z hasłem też.
Bez żartów, to hurtownia intercars, żeby klienci podgląd mieli online ?
Jeszcze może stanowisko przedstawiciela handlowego w kancelarii oficjalnie zrobią ...

co jak co ale rewt w tej jednej kwestii ma rację, a dzisiaj widzę na stronach currendy, że oferują nakładki na program umożliwiajace dostęp do spraw dla wierzycieli.

A może ktoś z Was miał styczność z komentarzem do kpc Jakubeckiego ?

Według mnie Jankowski najlepszy, jest wszystko czego potrzeba.

Witam,
nasze forum to nie jest słup ogłoszeniowy
Michupocichu
ostrzeżenie będzie później ...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
mam pytanie trochę z innej beczki, ale też z orbity komorniczej ;) chciałbym trochę wniknąć w temat, dowiedzieć się tego i owego. jaką materię ustawową uznajecie za biblię komornika?
uoksie, kodeks cywilny, część egzekucyjna kpc, prawo bankowe, geodezyjne, krs? ordynacja podatkowa?

Biblią komornika jest ustawa o komornikch sadowych i egzekucji od art 49...:)

Wpłyną do kancelarii wniosek przeciwko ZAGRANICZNEMU dłużnikowi (Belgia). Co dalej? ;) Wierzycielem jest Starosta. Gdzie znajdę wskazówki dotyczące postępowania z zagranicznym dłużnikiem? Czy ktoś z was spotkał się z taką sytuacją?

Czy nie lepiej zwrócić taki wniosek wierzycielowi ze wskazówką, żeby skierował wniosek do komornika w Belgii?

Każdka wskazówka będzie na wagę złota!

Ale dlaczego chcesz zwracać? Jeśli dłużnik ma majątek w Polsce to dlaczego miałbyś nie prowadzić egzekucji? No chyba że starosta wskazał, że masz prowadzić egzekucję do majątku znajdującego się w Belgii a to oczywiście jest niedopuszczalne.

Nie mam pojęcia gdzie dłużnik ma majątek. Czekam na dalsze rady jak podejść do sprawy.

ttomek90 napisał:
Nie mam pojęcia gdzie dłużnik ma majątek.
My tym bardziej. Może jednak wierzyciel to wie? Chyba jest jakiś racjonalny powód, dla którego wybrał Was do prowadzenia tego postępowania? Ktoś próbował się tego dowiedzieć?

Dla wyjaśnienia. Sprawę zarejestrował wcześniejszy aplikant, który już nie pracuje w kancelarii. Sprawa przeleżała pół roku bez jakichkolwiek czynności. Ani komornik, ani asesor, ani prawa ręka komornika (wieloletni pracownik biurowy) nie spotkali się z taką sytuacją, więc wykazać się musi młody aplikant czyli ja.

Wydaje mi się, że nielogiczne będzie wysyłanie korespondencji w j.polskim na belgijski adres. Wierzyciel wybrał nas pewnie, bo jest starostą powiatu, na terenie którego działamy. Przypuszczam, że sam nie do końca wiedział co z tym zrobić. W końcu na co dzień nie ma się styczności z takimi sprawami.

ttomek90 napisał:
...Ani komornik, ani asesor, ani prawa ręka komornika (wieloletni pracownik biurowy) nie spotkali się z taką sytuacją, więc wykazać się musi młody aplikant czyli ja.
To szczerze współczuję.
Przy takim poziomie merytorycznym komornika i współpracowników do wszystkiego będziesz dochodził sam - co też ma swoje plusy.
Pomoc merytoryczna jednak zawsze się przyda.

Ja bym wysłuchał wierzyciela odnośnie właściwości zgodnie z kpc i w związku z art. 13 par. 2 kpc a następnie umorzył na art. 824 kpc. i pouczył o art. 767 kpc

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót